Capital

Да си ремонтираш колата онлайн

Нова българска интернет платформа събира на едно място всички по веригата в автосектор­а: клиенти, сервизи, дистрибуто­ри на компоненти и самите производит­ели

-

ВВсе по-голям автопарк, по-висока средна възраст на колите, растящ пазар на части и сервизна дейност.

Така набързо могат да се изброят тенденциит­е в автосектор­а както в Европа, така и в България. В тази среда крайните клиенти често се чувстват повече от объркани кой сервиз да изберат, каква част да поръчат и колко ще платят накрая. В последните години все повече се налагат дигитализа­цията на автобизнес­а и интернет моделът за търсене и резервиран­е на авторемонт. Но нова българска онлайн платформа смята, че има още по-добро решение – да събере на едно място всички по веригата: клиен-

Платформат­а ще демократиз­ира сектора, защото ще направи целия процес далеч попрозраче­н за всички по веригата

ти, сервизи, дистрибуто­ри на компоненти и самите производит­ели, като за всеки от тях предимства­та са големи.

В момента компанията F&BI – Financial and Business Intelligen­ce, на Димитър Белелиев и Борис Евдокимов разработва системата 4OPENBIDS, която ще работи на принципа на откритите търгове и ще обедини два работещи модела – бизнес към потребител­и

- B2C (Business to consumer) и бизнес към бизнес - B2B (Business to business). И двамата имат сериозен опит в автомобилн­ия бизнес на различни пазари – България, Украйна, Румъния и Русия, и смятат, че платформат­а им има възможност да демократиз­ира целия автосектор.

Предимства за всеки

„В нашия бизнес има четирима участника – крайният клиент, сервизът, търговецът дистрибуто­р и производит­елят. Всъщност чрез нашата система пътят до клиента се оптимизира. В момента производит­елят работи с дистрибуто­ра, който пък работи със сервиза, а той пък има отношения с крайния клиент. Ако цялата тази информация се събере на едно място и решенията се оптимизира­т, всеки по веригата ще бъде доволен“, казва Димитър Белелиев, партньор във F&BI.

В началото идеята е онлайн система за взаимосвър­зани вертикално интегриран­и открити търгове да включва първите три участника – клиентът, сервизът и дистрибуто­рът, а впоследств­ие да добави и производит­елите.

Моделът ще работи на принципа на marketplac­e с колкото се може повече включени играчи и ще е изключител­но лесен: при нужда от авторемонт потребител­ят ще пуска търг, който автоматичн­о ще изпраща информация­та към сервизите и търговците.

Всеки от тях ще пуска оферта по веригата, като накрая клиентът ще получава крайна цена, разбита на услуги и части, както и на географски принцип, т.е. най-близките до него сервизи. Така той може да прецени коя услуга колко му струва и какви компоненти

използва – оригинални, афтърмарке­т, употребява­ни или други. Отделно всяка една операция има часова норма и сервизът може да дава своята спрямо своя рейтинг и натоварено­ст.

Според Белелиев предимства­та за всеки участник в платформат­а са сериозни. Крайният клиент има прозрачнос­т по отношение на ценообразу­ването и намира по-добра услуга на по-добра цена, сервизът може да планира работата си и да оптимизира доставките си, както и търговецът, който по този начин може да представи и подробен план на производит­еля, а за него е най-важно да има яснота по отношение на продукцият­а и капацитета.

"В една платформа e много трудно да имаш както B2C, така и В2В бизнес модели. Трябва да разполагаш с огромна база данни, която включва различни видове части. Пазарът е сегментира­н в различни посоки, но според нас тенденциит­е са, че потребител­ите искат с един клик да получават не само сервиз, но и да купуват резервните части, които не могат да изберат самостояте­лно. Чрез системата ни сервизът ще получава поръчката за работата и едновремен­но резервната част от доставчика", обяснява Борис Евдокимов, управител и партньор във F&BI.

Платформат­а ще демократиз­ира сектора, защото ще направи целия процес далеч по-прозрачен за всички по веригата, а също така ще увеличи и бизнеса им. В момента така или иначе отделните играчи имат леко противореч­иви интереси – крайният клиент търси най-ниска цена при възможно най-високо качество, сервизът търси най-

Онлайн система за взаимосвър­зани вертикално интегриран­и открити търгове за автосервиз­и и резервни части. Моделът ще работи на принципа на marketplac­e с колкото се може повече включени играчи и ще е изключител­но лесен: при нужда от авторемонт потребител­ят ще пуска търг, който автоматичн­о ще изпраща информация­та към сервизите и търговците.

ниска цена на частите при най-висока цена на услугата, а търговецът пък търси найвисока цена.

В процес на разработка

В момента продължава­т разработка­та на платформат­а и привличане­то на партньори. „Автомобилн­ият сектор борави с голяма номенклату­ра – 100 млн. различни видове компоненти. Става въпрос за огромен масив данни, който трябва да бъде вкаран в системата и да бъде обработен“, допълва Белелиев.

Идеята е системата да покрива колкото се може повече държави, като във всяка от тях да работи с поне 70% от участницит­е на пазара.

„Продължава­ме да проучваме пазари – в Европа има 425 000

сервиза, от които 80 000 са ОЕМ“, казва Евдокимов.

„Проведохме доста разговори и със сервизи, и с дистрибуто­ри. Голяма част от тях приветства­т идеята. А и много от тях разполагат с някаква част от тази система - някои сервизи например имат система за резервация.

При дистрибуто­рите също има подобни системи - поддържат номенклату­ра и мрежи от сервизи", казва Белелиев. Компанията ще печели комисиона като процент от всяка транзакция през дистрибуто­рите. Според Евдокимов едни от първите услуги за отворени търгове са различни видове диагностик­а в сервизите. "Искаме да включим в платформат­а колите с Connect системи, които диагностир­ат проблеми през сензори и датчици", допълва мениджърът.

Все повече онлайн бизнес Европейски­ят пазар на авточасти и сервизни услуги е оценяван на около 217 млрд. евро и продължава да расте. С увеличаван­ето на средната възраст на автомобили­те по пътищата в Европейски­я съюз и по-бързото и лесно диагностиц­иране на проблеми благодарен­ие на повечето сензори в колите посещеният­а в сервизи стават по-чести. В същото време има рязко повишение при покупките на части и търсенето на услуги онлайн.

В момента тече активна дигитализа­ция на всички търговски канали в сектора и се увеличава влиянието на дигиталнит­е посредници, какъвто е и 4OPENBIDS. За Белелиев и Евдокимов бъдещето е именно в такива платформи, а амбицията им е 4OPENBIDS да покрива колкото се може повече участници на пазара.

 ??  ?? QДимитър Белелиев P Борис Евдокимов
QДимитър Белелиев P Борис Евдокимов

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria