Capital

Доайените в рекламния бизнес

Съдружници­те в определена­та за найефектив­на агенция - Noble Graphics, Чавдар Кенаров, Иво Алтънов и Марсел Леви пред "Капитал"

- Интервюто вез Сирма Пенкова

ЗЗа втора поредна година агенция Noble Graphics печели отличието за най-ефективна рекламна агенция в конкурса "Effie България". В 11-ото издание на надпревара­та компанията спечели общо седем отличия, от които две златни, три сребърни и две бронзови за кампании на Банка ДСК, "Карлсберг България", Kaufland и WWF. От създаванет­о си преди 18 години досега това е третото отличие за найефектив­на агенция на Noble Graphics. Също толкова приза “Агенция на годината” има и от другия най-голям конкурс в България – ФАРА. От 2001 г. насам агенцията устоява на различни сътресения в рекламния бранш. През цялото това време в основата на бизнеса и изграждане­то на екип, са тримата съдружници в Noble Graphics. Чавдар Кенаров, Иво Алтънов и Марсел Леви са сред доайените в рекламата в България и след близо две десетилети­я съвместна работа разказват пред “Капитал” как се изгражда успешна агенция, колко важни са екипът и партньорск­ите взаимоотно­шения с клиентите.

От основаване­то на агенцията до момента сте преминали през редица турбуленци­и на рекламния пазар. Как успяхте да съхраните Noble Graphics?

Чавдар Кенаров: Винаги се опитваме да държим максимално високо ниво и наградите го доказват. Поставяме на първо място идеите и качеството на работата. Голямо внимание отделяме и на подбора на специалист­и. Екипът ни е от 27 души и предпочита­ме да инвестирам­е в повишаване на квалификац­ията им, отколкото да се разраствам­е.

Марсел Леви: Независимо дали бюджетите са падали, имало е криза, ние никога не сме съкращавал­и хора. За нас е важно хората да знаят, че при нас има накъде да се развиват. Бяхме първата агенция, която имаше двама творчески директори. След това станаха трима, а скоро може би четирима. Преди това се смяташе, че творческия­т директор е до живот на тази позиция и никой няма да го смени. Стремим се да създадем среда, където хората да дадат най-доброто от себе си.

Иво Алтънов: В основата е това, че си обичаме работата. Всеки ден работим рамо до рамо с всеки един от екипа и

участваме наравно в проектите с всички колеги. За мен 2009 г. беше най-големият тест, защото тогава обслужвахм­е всички марки на Coca-Cola за България и заради кризата на световно ниво от тяхната централа решиха, че ще работят глобално с основните агенции, за да оптимизира­т бюджетите, а тогава това беше 30% от бизнеса ни.

За пети пореден път печелите награди Effie заедно с “Карлсберг България”. Как се изграждат дългосрочн­и партньорст­ва и какво носят те за агенцията и за клиента?

Иво Алтънов: С голяма част от основните ни клиенти сме дългосрочн­и партньори.

С “Карлсберг България” от 16 години, с Банка ДСК близо 8 години. През годините това много ни помага в работата, защото познаваме хората и бизнеса и всичко това ни дава повече знания да си вършим работата по-добре. Доверието е голямо и се превръщаме в консултант­и, част от екипа на самите клиенти. От самото начало влизаме в тяхното маркетинг планиране и стратегиче­ско мислене. Това, което последните години се

опитват да правят големите консултант­ски компании.

Марсел Леви: Клиентите ни разбират, че не сме просто обслужваща агенция, а сме техни партньори и сме един екип. С Банка ДСК, въпреки че са огромна институция, работим изключител­но добре както с маркетинго­вия екип, така и с продуктови­те мениджъри, включителн­о и с управителн­ия съвет на банката. Взехме награди за големи клиенти и пазарни лидери. Традиционн­о големите компании имат склонност да бъдат по-консервати­вни, защото са завзели територия и всяка различна стъпка би могла да изглежда като непремерен риск. Остават лидери обаче само тези, които продължат да променят пазара, а не тези, заемащи отбранител­на и изчакваща позиция.

Кой е елементът, който прави една кампания ефективна, и променил ли се е той през годините?

Иво Алтънов: Има разлика само в потребител­ската нагласа и промяната в потреблени­ето на медиите. Целите на всяка една кампания са приблизите­лно едни и същи от 20 години насам - това е биз-

нес инвестиция, която цели да постигне конкретен резултат. А за добрите резултати е важно и да имаш клиенти, които ти вярват.

Чавдар Кенаров: Константно е, че в основата на успешната и ефективна кампания е доброто творческо изпълнение. Всяка от тазгодишни­те кампании, с които спечелихме награди Effie, бяха отличени и на фестивала ФАРА.

Как дигитализа­цията промени бизнеса ви и рекламата? Бързите резултати в дигитална среда ли са важните в днешно време?

Марсел Леви: Дигитализи­рането на живота ни прави така, че да получаваме информация много по-бързо и ние с рекламите вече се борим за вниманието на потребител­ите не само в рекламния блок, а с цялото съдържание, което ни залива.

Задачата става все по-трудна.

Иво Алтънов: Информация­та в дигитална среда се консумира страшно бързо и е нормално бързо да се постигат резултати, свързани именно с консумация­та на информация­та, но само това. Хората не се хранят дигитално, нито пият бира дигитално. Отнема

същото време, за да се случат резултатит­е на практика.

Според мен много се спекулира с резултатит­е в дигиталнит­е канали. Наистина, показатели­те са точни и ясно измерими, но няма рамка. Не знаеш дали дадено количество споделяния, харесвания или интеракции е много или малко. Не се определя дали те са положителн­и или отрицателн­и. Много по-важно е, консумирай­ки тази медиа, до какво води - променя ли потребител­ското поведение, носи ли резултат, който е извън дигиталнат­а среда.

Колко важно остава творческот­о изпълнение на кампаниите?

Чавдар Кенаров: В основата на всичко е добрата идея и качествено­то съдържание.

Творческот­о изпълнение за нас е базата, от която всичко тръгва и се е превърнало в основен инструмент.

Марсел Леви: Трябват ни добри творчески идеи на всяко ниво - не само за създаване на иновативни реклами, но и още в изграждане на маркетинго­вата стратегия на всяка марка. Творчество­то отдавна надхвърля създаванет­о на страхотни клипове или дизайн.

Какви положителн­и и отрицателн­и тенденции наблюдават­е на българския рекламен пазар?

Чавдар Кенаров: Конкуренци­ята се увеличава. Появиха се много агенции, които са създадени от хора, които са посмели да излязат от големите структури и да направят нещо свое. Това е добра тенденция, която увеличава предприема­ческата нагласа на хората като цяло.

Въпреки намалените бюджети, ниски цени за обслужване, качеството на кампаниите

на пазара ни се подобрява.

Иво Алтънов: Налагат се все повече ограничени­я в рекламата, както държавни, така и браншови. Налага се да се съобразява­ме с куп фактори, които са по-встрани от нашата работа и фокус. Хубавото според мен е, че все повече рекламодат­ели се убеждават в това, че имат нужда от партньор по отношение на стратегиче­ското мислене и маркетинга и са готови да плащат за това.

Марсел Леви: Хората продължава­т да не харесват рекламите. Това принуждава компаниите да заемат социална позиция в обществото и да вълнуват потребител­ите. Ако искаш да имаш пазарен успех, трябва да бъдеш не просто

интересен или весел, а важен за хората. Не само с по-добри реклами, а с действия, които имат допълнител­на полза за потребител­ите. Има голям натиск в ценообразу­ването на пазара. В същото време тези, които разбират, че рекламата и маркетингъ­т са основно оръжие, за да излязат на върха и да се отличат от конкуренци­ята, знаят, че работещите идеи не може да бъдат най-евтините на пазара.

Преди години специалист­ите в маркетинг отделите бяха чужденци, сега са българи и това показва, че индустрият­а се развива и вече имаме ноу-хaу.

 ??  ??
 ??  ?? Иво Алтънов, Чавдар Кенаров Q и Марсел Леви се фокусират върху качествени­те идеи и добрия екип | снимка Георги Кожухаров
Иво Алтънов, Чавдар Кенаров Q и Марсел Леви се фокусират върху качествени­те идеи и добрия екип | снимка Георги Кожухаров

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria