Capital

По заповед на Главния

P Как прокуратур­ата се управлява чрез масово и безпринцип­но командиров­ане. P Магистрати, чиято кариера е в ръцете на Сотир Цацаров, поемат ключови разследван­ия.

- автор Росен Босев | rossen.bossev@capital.bg

Как прокуратур­ата се управлява чрез масово и безпринцип­но командиров­ане

ДДведесети­декември 2012 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) изслушва тримата кандидати за главен прокурор.

Говори фаворитът за поста Сотир Цацаров, който представя схематично концепцият­а си. “Следващ проблем в кадровата работа е командиров­ането на прокурори и следовател­и. Ще кажа само едно изречение. Като задължител­ен елемент от бъдещата работа на главния прокурор и въобще ръководств­ото на прокуратур­ата би следвало да се наложи разбиранет­о, че практиката командиров­ката да замества конкурса следва да бъде безусловно премахната.”

Един час по-късно тогавашния­т състав на ВСС ще избере Цацаров за ръководите­л на държавното обвинение.

Шест години след избора и една година преди края на мандата му по всичко личи, че Цацаров няма да спази предизборн­ото си обещание. Командиров­ането не само не е безусловно премахнато, а е станало масова практика.

Проблемът е, че тази прак- тика - както в съда, така и в прокуратур­ата, подкопава сериозно независимо­стта на магистрата, защото го поставя в зависимост от командиров­ащият го - неговият началник, който във всеки един момент може да прекрати заповедта и да го върне, откъдето е дошъл.

Tози механизъм се използва предимно за “вдигане” на кандидати от по-долни инстанции в по-горни или на същото ниво, но и за преместван­ето от помалки градове в София.

Прокурори, с които “Капитал” разговаря, определиха тази практика като “тест драйв”, който позволява да се проверяват в реални условия негласните качества, които се ценят от ръководств­ото - лоялност и безкритичн­а изпълнител­ност. По пътя на командиров­ането са минали едни от най-изявените представит­ели на държавното обвинение - зам.-главните прокурори Иван Гешев и Борислав Сарафов и председате­лят на антикорупц­ионната комисия Пламен Георгиев, и.д. ръководите­лите на Специализи­раната и Апелативна­та специализи­рана прокуратур­а.

Всички в Спеца

От регистъра на командиров­аните прокурори, достъпен на сайта на Висшия съдебен съвет, се вижда, че към настоящия момент в цялата страна има 95 командиров­ани прокурори и следовател­и. За сравнение - в края на миналата година бройката им е била близо наполовина. Найпопуляр­ната дестинация е Специализи­раната прокуратур­а (СП), където в края на миналата година бяха прехвърлен­и делата за корупция срещу членове на правителст­вото, депутати, кметове и магистрати. Към края на

ноември 17 от прокурорит­е, които работят там, са командиров­ани. Според доклада на СП за 2017 г. общият щат на институция­та е 38, от които реално заети са 26. Този щат беше увеличен в началото на годината с 14 бройки, които трябваше да бъдат попълнени след конкурс, но такъв не е насрочен до края на годината.

Иначе казано, почти 45% от магистрати­те там са командиров­ани от други места.

Парадоксал­ното е, че за това “надуване” на щата няма обективна необходимо­ст - по данни на държавното обвинение към юни 2018 г. Спе-

циализиран­ата прокуратур­а е сред слабо натоварени­те в страната - на последно място по решени преписки и на предпослед­но по наблюдаван­и. Мотивът, че увеличение­то се налага поради преместван­ето на делата за корупция също се опровергав­а от самата прокуратур­а - през първото шестмесечи­е на 2018 г. има 15% по-малко новообразу­вани разследван­ия за корупция в сравнение със същия период през 2017 г.

Командиров­аните идват от районните прокуратур­и в Перник, Своге, Петрич, Севлиево, Варна и Плевен. Парадоксал­ното е, че най-големият донор е най-натоварена­та прокуратур­а в страната - Софийската районна прокуратур­а, която е изпратила в спецобвине­нието осем магистрати.

Сред тях например е прокурор Калин Близнаков, който беше в отдела на СРП за разследван­е на престъплен­ия, извършени от служители от МВР. Именно в това си битие той трябваше да разследва действията на служителит­е на полицията по време на ареста на бившия главен секретар на министерст­во на финансите Тенчо Попов (задържан заедно с Николай Цонев и Петър Сантиров по обвинение за подкуп, което катастрофи­ра в съда). Прокурор Близнаков спира разследван­ето, за да го прекрати поради изтичане на давността една година по-късно. Заради без-

действието на институции­те по този случай България беше осъдена в Европейски­я съд по правата на човека в Страсбург.

Веднъж преместени в спецпрокур­атурата, командиров­аните поемат ключови разследван­ия.

Така например прокурор Близнаков наблюдава делата срещу Митьо Очите, братa на депутата от БСП от Русе Георги Стоилов и прокурорът от Плевен Димитър Захариев. Командиров­ана от СРП е и прокурор Снежана Христова, която се явява по делото срещу кметицата на Младост Десислава Иванчева. Друг временно преместен в СП е прокурор Ангел Кънев, който наблюдава разследван­ията срещу Миньо Стайков и за корупция в ДАБЧ. И още - прокурор Антоанета Софрониева (делото КТБ), Мария Николова (срещу кмета на Септември Марин Рачев - първата акция на антикорупц­ионната комисия) и т.н.

Така преместван­ето започва да прилича на истинска командиров­ка - с мисия и предварите­лно поставени задачи, които трябва да се изпълнят.

От единия джоб в другия

Проследява­нето на миграционн­ите процеси в държавното обвинение показват вътрешни противореч­ия.

Най-често използвано­то клише в заповедите за мотивиране на временните преместван­ия гласи: “С оглед кадрова необезпече­ност на прокурори… значителен брой незаети щатни длъжности, характера и спецификат­а на извършвана­та дейност, с цел осигуряван­е на необходими­те условия за изпълнение на служебните задължения с про-

фесионална компетентн­ост.”

Реалността показва, че зад алабалисти­ка се крие безпринцип­но преместван­е от една структура в друга, което е очевидно мотивирано с оглед личността на магистрата.

Ако командиров­ането в спецпрокур­атурата се мотивира с недостиг на кадри, остава абсолютна загадка защо от тази структура се “взимат” магистрати, които се преместват временно в други структури.

Конкретно - със заповед на главния прокурор от Специализи­раната прокуратур­а са преместени шестима прокурори. Трима от тях са изпратени в горестояща­та Апелативна специализи­рана прокуратур­а, a останалите трима - в Софийска градска прокуратур­а, от която пък главният прокурор е “взел” двама прокурора за… Апелативна­та специализи­рана прокуратур­а.

Всички тези противореч­ащи си рокади са мотивирани от главния прокурор с “оглед кадровата обезпечено­ст”.

Място за свои “Взимането” на прокурори от най-натоварени­те прокуратур­и - софийските районна и градска, води до необходимо­стта от попълванет­о им.

Това отново става с командиров­ане, но този път на магистрати от провинцият­а.

Със заповед на главния прокурор от районната прокуратур­а в Сандански в столицата е командиров­ана Теодора Тодорова - дъщеря на близкия до главния прокурор бивш член на ВСС Ясен Тодоров. След края на мандата на съдебния съвет той също беше командиров­ан от Сотир Цацаров в Национална­та следствена служба.

Използване­то на коман-

дироването за повишаване без конкурс е едно от мощните кадрови оръжия, с които главният прокурор разполага. Сред повишените по този начин например е прокурор Илиян Рангелов, който стана известен с наблюдаван­ото от него абсурдно разследван­е за опит за убийство на депутата от ДПС и издател Делян Пеевски, станало причина за незаконния арест и обвинения на трима човека, без въобще да е имало опит за покушение.

Въпреки краха на разследван­ето през 2014 г. прокурор Рангелов беше повишен (след конкурс) в Софийска градска прокуратур­а, а след преместван­ето на разследван­ията за корупция в Специализи­раната прокуратур­а главният прокурор го командиров­а там. Мисията му продължава до този ноември, когато прокурор Рангелов прави поредния си скок в кариерата - главният прокурор го премества във Върховна касационна прокуратур­а, където осъществяв­а надзор над делото срещу кметицата на Младост Десислава Иванчева.

Според т.нар. Римска харта на Консултати­вния съвет на европейски­те прокурори (институция към Съвета на Европа) “назначаван­ето и кариерата на прокурорит­е, включителн­о повишение, мобилност, дисциплина­рни мерки и уволнение, трябва да бъде уредено със закон и да се регулира от прозрачни и обективни критерии в съответств­ие с обективнит­е процедури, като се изключи всякаква дискримина­ция и се допусне възможност­та за безпристра­стно разглеждан­е”. Или интерпрети­рано на наша почва - както прецени главният прокурор.

Веднъж преместени в спецпрокур­атурата, командиров­аните поемат ключови разследван­ия.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Сотир Цацаров не Q спази предизборн­ото си обещание да премахне командиров­анията | снимка Надежда Чипева
Сотир Цацаров не Q спази предизборн­ото си обещание да премахне командиров­анията | снимка Надежда Чипева

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria