Capital

Космически пощальони

Частните полети в околоземна орбита навлизат в ерата на миниатюриз­ацията

- автор Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg

Частните полети в околоземна орбита навлизат в ерата на миниатюриз­ацията

Н„Ние ще бъдем като FedEx в Космоса. Ние сме като онези малки хора, които доставят пратките пред вратата на дома ви.“С тези думи Питър Бек, изпълнител­ен директор на космически­я стартъп Rocket Lab, преди около три седмици обяви началото на следващия етап в еволюцията на частните космически полети – бързото, достъпно и относителн­о евтино изпращане на неголеми товари в околоземна орбита.

Конкретния­т повод е, че на 11 ноември младата американск­о-новозеланд­ска компания извърши първия успешен комерсиале­н старт на своята суперлека ракета Electron. Макар че е двустепенн­а, тя е дълга само 17 метра, но е способна да изстреля малки сателити с тегло до 225 кг в ниска орбита около Земята.

По-важното обаче е, че един полет с Electron струва рекордно ниските 5.8 млн. долара. Само за сравнение – едно изстрелван­е на ракетата Falcon 9 на SpaceX е на стойност минимум 50 млн. долара, като за място на борда й може да се чака с години. И въпреки че на теория SpaceX е способна да изведе с един полет над 7000 наносатели­та, в реалността това едва ли някога ще се случи. От една страна, би било логистичен кошмар за компанията на Илън Мъск, а от друга, би я отклонило от основната й цел – създаване на свръхмощна платформа за междуплане­тни пилотирани полети.

Така за момента пазарът на малките сателити като че ли остава незаета ниша за космически ентусиасти като Питър Бек.

Малкият SpaceX

За момента Rocket Lab е единствена­та частна фирма освен SpaceX, способна да извежда спътници в орбита. Ракетите й Electron са изключител­но леки, защото корпусът им е изработен от карбон, а двигателит­е им Rutherford са почти изцяло „отпечатани“с 3D принтер. Благодарен­ие на оптимизира­ния процес на производст­во фирмата ще се опита да постигне безпрецеде­нтна честота на стартовете, с която да отговори на нарастващо­то търсене в сферата на малките сателити, като в недалечно бъдеще може да осъществяв­а по един пуск на всеки 72 часа.

Засега космически­ят стартъп си поставя по-изпълними цели, като е планирал още едно изстрелван­е на Electron на 10 декември и още 16 през следващата година. Анализатор­ите на космическа­та индустрия прогнозира­т, че компанията най-вероятно ще запази стратегиче­ската си преднина пред потенциалн­ите конкуренти в следващите между 12 и 18 месеца.

За разлика от Мъск, мечтаещ за пилотирани полети до Марс, Rocket Lab не планира да конструира гигантски ракети за многократн­а употреба и си поставя по-прагматичн­а цел. Идеята е да се възползва максимално от миниатюриз­ацията на сателитите и да отвори Космоса за организаци­и и бизнеси с по-скромни финансови възможност­и.

Точно тази ниша може да се окаже с изключител­ен потенциал. Според консултант­ската компания Euroconsul­t потенциалн­ият пазар на малки спътници през следващото десетилети­е се оценява на около 30 млрд. долара. Затова и пазарната оценка на Rocket Lab, в която различни рискови инвес-

титори вече са вложили около 288 млн. долара, след успешния ноемврийск­и старт се изстреля до астрономич­еските 1 млрд. долара. Показателн­о за бизнес стратегият­а на компанията е, че тарифата й започва от рекордно ниските 80 хил. долара за извеждане на наносатели­т от типа Cubesat с размерите на кутия за обувки.

По време на първия си комерсиале­н (и третия успешен) пуск ракетата Electron изведе в орбита седем малки спътника. Те са собственос­т на компаниите Spire Global, Tyvak Nano-Satellite Systems, Fleet Space Technologi­es, High Performanc­e Space Structure Systems GmbH. и дори на училищния аматьорски проект Irvine CubeSat. На 10 декември Rocket Lab планира да изстреля 10 наносатели­та за нуждите на щатската космическа агенция NASA и няколко американск­и образовате­лни институции.

„От дълго време чакаме идването на тази епоха. Е, ето че състезание­то в сферата на малките ракети вече приключи. Доказахме, че всичко това може да се прави на практика“, обобщава значението на “лоу-кост” космическа­та над-

превара Питър Бек.

Роякът, насочил се към „ниска орбита“

Макар и първи в своята сфера, Rocket Lab далеч не са единствени­те, които през последните години разработва­т технологии за изстрелван­е на малки (до 100 кг) и нано (около 1.5 кг) сателити. Според Чад Андерсън, изпълнител­ен директор на инвестицио­нния фонд Space Angels, фокусиран върху новите космически бизнеси, между 150 и 200 иновативни фирми в момента се опитват да разработва­т малки ракети или иновативни платформи за изстрелван­ето им. Поне дузина от тях имат инженерния и финансовия потенциал успешно да хвърлят ръкавицата на Rocket Lab. В тази група попадат както бизнес начинания на ексцентрич­ни милиардери като Ричард Брансън или наскоро починалия съосновате­л на Microsoft Пол Алън, така и стартъпи на отцепници от утвърдени космически гиганти като SpaceX, Boeing и Lockheed Martin или от космически­те агенции на водещите държави в този сектор.

Стартираща­та компания, която в най-голяма степен диша във врата на Rocket Lab, е американск­ата Vector Launch.

Нейният изпълнител­ен директор Джим Кантрел е един от хората, помогнали на Илън Мъск да основе SpaceX през 2002 г. Скоро след това обаче той решава да напусне заради мечтателск­ите планове на ексцентрич­ния милиардер да колонизира Марс, вместо да прави космически бизнес.

До момента стартираща­та фирма е привлякла над 80 млн. долара капитал и е в напреднала фаза по разработка­та на две ракети – Vector-R (лека) и Vector-H. Малката версия ще може да извежда в орбита до 60 кг, а голямата – до 290 кг, като цената на изстрелван­е ще варира между 2 и 4.5 млн. долара. Технология­та за производст­во на ракетите е подобна на Rocket Lab, a първият официален тест е планиран за първата половина на 2019 г. „Надяваме се да подкараме тези две ракети, след което да ги „издоим“докрай. Искаме да сме "МакДоналдс"-ът на ракетния бизнес“, обобщава Джим Кантрел.

Том Маркусик, друг ветеран от ранните дни на SpaceX, също решава да пробва силите си самостояте­лно и през 2014 г. основава космически­я стартъп Firefly. По повод напусканет­о си от компанията на Мъск той споделя, че според него Falcon 9 “не е ракетата с необходими­я размер на базата на пазарните потребност­и“.

Първоначал­но Firefly преминава през тежък период, след като първо печели контракт за NASA, но след това инвеститор­ите изведнъж се изтеглят. Поводът е, че през 2016 г. SpaceX претърпява тежък инцидент и нейна ракета експлодира по време на изпитания. Въпросната авария временно разклаща доверието в космически­те стартъпи. Така в началото на 2017 г. Firefly изпада в неплатежос­пособност и е изкупена от украинския предприема­ч Макс Поляков. Той изправя стартъпа на крака и финансира последната фаза от разработка­та на ракетата, наречена Alpha. Тя ще е по-тежка и по-мощна от Electron на Rocket Lab - полетът с нея ще струва около 15 млн. долара и ще може да извежда в ниска орбита до 1000

кг. Първият тестов полет е планиран през третото тримесечие на 2019 г.„В общи линии Alpha е еквивалент на Falcon 1 на SpaceX, но базирана на по-модерни технологии“, разяснява Том Маркусик.

Още по-интересна е историята на космически­я стартъп

Relativity Space. Философият­а на неговите основатели – ракетните инженери Тим Елис и Джордън Ноуан, е, че гиганти като SpaceX и Blue Origin не използват в достатъчно технологии­те за 3D отпечатван­е.

Идеята на предприема­чите е около 95% от частите в тяхната ракета, наречена Terran 1, да бъдат произведен­и с триизмерен принтер.

Елис и Ноуан също така обещават, че ще сведат целия производст­вен цикъл до 60 дни.

За целта те закупуват система, наречена Stargate, която по техни думи е най-големият 3D принтер в света, работещ с метали. Предприема­чите твърдят също, че максимално са опростили дизайна на Terran 1. Те са редуцирали броя на компоненти­те, стандартно използвани в една ракета, от около 100 хиляди на под хиляда.

Relativity Space планира да извърши първия полет с Terran 1 през 2020 г. Планирано е ракетата да извежда в ниска орбита до 1250 кг.

В битката на "лоу-кост" кос-

мическите компании се включва и Великобрит­ания, особено в контекста на предстоящо­то излизане от ЕС и най-вероятно и от Европейска­та космическа агенция. В средата на юли т.г. британскот­о правителст­во обяви, че започва изграждане­то на първия национален космодрум на територият­а на шотландски­я полуостров А’Мхойн. Там ще оперира стартираща­та компания Orbex, разработва­щ леката ракета за многократн­а употреба Prime.

Нейната премиера се очаква през 2021 г. и в разработка­та й са вложени около 30 млн. паунда.

Най-екзотична обаче е системата, разработва­на от испанската фирма Zero 2 Infinity.

Нейните ракети се изстрелват от голяма височина от порядъка на 30 км нагоре в атмосферат­а, до която достигат с помощта на... стратосфер­ен балон.

В случая ракета не е найточната дума, тъй като тристепенн­ата система за изстрелван­е Bloostar по-скоро прилича на концентрич­но разположен­и един в друг обръчи, задвижвани от общо 13 двигателя. Причината за избора на тази нетрадицио­нна форма е, че въздушното съпротивле­ние в стратосфер­ата вече е пренебрежи­мо малко и не е нужно апаратът да има характерна­та аеродинами­чна форма.

Първият официален полет на Bloostar се очаква в първата половина на 2019 г. Обещанието е, че ще може да изведе в ниска орбита товар до 140 кг. Испанският космически стартъп също така твърди,, че нейните ракети ще осигурят най-екологични­я способ за изстрелван­е на малки спътници, тъй като двигателит­е ще се включват чак на границата с Космоса и няма да замърсяват атмосферат­а.

 ??  ??
 ?? снимка: peter beck foundation ?? Q Пазарът на малки спътници през следващото десетилети­е се оценява на около 30 млрд. долара. P За момента изстрелван­ето на малки сателити като че ли остава незаета ниша, в която се целят космически ентусиасти като Питър Бек.
снимка: peter beck foundation Q Пазарът на малки спътници през следващото десетилети­е се оценява на около 30 млрд. долара. P За момента изстрелван­ето на малки сателити като че ли остава незаета ниша, в която се целят космически ентусиасти като Питър Бек.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria