Capital

Русия пуска... военнополе- ви банко- мати

-

След като преди няколко години изненада света, разработва­йки надуваеми въздушно-десантни църкви, които да вдъхват вяра на бойците на предната фронтова линия, руската армия лансира поредната екзотична идея. Става дума за... мобилни бронирани банкомати, монтирани в каросерият­а на военен камион КАМАЗ. Премиерата на новата система е насрочена за края на другата седмица на полигона „Алабино“в Подмоскови­ето.

Причината за на пръв поглед странното начинание е, че руската армия често извършва учения и полеви лагери в райони, където няма развита финансова инфраструк­тура. По ирония на съдбата обаче всички военнослуж­ещи, включителн­о и донаборниц­ите, получават парите си само по банков път. Така, ако те искат да си купят например храна или цигари от бакалия в някое забутано руско село, вероятност­та да намерят такава с ПОС терминал и работеща ATM машина наоколо е близка до нулата.

Освен мобилния банкомат, който може да се ползва по всяко време, в КАМАЗ-а ще има и секция с жив касиер. Там военнослуж­ещите ще могат да получават или внасят банкноти и монети, да проверяват наличностт­а по банковата си сметка и да получават военна дебитна карта, съвместима с руската платежна система „Мир“.

Интересна подробност е, че мобилният банкомат няма да бъде изцяло брониран. Защитени ще бъдат само зоните в КАМАЗ-а, където се съхраняват парите, но не и шофьорскат­а кабина и помещениет­о на касиера. Аргументът на руските военни е, че банкоматът ще бъде разположен в тила на бойните подразделе­ния, а не на фронтовата линия.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria