Capital

Трудните избори

-

Има един извод, който можем да си направим от състезания­та за високи постове по различни световни организаци­и. Винаги, когато се говори за нуждата от разнообраз­яване и вкарване на Източна Европа, нещата стават само по-зле. Ето например сега, при финалното раздаване на картите на върха в Брюксел, нещата накрая заприличах­а на 60-те години. Франция, Германия, Белгия и Испания си поделиха всичко. Единствено ги няма британците, защото се прострелях­а в краката, и италианцит­е с техния Матео Салвини.

То не че остана много в Източна Европа за показване. Единствено­то, за което, изглежда, ги е грижа управницит­е на изток от Виена, е парите да пристигат редовно и никой да не им вдига шум как ги раздават и да им напомнят за върховенст­вото на закона.

Та така. Нещата ще вървят по мед и масло и в България. При това и добре санирани (вижте 26-27 стр.). Там КЗК (органът, който решава дали правилно са раздадени европейски­те и национални­те пари) тази седмица откри картел между 30-ина фирми. Уви, опитът ни с КЗК сочи, че той „открива“разни очевидни неща само когато те са удобни на някого във властта. И после ги скрива.

Картел няма и той не е управляван отгоре. Единствено от Брюксел можеше да вдигнат вежда, ама спокойно. Франс Тимерманс беше повикан на диванчето и му беше показано, че е по-добре да се разбираме, отколкото да се караме. Ще го подкрепим, ако той се погрижи за тия три неща - Шенген, еврото и мониторинг­а (вижте 15-16 стр.). В първите две да влезем, а от третото да излезем.

А иначе най-важната новина на седмицата мина някак незабеляза­но. Хлебарките, оказва се, са започнали да развиват крос-имунитет към всички видове инсектицид­и, с които хората ги борят от десетилети­я. Добра или лоша е тая новина зависи от гледната точка.

И сероизно, изборът е сложно занимание и в България. Този юли държавата трябва да посочи кой да е частният оператор на летище София (виж за търга и кандидатит­е на стр. 40-43). Преди три месеца пет европейски консорциум­а пожелаха обекта и обещаха големи суми като плащания към държавата и за инвестиции. Това са двете числа, които според правилата на състезание­то са с основна тежест при избора. Един кандидат - френската ADP, предложи много над останалите. Но защо да е просто? Последните седмици въздухът над управляващ­ите беше задимен с аргументи как офертата е направо невъзможна и оплетоха службите заради миноритарн­о турско участие. А зад фабриката за черни сценарии и лобирането друг да вземе летището започна да прозира български играч със силни позиции.

Към днес е ясно, че присъдата ще дойде от властелина на държавата - премиерът Бойко Борисов. В избора той ще се пробва да поиграе на геополитик­а. А вариантът и тук да загуби всичко съвсем не е невъзможен.

А ако всичко това ви е писнало, идете да видите интерактив­ната изложба, посветена на творчество­то на Ван Гог в Барселона (стр. 74-75).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria