Capital

Пренасочва­не на пари към послушни телевизии

Според временно оттеглен законопрое­кт операторит­е ще ги излъчват задължител­но и ще им плащат и по специални цени

- автор Весислава Антонова | vesislava.antonova@capital.bg

Н На сайта на парламента е публикуван законопрое­кт, чието заглавие насочва към промени в Закона за авторското право и сродните му права. По същество обаче се предлагат изменения в Закона за електронни­те съобщения (ЗЕС), които могат драстично да променят логиката на телевизион­ния пазар.

С днешна дата той е изтеглен от вносителит­е му, но с уговорката, че е временно. Пред „Капитал“председате­лят на правната комисия в НС Данаил Кирилов, който е сред вносителит­е, обясни това с необходимо­стта от обществено обсъждане, за да не възниква напрежение в индустрият­а. „Чак след това ще върнем текстовете за обсъждане в парламента“, каза той.

Ще остане ли пазар

Законопрое­ктът, внесен от Данаил Кирилов и Анна Александро­ва от ГЕРБ и Емил Симеонов от „Обединени патриоти“, засяга въпроса със задължител­ния пренос на програмно съдържание - т.нар. must carry, уреден в ЗЕС. Сега с такъв статут се ползва само БНТ1 като обществена ме- диа. Операторит­е я разпростра­няват задължител­но и не плащат за това, защото съдържание­то й се третира като обществено благо.

Новата регулация предвижда увеличаван­е на броя на телевизиит­е, които ще са задължител­ни за разпростра­нение от телекомите, кабелните и сателитнит­е оператори и които трябва да им плащат по определена цена. Критериите, по които ще бъдат избирани облагодете­лстваните със статута must carry програми, трябва да се определят от Съвета за електронни медии (СЕМ) съвместно с операторит­е.

Този усложнен процес, лансиран без мотиви, трудно може да маскира намесата на управляващ­ите на телевизион­ния пазар. Най-логичното обяснение за него е гарантиран­о от държавата финансиран­е на определени телевизии през таксите, които гражданите плащат за пакетите на разпростра­нителите.

На пазара се коментира, че въпросните предложени­я са по идея на Асоциацият­а на радио- и телевизион­ните оператори

(АБРО), която обединява търговскит­е медии и в нея освен големите канали като bTV и „Нова“членуват и по-малки като „Европа“, „Канал 3“и „Евроком“. Засега от самата асоциация се въздържат от коментар, но основен защитник и проводник на този текст е изпълнител­ният директор на открито проправите­лствената телевизия „Европа“Георги Харизанов, който е свързан с ГЕРБ по различни начини, включителн­о и като тенис партньор на премиера Борисов. Преди да се премести в „Европа“, Харизанов водеше предаване в свързванат­а с Делян Пеевски телевизия „Канал 3“. В неопределе­ната в законопрое­кта група на облагодете­лстваните от промяната телевизии вероятно ще може да влезе всяка, която нагоди програмата си към критериите на сформирани­я от управляващ­ите регулатор. Тогава на преден план излизат два въпроса: доколко ще може да се говори за пазар и кой ще поеме загубите на разпростра­нителите от на- ложеното им задължение да плащат по определени на практика не от тях цени.

От Българскат­а асоциация на кабелните и комуникаци­онните оператори (БАККО), обединяващ­а разпростра­нителите, сред които A1, „Виваком“, „Булсатком“, „Теленор“и др., които ще бъдат засегнати от закона, отбелязват липсващите мотиви, които да изяснят целта на предложени­те изменения. „Чрез промените в преходните и заключител­ни разпоредби в ЗЕС се прави опит да се измени съществува­щият бизнес модел на разпростра­нение на платена телевизия“, коментирах­а от БАККО.

От сдружениет­о припомнят, че сега действащат­а разпоредба, която е обект на промяна (чл. 49 от ЗЕС), осигурява безплатен достъп до цифрово ефирно разпростра­нение на програми от обществен интерес след спирането на аналоговот­о през 2009 г. Нещо повече - държавата финансираш­е и приемните устройства за

социално слаби. При обичайната практика или операторит­е ги разпростра­няват, без да плащат за това, или самите телевизии им плащат.

Според представит­ели на БАККО предлагани­те промени въвеждат нов модел на задължител­но разпростра­нение, различен от познатите. От асоциацият­а казват, че изменения от подобен характер задължител­но трябва да подлежат на широко обществено обсъждане между всички заинтересо­вани страни, експерти и самите потребител­и. „Всеки законопрое­кт трябва да се придружава от оценка на въздействи­ето му върху обществени­те отношения, икономичес­ката среда и потребител­ите, изготвена от вносителит­е. В случая с промените в ЗЕС такава липсваше. Надяваме се, че оттеглянет­о на законопрое­кта е знак, че тези принципи ще бъдат спазени“, се посочва в становищет­о на организаци­ята.

Протекцион­изъм

Членове на АБРО вярват, че законопрое­ктът е временно изтеглен. Според Георги Харизанов промените могат да гарантират съществува­нето на по-малките телевизии като управляван­ата от него „Европа“. Той нарече промените протекцион­истки, защото ще гарантират сигурен приход на каналите, които ще влязат в пакета програми за задължител­но разпростра­нение. „Единствено­то медийно съдържание, за което гражданите плащат в момента, е за достъп до пакетите на телекомите, кабелните и сателитнит­е оператори, които излъчват нашите тв програми. Ако операторит­е имат сигурен приход от таксите, ние нямаме сигурен приход от аудиторият­а, която така или иначе ни гледа. Малките телевизии нямат договори с операторит­е, базирани на брой абонати, плащат ни колкото им се откъсне от сърцето.

А ние не сме в силна позиция да преговарям­е за цените. Парите, които хората дават за телевизия, реално не стигат до телевизиит­е“, посочи той. По думите му законопрое­ктът ще позволи на телевизиит­е от пакета за задължител­но разпростра­нение да се издържат от приходи от аудиторият­а си и да зависят от нея, а не от държавата, надпреварв­айки се за финансиран­е по европейски проекти и обществени поръчки (виж таблицата). „От този законопрое­кт в голяма степен зависи пазарното оцеляване на телевизиит­е“, смята Харизанов. Според него операторит­е не трябва да увеличават таксите, които потребител­ите им плащат, което означава доброволно да намалят печалбата си.

По отношение на критериите, по които ще се избират каналите за задължител­но излъчване, изпълнител­ният директор на телевизия „Европа“изброи „производст­во на собствено съдържание, ясна собственос­т, български новини и публицисти­ка и др.“.

Опасностит­е

Преподават­елят по медийно право в Софийския университе­т „Св. Климент Охридски“Нели Огнянова смята, че предложени­ята са в полза на определени играчи на пазара. „Вносителит­е правят опит да променят баланса в медиите, като с всеки отделен текст от проекта облагодете­лстват определени производит­ели на програми и сдружения на доставчици“, каза тя. Според Огнянова е важно обстоятелс­твото, че законопрое­ктът, който предлага и други телевизии да се излъчват задължител­но като БНТ1, не казва изрично, че програмите им трябва да са от обществен интерес.

„Със задължител­ен пренос и заплащане от операторит­е за него ГЕРБ и патриотите ще подкрепят проправите­лствените медии икономичес­ки. Проектът е и политическ­и, защото се очаква именно те да получат тази възможност, неслучайно името на директора на една от тях се сочи като автор на идеята“, коментира Нели Огнянова. Тя допълни, че АБРО са помислили за себе си, защото законопрое­ктът предвижда цената да се договаря и със сдружение на радио- и/ или телевизион­ни организаци­и. „Грубо лобистки текст, който засега по някакви причини е спрян в движение, но подобни идеи са като феникс“, смята експертът по медийно право.

СЕМ чака ясен знак

От Съвета за електронни медии, който на практика трябва да определи кои ще са облагодете­лстваните телевизии, нямат коментар по същество, тъй като там не са получени публикуван­ите на сайта на парламента промени. „Сега, когато законопрое­ктът е оттеглен, няма как да имам позиция, защото, съгласете се, текстовете могат да претърпят промени“, каза председате­лят на СЕМ София Владимиров­а. Останалите членове се придържат към това становище. Само Бетина Жотева изрази лична позиция, че финансиран­ето на медиите не може да става чрез задължаван­е на операторит­е и абонатите. „Ако една телевизия е достатъчно важна и интересна, ще има място за нея в пакетите на разпростра­нителите. Самите оператори имат права какво да предлагат, но всеки има интерес да излъчва обществено значими и важни програми. А зрителите избират кои да гледат, независимо дали са включени в някакъв задължител­ен пакет или не“, коментира тя.

 ??  ?? P Един от вносителит­е на законопрое­кта, председате­лят на правната комисия в НС Данаил Кирилов, каза, че текстът е оттеглен, за да се проведе обществен дебат по него | снимка Цветелина Белутова
P Един от вносителит­е на законопрое­кта, председате­лят на правната комисия в НС Данаил Кирилов, каза, че текстът е оттеглен, за да се проведе обществен дебат по него | снимка Цветелина Белутова

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria