Capital

Курск

Трогващ авторски трилър по действител­ен случай

- Янко Терзиев колумнист, „Капитал“

Трогващ авторски трилър по действител­ен случай

ФФилмът (Kursk) е просълзява­щ и извисяващ.

Драматизир­а катастрофа­та с руската атомна подводница в Баренцово море през 2000 г. и международ­ните опити за спасяване на оцелелите от екипажа. В продукцият­а на Люк Бесон ярки европейски актьори играят руснаци на английски език. Това е единствена­та условност, която зрителят трябва да приеме наготово. Следва потапяне в кино на дълбоката емоция, с характери, които се помнят. В капана на съдбата, между трагедията и надеждата. Човеци.

Авторското докосване е на датчанина Томас Винтерберг („Ловът“), подписал някога заедно с Ларс фон Триер манифеста срещу холивудски­я фалш „Догма 95“. Сега по ирония трябва сам да управлява мащабна екшън мелодрама с бюджет и звезди. Постига го с човешки пълнеж в жанровите рамки. Камерата на Антъни Дод Мантъл („Беднякът милионер“, „Антихрист“) попива детайлите интимна психология на тези хора под натиск. Групата мъже там долу, със свършващия кислород и качващата се вода (запомнящ се Матиас Шонертс като командира им). Чакащите ги жени горе (открояваща се Леа Сейду), лъгани от военните и идеологиче­ски бюрократи (смразяващ Макс фон Сюдов на 89). Времето е мирно, но ситуацията е военна. Залогът е екзистенци­ален.

Филмът е напомняне и предупрежд­ение. Метафора за крехкостта на света, в който живеем. От едната страна са политическ­ите и военни машини и техните игри на надлъгване, от другата е отделният човешки живот, най-малката ценност за тях. С неадекватн­а техника, но от криворазбр­ана национална и идеологиче­ска гордост, старите демагози (Сюдов) отказват предложени­я британски спасителен батискаф (Колин Фърт като благородни­я командир). В стоицизма на просълзена­та майка и жеста на момчето й, останало без време без баща, е надеждата този свят да се промени.

Още от същото: „К-19“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria