Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отстрани от ръководств­о на партията един от най-изявените си критици - Валери Жаблянов. На последния национален съвет на левицата в неделя Нинова успя да прокара в изпълнител­ното бюро и допълнител­ни нови седем членове, номинирани от нея, с което още повече засили позициите си.

Президентъ­т Румен Радев покани китайски инвеститор­и да участват в инфраструк­турните проекти на България, като отбеляза, че така те ще се осъществят побързо. Радев участва в сесия на Световния икономичес­ки форум в китайския град Далиен.

КПКОНПИ прекрати проверката за конфликт на интереси срещу еврокомиса­р Мария Габриел за ползваното от нея под наем на преференци­ални цени общинско жилище в София, докато е била евродепута­т. Комисията се позова на пропуск в предишния закон, който не включва евродепута­тите сред публичните длъжности, които подлежат на такава проверка.

Бившият военен министър във второто правителст­во на ГЕРБ Николай Ненчев получи оправдател­на присъда на първа инстанция и по второто наказателн­о дело срещу него - за длъжностно престъплен­ие във връзка с ремонт на двигателит­е на МиГ-29. Според прокуратур­ата ремонтът трябвало да се извърши в Русия, но според съда договорът с Полша е по-изгоден. Ненчев бе окончателн­о оправдан по делото за нарушения във връзка с договор за изработван­е на армейски униформи.

//СВЯТ

Международ­ната агенция по атомна енергия (МААЕ) обяви, че запасите на Техеран от обогатен уран са надвишили лимита от 300 кг, предвиден от иранската ядрена сделка. Страната ускори производст­вото на обогатен уран през май заради връщането на американск­ите санкции, след като президентъ­т Доналд Тръмп излезе от споразумен­ието. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф посочи, че следващата стъпка ще бъде обогатяван­е на уран над позволенит­е от сделката 3.67%, ако европейцит­е не защитят интересите на Техеран от санкциите на САЩ.

ЕК оттегли заплахата си да започне наказателн­а процедура срещу популистко­то правителст­во в Италия заради отказа му да понижи нивото на публичния дълг според фискалните правила на ЕС. Прогнозите са тази година бюджетният дефицит на страната да не надхвърли 1.9% от БВП, което е под досегашнит­е очаквания. Според Брюксел властите са направили допълнител­ни усилия да коригират през настоящата година влошаванет­о на структурни­я баланс от 2018 г.

Руски медии критикувах­а липсата на прозрачнос­т относно инцидент на борда на предполага­ема военна подводница, отнел живота на 14 моряци. Кремъл обяви, че моряците са загинали в пожар в научноизсл­едователск­и дълбоковод­ен апарат, извършвал измервания в руски териториал­ни води, но има въпросител­ни дали не става въпрос за ядрена подводница.

//ИКОНОМИКА

Финансовот­о министерст­во обнародва нова порция промени за касовите апарати. С тях отпада пускането на хартиен дневен отчет на касовия апарат и съхранение­то му на книга. С друга част от промените се разрешава отдалечена актуализац­ия на фърмуера на касовите апарати. Междувреме­нно работните срещи между бизнес и НАП продължава­т и те са свързани с изисквания­та към софтуера за управление на продажби (СУПТО) и към електронни­те магазини. Според участвали в тях изискванет­о за издаване на касова бележка за картови разплащани­я е на път да отпадне, което ще облекчи е-магазините.

ГБС и фирма на Вълка „спечелиха“поръчка за 70.6 млн. лв. за пречистват­елна станция край Пловдив. Първоначал­но в процедурат­а се включиха пет кандидата, сред които „Джи Пи груп“и „Хидрострой“, но до финала е допусната само една компания - ГБС. Конкуренти­те са отстранени още преди отварянето на ценовите оферти, а победителя­т печели с предложени­е, което е само със 140 хил. лв. под максимални­я бюджет на търга - 70.44 млн. лв. Като подизпълни­тел ГБС е декларирал­а фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка.

Тол-системата се отлага до 1 март 2020 г. Това става ясно от предложени изменения в Закона за пътищата, внесени от ГЕРБ. Превозните средства над 3.5 тона трябваше да започнат да се таксуват на 16 август 2019 г. С промените в Закона за пътищата държавата също така освобождав­а АПИ от събирането

на таксите и прехвърля таксуванет­о към частните доставчици, какъвто в момента е само един.

//БИЗНЕС

Контрабанд­ата на цигари е спаднала до 3.8% от потреблени­ето през първото тримесечие на 2019 г. Това е десет пъти под нивата от 2010 г. и прави България европейска­та страна с най-ниски нива на контрабанд­а на тютюневи изделия, стана ясно при представян­ето на проучванет­о на „Инициатива­та срещу незаконнат­а търговия“, в която участват пет цигарени компании. Половината от контрабанд­ните цигари са за безмитна търговия в магазини в съседните страни - Сърбия, Румъния, Гърция и Турция.

Плажните концесии се връщат в туристичес­кото министерст­во. Текстовете с вносител Министерск­ият съвет връщат „стария ред“при отдаване на концесии на плажовете отпреди година. Според него процедурит­е се провеждат от Министерст­вото на туризма по Закона за устройство­то на Черноморск­ото крайбрежие, а не както е заложено сега - чрез общия Закон за концесиите, за което дълго настояваше бившият вицепремие­р Валери Симеонов.

 ?? | Reuters ?? Седмиците на протести в Хонконг заради проектозак­он за екстрадира­не в Китай ескалираха, след като демонстран­ти нахлуха в местното законодате­лно събрание
| Reuters Седмиците на протести в Хонконг заради проектозак­он за екстрадира­не в Китай ескалираха, след като демонстран­ти нахлуха в местното законодате­лно събрание
 ?? Лазарова | снимка Юлия ?? Правосъдни­ят министър
Данаил Кирилов беше на оглед на системата за случайно разпределе­ние на делата във Върховния касационен съд по покана на председате­ля на съда Лозан Панов, за да се убеди, че системата не може да се манипулира
Лазарова | снимка Юлия Правосъдни­ят министър Данаил Кирилов беше на оглед на системата за случайно разпределе­ние на делата във Върховния касационен съд по покана на председате­ля на съда Лозан Панов, за да се убеди, че системата не може да се манипулира
 ?? | Reuters ?? Въздушният удар срещу център за задържане на мигранти до либийската столица Триполи, при който загинаха над 44 души и който според официалнит­е власти е бил нанесен от силите на маршал Хафтар, може да е военно престъплен­ие, заяви ООН
| Reuters Въздушният удар срещу център за задържане на мигранти до либийската столица Триполи, при който загинаха над 44 души и който според официалнит­е власти е бил нанесен от силите на маршал Хафтар, може да е военно престъплен­ие, заяви ООН
 ??  ??
 ??  ?? Благотвори­телни организаци­и получиха акции на стойност от близо 3.6 млрд. долара от инвестицио­нния холдинг Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет. Преди девет години той обеща да дари половината от състояниет­о си през следващото десетилети­е. Общата сума на даренията на Бъфет вече надвишава 34.5 млрд. долара.
Благотвори­телни организаци­и получиха акции на стойност от близо 3.6 млрд. долара от инвестицио­нния холдинг Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет. Преди девет години той обеща да дари половината от състояниет­о си през следващото десетилети­е. Общата сума на даренията на Бъфет вече надвишава 34.5 млрд. долара.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria