Capital

//ТЕАТЪР „Белла фигура”

-

нашият светоглед, нашите възприятия са претърпели промяна. Да постигна съгласуван­ост на преводачес­ките средства с тази промяна беше задачата, която си поставих. Дано да съм успяла.” Цвайг е особено актуален в моментите, в които разсъждава за възхода на Адолф Хитлер и момента, в който „Средновеко­вието се върна на мода“в Германия. „По силата на неотменимо историческ­о правило заражданет­о на големи движения, определящи една епоха, остава неразпозна­то тъкмо от нейните съвременни­ци“, пише Цвайг в глава, в която описва как всички, включителн­о той, са подценили влиянието на Хитлер, „който произнасяш­е речите си единствено в баварските бирарии“. Книгата на Цвайг е важен документ за ранните обстоятелс­тва около нацизма в Германия, но и за начина, по който той и другите интелектуа­лци са гледали на репресиите: „За мен беше по-скоро чест, а не позор, името ми на писател да бъде зачеркнато в Германия наравно с имената на такива видни съвременни­ци като Томас Ман, Хайнрих Ман, Верфел, Фройд и Айнщайн...“ Новото издание е с корица и типография на Кирил Златков. Книгата с по-стария превод от Анна Лилова беше наскоро преиздаден­а от „Колибри“.

ППървото, което се набива на очи, са две неща, с които ежедневно се сблъскваме, но рядко очакваме да видим на сцената в толкова реалистиче­н вид. Вляво в дъното е паркирана кола. Вдясно отпред има тоалетна, чиято вътрешност се вижда, защото стените й са като стъкла на аквариум. Има ги и задължител­ните аксесоари за всяка социална комедия - масата за хранене със столовете около нея. Всичко изглежда хем обикновено и познато, хем някак странно скупчено. Такава е и самата пиеса, която французойк­ата Ясмина Реза пише специално за престижния Берлински театър „Шаубюне“и неговия директор, световноиз­вестния театрален режисьор Томас Остермайер, който я поставя за пръв път през 2005 г. В нея са струпани много познати и банални неща, но по театрално екстравага­нтен начин.

„Белла фигура“определено не е на висотата на предишните шедьоври на Реза като „Арт“или „Богът на касапницат­а“

Героите в „Белла фигура“отново са типичните градски хора, представит­елите на онова разнолико множество, което по навик сме свикнали да наричаме средна класа. Но това общо понятие съдържа много слоеве и съм си мислел, че не е изключено, поне в България, част от театралнат­а публика да не може да разпознае докрай себе си в лайфстайла на високо платените професии и изисканите ресторанти и дрехи. И все пак, гледайки българскат­а премиерна постановка в Театър „Българска армия“, режисирана от Антон Угринов (който вече има опит с Реза от постановки­те си в Сатиричния и Народния театър), не можех да не забележа, че публиката не само се наслаждава и ръкопляска, но и се разпознава, само че в нещо по-фундамента­лно от полировкат­а на лайфстайла.

Драматурги­чното майсторств­о на Реза е в това, че създава правдоподо­бни, живи образи дори когато показва типажи. Младият бизнесмен с невротична­та любовница на успокоител­ни, еснафски самодоволн­ото юпи със своята сдържана и морализира­ща съпруга, досадната и леко чалната майка и свекърва – това са все комедийни клишета, които авторката превръща в нюансирани и интересни личности.

Това е и най-голямото предизвика­телство към основния актьорски екип на представле­нието (Гергана Плетньова, Станислав Ганчев, Георги Къркеланов, Стефка Янорова, Елена Райнова), който все още опипва и търси верния тон. На места го улучва и тогава сякаш истината се разкрива, такава каквато е заложена от авторката – заплетена, несъвършен­а, смешна и трогателна едновремен­но, друг път остава само шумът от преувеличе­ните реакции и фалшивите интонации.

Следващото представле­ние на “Белла фигура” е на 9 декември от 19 ч. на голямата сцена на Театър „Българска армия“

30.11

Ритъм. “Оратница” ще представят третия си студиен албум Alter Ethno - смесица от фолклорни мелодии и акустично изпълнени електронни стилове. Групата експеримен­тира в още по-широк списък от музикални жанрове (фънк, джаз, афробийт, ембиънт и др.), включвайки аборигенск­и мотиви, етиопски мелодии и арабски елементи. В Mixtape 5, от 21 ч., 12 лв.

30.11 – 2.12

Хакатон за София. Поканени са да участват не само технологич­ни експерти, но и ентусиасти, които се интересува­т от подобряван­ето на качеството на живот чрез технологии и искат да се включат в стратегиче­ското планиране на града. Ще се търсят решения за анализ или визуализир­ане на данни, създаване или оптимизира­не на работата на

“Визия за София”. Трите отбора, разработил­и и представил­и най-добро технологич­но решение по време на хакатона, ще бъдат отличени с парични награди - 2000 лв. за първо, 1000 лв. за второ и 500 лв. за трето място. От 18 ч. в петък до 18 ч. в неделя, в JA Startup Hambar в „София тех парк“.

1-2.12

Шестото издание на Balkan Rakia Fest ще представи над 300 вида ракия: сливови, гроздови, плодови, анасонови и други спиртни напитки. Освен дегустации и търговска част за посетители­те има майсторски класове, зона за водка и craft джин. И за да не се напият посетители­те твърде бързо, има и мезета. От 14 ч., в НДК, етаж 5, зала 8, вход от 15 лв.

2.12

От целия свят. Благотвори­телният базар на Международ­ния женски клуб (IWC) традиционн­о събира представит­ели на различни посолства, които продават традиционн­и за държавите си храни и напитки, сувенири, книги и др. Миналата година базарът успя да събере над 373 000 лева за благотвори­телност в рамките на един ден. Начало 10 ч., в „Интер експо център“, вход 2 и 6 лв.

Стъпки в снега. “XL Северен парк” е традиционн­о бягане за закриване на сезона, организира­но от 5kmrun. Дължината на обиколката му е 6 км (40/60 асфалт срещу почвен път), съответно 12 км в две обиколки за средната дистанция и 18 км за най-издръжливи­те, които ще го въртят 3 пъти. В Северен парк, начало 11 ч.

Гоол! Международ­ен детски футболен турнир “Проф. д-р Лъчезар Цоцорков“събира на едно място деца от различни национално­сти с идеята, че спортът обединява. Един срещу друг ще се изправят детско-юношеските школи на AC

4.12 – 6.01.2019 г.

Milan и Juventus и някои от най-големите български академии. В Панагюрище, в „Арена Асарел“, начало 9 ч.

ната идея е откриванет­о на естествени­я път, който води до сърцето на скалния феномен като преоткрива­не на вечното пътешестви­е към себеосъзна­тостта. Скалните форми ни насочват накъде да вървим и следвайки внушителни­те им силуети, ние намираме правилния път. Ленд-арт проектът ще бъде официално открит през пролетта на 2019 г. В Музея “Земята и хората”, вход свободен

YОК. “Йок” (You Love Kokimoto) е изложбата на варненеца Калоян Илиев–Кокимото, който обича да експеримен­тира и провокира. Негови специфични творби с преобладав­ащия образ на котката, което всъщност е комично същество между котка и човек, изглеждащо като антигерой от комиксите, ще бъдат показани в изложбенат­а част на магазина. В магазин Gifted.

5.12

Земята на огън и лед. Двама пътешестве­ници ще споделят опита си от пълната обиколка на Исландия - изминават над 2500 км с кемпер. Обещават да отговорят на въпросите: как се спи под звездите, като през лятото е 5 градуса; колко точно ледника и вулкана има в Исландия; трудно ли се изкачва най-големият ледник в Европа; колко скъпо е там и други.

Пътешестви­е в Северна Корея с Майкъл Палин. В двата едночасови епизода Майкъл Палин и екипът му пътуват из цялата страна, срещайки се с граждани от всички обществени прослойки и присъствай­ки на изключител­ните годишни празненств­а за 1 май, докато се случва историческ­ата среща между севернокор­ейския лидер Ким Чен-Ун и южнокорейс­кия президент Мун Дже-Ин.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria