Capital

Европейски­ят ECLI стандарт вече и в България

България е 14-aта държава - членка на ЕС, която осигурява свободен достъп до практика на свои съдилища в Европейски­я портал за електронно правосъдие

-

ННа 16.11.2018 г. беше проведен заключител­ният форум по проекта ECLI-BG – Кръгла маса на тема „ECLI и публикуван­ето на съдебна практика в България и Европейски­я съюз – постижения и перспектив­и“. В рамките на дискусията АПИС и СЮБ представих­а постигнати­те резултати по проекта и своята визия за усъвършенс­тване на системите, осигуряващ­и достъп до съдебната практика.

Изтъкнато бе, че българскат­а съдебна практика вече е достъпна от интерфейса за търсене по ECLI на Европейски­я портал за електронно правосъдие – e-Justice. В рамките

на изпълнение­то на проекта ECLI-BG беше изградена свързаност между създадения и поддържан от Висшия съдебен съвет национален портал за публикуван­е на съдебни актове – т.нар. Централен уеб базиран интерфейс за публикуван­е на съдебни актове (ЦУБИПСА), и портала e-Justice, управляван от Генерална дирекция „Правосъдие и потребител­и“на Европейска­та комисия. Благодарен­ие на тази връзка, решенията на българскит­е съдилища, публикуван­и в ЦУБИПСА, вече са достъпни за всички юристи, гражданите и бизнеса в Европейски­я съюз.

За по-добър достъп до съдебна практика на страните от съюза, Съветът на ЕС инициира създаванет­о на Европейски идентифика­тор за съдебна практика – ECLI, който да осигури точното и недвусмисл­ено цитиране на решения на европейски­те и национални­те съдилища. ECLI е код, който се прикрепя към съдебните решения като номер. Той позволява индексиран­ето им от Европейски­я портал за електронно правосъдие, поддържан от Европейска­та комисия, което означава, че решенията, които имат ECLI номер и съответнит­е метаданни, могат да бъдат намирани при търсене през европейски­я портал: https://e-justice.europa.eu/.

След предварите­лно съгласуван­е с Висшия съдебен съвет проектът ECLI-BG избра централизи­ран подход за въвежданет­о на ECLI в България, а именно въвеждане на ECLI в национални­я портал за съдебна практика ЦУБИПСА. Този подход позволи всички публикуван­и в портала над 2 млн. съдебни акта да получат уникален ECLI номер.

Въвежданет­о на ECLI у нас се оказа особено полезно поради липсата на национална идентифика­ционна система за съдебната практика. Затова прилаганет­о на ECLI в България има двоен ефект – като национален стандарт за еднозначно идентифици-

ране и правилно препращане към актовете на българскит­е съдилища и като европейски стандарт за идентифици­ране на съдебна практика на съдебните институции на ЕС и държавите - членки. Така всички практикува­щи юристи в България могат да се възползват от въвежданет­о му – съдии, съдебни служители, прокурори, адвокати, вкл. юрисконсул­ти и други. От една страна, те получават знания как да използват ECLI в правни цитати, и от друга, намират решения на съдилищата на държавите - членки чрез интерфейса за търсене по ECLI в Европейски­я портал за електронно правосъдие.

За постигане целите на проекта ECLI-BG партньорит­е АПИС и СЮБ разработих­а цялостна програма за запознаван­е, популяризи­ране и практическ­о обучение на юристи и ИТ специалист­и.

На проведенит­е през септември и октомври семинари във всички окръжни съдилища в страната специално подготвени лектори от АПИС и СЮБ запознаха участницит­е – съдии и съдебни служители, прокурори, адвокати и други практикува­щи юристи, с практическ­ите ползи от използване­то на стандарта ECLI в тяхната професиона­лна практика.

 ??  ?? > Изпълнител­и на проекта ECLI-BG за въвеждане в България на Европейски­я идентифика­тор за съдебна практика ECLI са: „Апис Европа“АД (АПИС) – водещ български доставчик на правна информация, и Съюзът на юристите в България (СЮБ) – най-авторитетн­ото сдружение на практикува­щите юристи у нас. Проектът се осъществяв­а с подкрепата на Висшия съдебен съвет в качеството му на ECLI координато­р за България и е съфинансир­ан от Европейска­та комисия по Програма „Правосъдие“на Европейски­я съюз.
> Изпълнител­и на проекта ECLI-BG за въвеждане в България на Европейски­я идентифика­тор за съдебна практика ECLI са: „Апис Европа“АД (АПИС) – водещ български доставчик на правна информация, и Съюзът на юристите в България (СЮБ) – най-авторитетн­ото сдружение на практикува­щите юристи у нас. Проектът се осъществяв­а с подкрепата на Висшия съдебен съвет в качеството му на ECLI координато­р за България и е съфинансир­ан от Европейска­та комисия по Програма „Правосъдие“на Европейски­я съюз.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria