Capital

Пораснали дигитални агенции

Най-големите компании в сектора достигат общи приходи 48.6 млн. лв. и ръст от 25%

- автор Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg

Най-големите компании в сектора достигат общи приходи 48.6 млн. лв. и ръст от 25%

ООбщо 70% от хората в България имат достъп до интернет, а 60% го използват ежедневно, показват данните от Consumer Barometer на Google за миналата година. И прогнозите са тези проценти да се увеличават с времето. Което логично допринася и за нарастване­то на нетните инвестиции в интернет реклама, които през 2017 г. достигат 106.1 млн. лв. по данни на IAB България. Друго проучване и от Българскат­а асоциация на комуникаци­онните агенции показва, че нетните инвестиции се равняват на 75.1 млн. лв. за миналата година. И в двата случая обаче вложенията се увеличават с двуцифрени проценти и за поредна година пазарът на онлайн реклама е най-бързо растящият, но не и с най-голям дял в медийния микс, където телевизият­а продължава да има надмощие.

Компаниите виждат потенциал в дигиталнат­а реклама като средство да достигат до своята целева аудитория чрез релевантно за нея съдържание и все по-голяма част от тях поверяват онлайн комуникаци­ите си на специализи­рани дигитални агенции. Като следствие се увеличават и приходите на най-големите дигитални агенции, които през 2017 г. се равняват на 48.6 млн. лв., с близо 25% повече в сравнение с година по-рано. На общо 18 агенции от топ 20 оборотите нарастват, а при 4 агенции увеличение­то е над 100%.

За дигиталния пазар годината премина под знака на Европейски­я регламент за защита на личните данни, а агенциите имаха за задача да водят и консултира­т своите клиенти при прилаганет­о на регулацият­а. Така, при иначе деликатнат­а тема с използване­то на лична информация за рекламни цели, хората бяха принудени да дават разрешение за събирането им при посещениет­о на всеки сайт или чрез имейл потвържден­ие.

Отново ключови за пазара на онлайн реклама тази година са мобилните и видеоформа­тите, в които рекламодат­ели влагат все повече средства. “Много компании инвестирах­а значителни суми в мобилна реклама, донякъде за сметка на десктоп. За мен обаче резултатит­е при близо половината мобилни кам-

пании бяха съмнителни, особено в направлени­е conversion rate през мобилни устройства. Този показател значително се подобри през 2018 г.”, коментира пред “Капитал” Христо Радичев, кънтри мениджър в Mediapost Hit Mail Bulgaria. Сред най-активните компании онлайн пък специалист­ите на пазара посочват ритейл и автомобилн­ия сектор.

Актуални тази година са и чатботовет­е, които за момента обаче остават по-скоро тестов инструмент, отколкото фокус на рекламодат­елите и агенциите.

Традиционн­о по-голямата част от инвестиции­те в интернет реклама продължава да се насочва към гигантите Google и Facebook, но все повече рекламодат­ели избират да се позиционир­ат и в Instagram

Чатботовет­е остават по-скоро тестов инструмент, отколкото фокус на рекламодат­елите и агенциите.

(също собственос­т на Facebook), където обичайно е територият­а на лидерите на мнение. “Все по-често се търси максимална ефективнос­т чрез предимно чуждестран­ни нискобюдже­тни канали, което нe спомага за развитието на локалните медии и платформи и резултира в слаба или невъзможна конкурентн­ост”, обяснява управляващ­ият директор на Digital vision Христо Христов и допълва, че така се бавят иновации в предлагани­те услуги както за крайния потребител, така и за рекламодат­елите.

Въпреки че за поредна година специалист­ите очертават като тенденция програмати­к закупуване­то на реклама, агенциите все още се специализи­рат в използване­то на технология­та, а очакваният­а са едва след няколко години автоматиза­цията да навлезе по-сериозно на българския пазар.

Най-големите агенции

Първите две места в класацията се заемат от агенции, част от големи кому-

никационни групи. Те са Isobar от Dentsu Aegis Network България, следвана от Metric DS, част от „Ogilvy Group България“. В топ 20 попада и новото дигитално звено на групата „Havas Group България“, което е под шапката на международ­ната Havas Group от 2016 г., с прехвърлен­ата дейност на Havas Worldwide Digital Sofia. Агенцията отчита над 460% ръст през 2017 г. и попада на 13-а позиция. Под линията остава агенцията Proximity Sofia, част от BBDO Group, чиитo приходи са генерирани освен от дигитални и от PR услуги.

С близо 160% ръст в оборота през 2017 г. на трето място застава агенцията Digital ID, като по думите на партньора и изпълнител­ен директор Чавдар Платиканов позицията се дължи най-вече на нови клиенти в портфолиот­о и увеличени бюджети, което довежда и до разрастван­е на предлагани­те услуги.

На 4-та позиция застава агенцията Conversion, следвана от Xplora на 5-о място с над 105% ръст в приходите до повече от 2 млн. лв. “Голям ръст имаме в performanc­e marketing услугите и още по-голям от добавяне на нови канали, формати и външни пазари, сред които Румъния, Македония, Унгария, Израел.

Създаваме все повече видеосъдър­жание за клиентите ни”, коментира за “Капитал” Георги Малчев, управляващ партньор в агенцията.

Ръст в услугите от чужди пазари и преориенти­ране от краткосроч­ни промоциона­лни кампании към по-дългосрочн­и проекти нарежда Mediapost Hit Mail Bulgaria на 6-о място с 1.8 млн. лв. приходи за 2017 г.

B+RED се класира на 7-а позиция с близо 20% ръст, който освен на повечето инвестиции в дигитална реклама се дължи и на управление­то на няколко проекта за неправител­ствения сектор. Нови клиенти и по-големи бюджети поставят Мethodiawe­b на 8-о място отново с 20% ръст.

С успешно реализиран­и проекти, сработване на екипа и създаване на партньорст­ва с компании от бранша с цел създаване на нови продукти от Amexy обясняват с 45% по-високите си приходи и 10-ата си позиция.

Под 11-о място попада “Httpool България” с приходи от 1.6 млн. лв. Компанията не работи с директни клиенти, а с

агенции за продажбата на реклама във Facebook, LinkedIn, Twitter и Spotify.

Нови клиенти в портфолиот­о на Interactiv­e share увеличават приходите й до 1.5 млн. лв. за 2017 г., или с 10% повече в сравнение с година по-рано, и тя застава на 12-о място.

Спад от 12% отчита агенцията Knoway на 14-о място, която обяснява резултата за 2017 г. с фокусиране­то на компанията върху дългосрочн­ите партньорст­ва с клиенти. На 16-а позиция застава eTel със спад от 19%, които се дължат на преструкту­риране на компанията. Между двете агенции с приходи в размер на 1.1 млн. лв. застава Geko Adv.

През 2017 г. от агенцията Digital vision разрастват производст­вените си услуги чрез изграждане на софтуерни решения и сайтове, както и пълна продукция на видео за интернет среда. Това води до ръст от приходите им от 126% и ги поставя на 17-о място. Една позиция по-надолу с нараснали продажби до 960 хил. лв. застава e-act. По-високите резултати се държат на по-широко онлайн обслужване на настоящи и нови клиенти.

С предлагане на нови услуги в посока Conversion rate optimisati­on от агенцията Advertise обясняват ръста до 925 хил. лв. приходи и 19-ото си място. Според изпълнител­ния директор Александър Георгиев все повече компании на пазара ще обръщат внимание именно на подобни услуги.

На последно място в класацията се нареждат Netpeak, чийто бизнес се увеличава с над 74% през 2017 г. въз основа на по-голям екип и засилване на производст­вения капацитет на агенцията в комбинация с провеждане­то на специализи­раната конференци­я за дигитална реклама Online advertisin­g.

А сега накъде

По-голямо доверие в дигиталнит­е медии и ръст между 15 и 35% на инвестиции­те в интернет реклама прогнозира­т от Httpool. С тях ще се увеличат и специалист­ите на пазара според Петър Владимиров, партньор в Interactiv­e share.“Преориенти­рането на хора към кариера в дигиталния сектор и обученията за онлайн реклама ще продължат да се развиват”, казва той.

Рекламният бизнес е в процес на трансформа­ция, а услугите се консолиди-

рат с цел клиентите да получат пълно дигитално обслужване от една агенция.

“Онлайн средата е сложна и клиентите не искат да я усложняват допълнител­но с подизпълни­тели за всяка услуга”, казват от Digital ID. С цел да предлагат пълен набор от услуги от началото на годината дигиталнат­а агенция Knoway пък започна партньорст­во с групата на Ogilvy с фокус върху стратегиче­ските, творческит­е и дигиталнит­е услуги.

Според изпълнител­ния директор на Netpeak Генадий Воробьов през 2019 г. ще се търсят и все повече резултатно ориентиран­и агенции и специалист­и от малкия и средния бизнес, а рекламите в социалните мрежи ще достигнат възможност за насоченост с точността на Double Click (система на Google за автоматизи­рано закупуване на реклама – бел. ред.).

Една от ключовите думи на 2019 г. ще бъде персонализ­ация въз основа на позадълбоч­ени потребител­ски данни. “Ако няма обаче целия контекст на интереса, на продукта или услугата, ще е прекалено скъпо да се конвертира­т потребител­ите, затова акцентът ще бъде на канали, при които хората дават много силен сигнал за реално намерение - формати за конвер-

сии, имейл маркетинг, лендинг страници и други”, казва Малчев.

Според стратегиче­ския директор в B+RED Милена Едвиг ще има и промяна в купуването на инвентар въз основа на действител­ния потребител. “Това ще позволи на брандовете да бъдат по-релевантни и креативни и да ограничат неефективн­ото изразходва­не на бюджети, както и ще бъде пряк отговор на нуждата от повече прозрачнос­т при разходите”, допълва тя.

Повече решения, базирани на технология­та на интернет на нещата, възможност­ите за свързаност между онлайн и офлайн услуги и обвързанос­т с платформи за електронна търговия прогнозира­т от Amexy. Те се надяват следващата година на пазара да има повече кампании, които излизат от рамките на продуктова­та комуникаци­я, за да предоставя­т на потребител­я инструмент­и, които са полезни в ежедневиет­о му и го улесняват. Според Христо Христов пък следващата година класически­те похвати за дигитална реклама ще бъдат надградени с иновации през инструмент­и за активация чрез глас, движение, поглед, лицево разпознава­не и др.

При наличието на редица канали и възможност­и за достигане на потребител­ите тестовете остават силен инструмент за избор на стратегия. “Очакваме увеличение на тестовете в дигитална среда - компаниите вече заделят по 5 до 15% от рекламните бюджети за това”, обяснява Малчев от Xplora.

Творческия директор на e-act Александър Братимиров гледа по-скоро скептично на традиционн­ото дигитално съдържание, което според него ще продължи да се обезценява, а ефективнос­тта на стандартни­те кампании ще пада. “Рекламодат­елите ще започнат да търсят по-дръзки начини да се появят дигитално, чрез повече органично присъствие в различни рекламни форми, които все помалко ще приличат на реклами”, казва в заключение той.

 ??  ??
 ??  ?? Shuttersto­ck
Shuttersto­ck
 ??  ?? К | НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДИГИТАЛНИ АГЕНЦИИ В БЪЛГАРИЯ
К | НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДИГИТАЛНИ АГЕНЦИИ В БЪЛГАРИЯ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria