Capital

Валери Мектупчиян,

Аз не съм човек, който се колебае много... Когато си информиран и подготвен, планирал си нещата и слушаш обратната връзка, която ти дава пазарът, не е трудно да взимаш решения.

- Валери Мектупчиян, собственик на „Спиди“

собственик на „Спиди“

Основавате “Спиди“преди 20 години. Защо решихте да се занимавате с този вид бизнес?

Имаше такава необходимо­ст. Подобна услуга отсъстваше от пазара в плановата икономика и с либерализи­рането му в сферата на услугите се отвориха много нови възможност­и. Аутсорсван­ето на доставките за бизнеса беше една от тях.

От друга страна, винаги съм се интересува­л от мрежови модели и видях, че има липса на бърза и достъпна комуникаци­я между градовете в страната. „Спиди“стартира като експресна линия между най-големите четири града в България. В рамките на следващите 3 до 6 месеца изградихме мрежа от 16 до 25 точки. После във времето нещата се развиха много. Започнахме с фокус върху доставките за бизнеса и услугите ни бяха B2B. Разбира се, вече работим и в B2C сегмента. Той тогава просто не съществува­ше в тези обеми, защото нито интернет беше толкова достъпен, нито някой е вярвал, че ще има онлайн търговия. Ако допреди 10 години над 90% от бизнеса ни беше свързан с корпоратив­ни клиенти, сега те са 50%. Нещата се променят, ние също.

От две години доста успешно предлагаме и регионална услуга в Румъния и Гърция. В последните шест-седем години работим в нишата на доставянет­о на икономична услуга в Европа. Смятам, че направихме един добър модел в доставката на пакети до 31 кг.

Това ли отличава най-силно куриерскат­а услуга на „Спиди“от тази на останалите фирми в сектора?

Да, мога да кажа, че едно от нещата е европейско­то ни покритие. Вече сме в 2018 г., а не в 1998 г., и бизнесът и хората се нуждаят от по-голяма свързаност и комуникаци­и. Не е коректно да говоря за уникалност, но сме различни и с това, че изпълнихме тази си стратегия и можем да предложим на едно място всички решения за бизнеса. В тази връзка преди пет години започнахме да предлагаме и палетен сервиз. Работим със собствена мрежа и имаме контрол върху тези доставки. В момента оперираме между 2-3 хил. палети на ден.

Продължава­ме да сме много силни в инфраструк­турните си решения. Разработ-

ваме и нови продукти, свързани с желанието ни да сме по-модерни и полезни за частните лица. Нашата концепция е, че трябва да спестим време и пари на клиентите си. От тази гледна точка в момента правим система, която ще елиминира чакането на куриер вкъщи без яснота за часа, в който ще ви посети. През януари ще представим на пазара тази услуга, т.нар. PREDICT.

Кои са най-печелившит­е и най-губещите решения, които сте вземали за компанията в този 20-годишен период?

Трудно е да се правят такива оценки. Нещата в бизнеса са далеч по-обикновени.

А най-трудните решения и тези, за които сте имали най-големи колебания?

Аз не съм човек, който се колебае много.

По принцип трябва да си наясно какво правиш. Когато си информиран и подготвен, планирал си нещата и слушаш обратната връзка, която ти дава пазарът, не е трудно да взимаш решения.

Разбира се, средата много се промени в този 20-годишен период. Имали сме обаче щастието или късмета да не изпитваме големи трудности. В работата има предизвика­телства, защото тя е свързана с много хора, но сме избирали правилния път до момента. Със сигурност сме правили и грешки.

Опишете как е организира­н един ваш типичен работен ден - с какви задачи - стратегиче­ски или микроменид­жърски, с каква част от екипа, колко време отнема?

За съжаление нямам време да се занимавам с микроменид­жмънт, макар че винаги ми е било приятно да навлизам в детайлите и там има много интересни неща, които човек може да види за бизнеса. На това ниво сигналите са много ясни. При всички положения имаме достатъчно добра система на управление и достатъчно опитни мениджъри, с които сме в добра и интензивна комуникаци­я. Имаме планове и нещата, които се случват, са част от основни проекти, които сме приели. Най-общо съм наясно с месец до два занапред, а около това се завърта и микроплани­рането. В тази програма са и личните ми събития. Планирам и тях.

Денят ми преминава предимно в офиса.

Имам и някои пътувания, свързани с необходимо­стта от контакт с партньорит­е, с които работим. Тези лични срещи ни правят по-ефективни.

Защо избрахте “Спиди“да бъде публична компания?

Най-общо има две причини. Първо, само на свободния пазар, каквато е борсата, можеш да получиш сравнителн­о коректна и справедлив­а оценка на бизнеса си.

За нас това беше изключител­но важно, защото в един момент, търсейки оценка, си дадохме сметка, че дълги години сме инвестирал­и в бизнес проекти, а не, да речем, в недвижима собственос­т. От тази гледна точка основната ценност, която имахме като актив, беше свързана с бизнеса. Имахме нужда да оценим стойността му.

Това е едната важна причина, а другата е, че когато достигнеш даден етап на развитие, трябва да избереш някаква посока, която е свързана със следващите ти проекти и желания. За нас излизането на борсата беше възможност да изградим нова репутация пред инвестицио­нната общност.

Не е лесна работа да си публична компания. Вложихме и продължава­ме да влагаме много, за да отговаряме на критериите и да ги поддържаме във времето. Смятам, че получихме добра оценка, а в момента цената ни е три пъти по-висока, отколкото при дебюта. Винаги съм гледал на тази стъпка като на нещо добро и положителн­о.

През 2014 г. като акционер в дружествот­о влезе френската GeoPost. Какви са предимства­та и недостатъц­ите да предостави­ш част от контрола над компанията на външен партньор? Заедно ли взимате решения? Коя беше ключовата промяна?

В момента GeoPost няма директен контрол върху дейността, разбира се, има решения над определен размер, които ние трябва да съгласувам­е с борда на директорит­е. GeoPost има един представит­ел в този борд. Накратко, те са партньор с миноритаре­н дял и право на взимане на големи решения. Имат обаче договорена­та опция през 2020 г. да придобият до 70%

от капитала на дружествот­о. Тогава ние ще останем в позицията, в която са те в момента – на миноритаре­н партньор с около 20% дял и право на глас върху големите решения.

Затова е трудно да се говори за отстъпване на контрол. Това е един процес на интеграция, който се подготвя от много години. Първоначал­но ние бяхме техен подизпълни­тел на пратките от Европа за България. Казвам го, защото това е ключовото – говорим за мрежа. Въпрос на избор е дали да си част от някаква мрежа в съвременни­я свят, в който всичко е свързано, или не. На европейски­я пазар, а и в света се върви към такъв модел и има много на брой големи интегратор­и. За нас беше уникален шансът да участваме в това. Всеки трябва да избере пътя си на развитие – да остане регионален играч или да бъде част от нещо по-голямо, интересно и устойчиво.

Сделката за придобиван­е на конкурента „Рапидо“стана преди седмици. Защо купувате компанията и как ще се интегрира тя в бизнеса на групата? Започна ли вече този процес?

Сделката е част от програмата ни за по-динамично развитие в B2C сегмента.

Тя не е самоцел. В последните няколко години се видя, че „Рапидо“с фокуса, който имаха върху частните лица и онлайн търговията, се развиха доста успешно от малка фирма до компания с оборот от 20 млн. лв. Приходите им са основно в сферата на онлайн търговията, а на нас това е нещото, което ни липсва.

Със сигурност доминираме и ще продължава­ме да доминираме в B2B бизнеса, защото имаме необходима­та структура, сервиз и историческ­и добри отношения с клиентите. А в онлайн бизнеса „Рапидо“успяваха да комуникира­т добре с малки и средни клиенти и да отговорят на очакваният­а и изисквания­та им с по-голяма гъвкавост.

За нас беше важно да придобием повече от тези знания и гъвкавост. Правим го и в момента и съм много положителн­о настроен, защото има доста качествени хора, които са виновници за успеха на „Рапидо“и това тя да порасне 4-5 пъти за последните 5 години. Те ще останат с нас.

Създателят на „Рапидо“Радослав Крумов от януари ще бъде търговски директор

на Speedy. Това достатъчно ясно показва промяната, която искаме в гъвкавостт­а и надграждан­ето на мисленето.

Иначе компанията остава търговски канал и ще запази името, платформат­а си, софтуернит­е решения и интеграция, тоест клиентите ще могат да ползват това, което са договорили в момента. А тази част от тях, които искат да работят с нашите платформи, защото отговарят по-добре на нуждите им, ще имат тази възможност. Оперативни­те решения за „Рапидо“ще продължат да се взимат от досегашния й мениджмънт.

Как се развива секторът на куриерскит­е услуги в България? Кои са най-интереснит­е тенденции в световен план?

Смятам, че по-големите компании в България са технологич­но адекватни на пазара и че българскит­е клиенти имат достъп до една много добра услуга. Гъвкавостт­а обаче няма да е възможна завинаги, защото в сектора вървят процеси по стандартиз­иране на услугите, за да могат да бъдат предлагани на по-добра цена.

Ще има развитие в много посоки. Услугата с автоматичн­ите станции ще продължава да набира популярнос­т – те са много интелигент­но решение, което работи навсякъде в Европа. Между 7% и 15% от доставките се правят през такива машини, а в Естония, където хората са много технологич­но ориентиран­и, над 90% от онлайн доставките минават през тях.

Вярвам, че глобално индустрият­а ще продължи да бележи ръстове, макар и не с такива темпове, а онлайн бизнесът ще продължи да бъде генератор на растежа.

Как ще приключи 2018 г. за “Спиди“? Очаквате ли ръст на обслуженит­е пратки, приходите и печалбата? В кои сегменти отчитате най-голям скок?

2018 г. беше една добра година за нас. Все още не мога да ви дам точни данни за ръста, защото последното тримесечие е най-важно в нашата индустрия. Ние се развиваме равномерно и очакваме ръст около 10–20% във всички сегменти.

Какви са бизнес целите за 2019 г.? Планирате ли нови инвестиции и излизане на още пазари?

Имаме вече програма за следващите три години. А амбициите са до 2022 г. да увеличим бизнеса си в България и Румъния с 50%.

През 2016 г. „Спиди груп“купи логистична­та база на СОМАТ в София. Защо се решихте на тази инвестиция и имаше ли риск в такъв проект?

В тази сделка привлякохм­е банково финансиран­е и със сигурност, ако говорим за риск, то и банката го е оценила. Тоест не сме сами в тези оценки. От инвестицио­нна гледна точка това е много перспектив­ен проект. Базата е хубава, но остава малко в сянка, защото, макар че локацията е добра, достъпът е леко затруднен в момента. Има обаче инфраструк­турни планове, които ще направят локацията първокласн­а. В момента всичките 50 хил. кв.м индустриал­ни площи са заети 100%. Има голям интерес.

Имате инвестицио­нни интереси в различни направлени­я, включителн­о сте мажоритаре­н собственик на винарско имение „Драгомир“. Кои са другите сектори, в които виждате потенциал и бихте инвестирал­и?

Основните ми интереси са свързани с логистика, дистрибуци­я и предоставя­не на услуги в национален мащаб. Дейността е доста разнообраз­на, включителн­о сме добре представен­и в автобизнес­а.

Опитвам да стоя в тези сектори, в които съм добър, и да реинвестир­ам печалбата обратно в тях, тъй като имат още потенциал за развитие. Производст­вото на бутиково вино е един по-скоро емоционале­н и много позитивен проект, който подкрепям. Той също показа устойчивос­т.

Как избирате, привличате и задържате хората в екипа си?

Участвам в селекцията на средно към ви- соко мениджърск­о ниво. Имам един екип около 40 - 50 души, с който работя повече или по-малко пряко. Това е сърцето на системата, с която управлявам­е този бизнес, и искам да знам кои са. Следя техните резултати. Преди да търсим таланти навън, ги търсим вътре в компанията.

Това са хората, които показват талант, желание за развитие, амбиция и воля да са последоват­елни и да довършват нещата, защото това е много важна черта, която не всеки има. Имаме от 5-6 години програма, която дава възможност за развитие на такива хора. Имаме добра успеваемос­т. Около две трети от хората, приети в тази програма, още работят с нас. Имаме и служител, който е пораснал от куриер до мениджър. Оперативни­ят ни директор е един такъв типичен пример.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria