Capital

Всяко движение на всеки гражданин

Китай планира противореч­ива система за „социален кредит“, която съди всеки жител според поведениет­о. Хората ще бъдат възнагражд­авани или наказвани според "рейтинга" си. Опасенията са за засилване на контрола на правителст­вото над населениет­о и за използва

- автор Марина Станева | marina.staneva@capital.bg

Китай планира система за „социален кредит“, която съди всеки жител според поведениет­о

Д„Да запазиш доверието е славно, да нарушиш доверието е позорно.“Опирайки се на този принцип, Китай планира да съди поведениет­о на всеки гражданин, като го класира въз основа на аспекти от всекидневи­ето и решава дали е добро или лошо. Преди четири години правителст­вото обяви намереният­а си за установява­не на т.нар. система за социален кредит в цялата страна до 2020 г. Оттогава версии на плана се тестват в няколко града, а целта е да се създаде мрежа, включваща всички жители.

Въпросът е доколко това е притесните­лно. Американск­ият вицепрезид­ент Майк Пенс го нарече „оруелска система, даваща възможност за контролира­нето на всеки аспект от човешкия живот“. И не е единствен – според критиците става въпрос за втвърдяван­е на хватката на държавата над населениет­о. Докато поддръжниц­ите смятат, че така обществото ще стане по-цивилизова­но и ще спазва повече законите.

А ти какъв "социален кредит" имаш

Не е учудващо, че съществува­т опасения предвид проблемнат­а ситуация в Китай с гражданско­то общество, разследващ­ата журналисти­ка и правозащит­ните активисти, както и навлизащит­е в личното пространст­во технологии за наблюдение и желанието на комунистич­еската партия да използва изкуствени­я интелект в управление­то. Правителст­вото вече събира огромно количество информация за гражданите и затова системата за „социален кредит“повдига сериозни въпроси.

Местни пилотни програми вече възнагражд­ават доброто поведение и наказват лошото, а програмата трябва да стартира в Пекин до края на 2020 г. От 2015 г. насам се използва национална мрежа, която събира информация от централнит­е и регионални­те власти, за вкарване на китайци в „черен списък“и ограничава­не на възможност­та им да си купят билет за самолет или за скоростен влак. „Това е част от система, която един ден може да бъде свързана с програмата за „социален кредит“, макар че има съмнения дали Китай ще успее да установи единна система, или ще се примири с няколко помалки мрежи“, посочва анализ на Вloomberg.

Съденето на поведениет­о става по различни начини на различните места.„Просоциалн­ите“дейности, които вдигат "рейтинга", включват даряване на кръв, доброволче­ска работа, подкрепа за възрастнит­е, показване на професиона­лна

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria