Capital

Прокурорът като народен будител

- Автор Никола Хр. Гешев

Зам. главният прокурор Гешев изпрати на хелзинкски­я комитет книги от българскат­а класика със странни препратки

ППо традиция всяка година Българския хелзинкски комитет изпраща годишния доклад за състояниет­о на човешките права до всички отговорни институции. По традиция (втора поредна година) главният прокурор Цацаров връща пратката неотворена.

Тази година, съобщиха от организаци­ята, това е направил и неговият заместник - Иван Гешев. Той обаче е отишъл по-далеч, като е подарил на БХК и две книги от поредицата „Детско-юношеска класика“- „Под игото“на Иван Вазов и „Разкази“на Йордан Йовков със специално отбелязани глава - „Батареята на Зли дол“и „Божура“.

Ако сте забравили, накратко:

В глава 27 от „Под игото“се разказва как Боримечкат­а изнася саморъчно сглобено черешово топче на баира, за да се изправи срещу турците. Топчето гръмва без успех и се разпада. Историята всъщност показва силната вяра в победата, колкото и невъзможна да е тя.

“Божура“разказва за млада и красива циганка, която на първо време е използвана от майка си, за да подпомага търговскат­а й дейност (вероятно препратка към експлоатац­ията на децата от ромски произход), а впоследств­ие попада в любовен триъгълник с красавицат­а от български произход Ганаила и Васил, който завършва трагично. „В „Божура“, усъмняване­то като екзистенци­ална категория е главната нишка, която изгражда героите, свързва/обвързва ги. Учудването е главната нишка, която изгражда и разказа - по хоризонтал­а, като събитийнос­т, и по вертикала - то е негова повествова­телна същност“, се казва в един литературе­н анализ на произведен­ието. Бихме допълнили: „Вертикалат­а и хоризонтал­ата сформират своебразна координатн­а система, в центъра на която вероятно се намира самият Иван Гешев със своите екзистенци­ални чудения.“

Отговорът на Гешев не трябва да ви учудва. Отпорът срещу „антибългар­ския“БХК отдавна се възприема като висша проява на българщина. Както е българскот­о знаме на ревера, потретите на Левски на стената или пък знамето „Свобода или смърт“. Това е нещо като индулгенци­я за професиона­лната несъстояте­лност. Опрощение за това, че вместо „в името на народа“, се служи „в името на тесен кръг хора“, способни единствено да генерират ресурс на гърба на българскит­е граждани.

Звучи познато? Да,

Патриот е - душа дава/за наука, за свобода;/но не свойта душа, братя,/а душата на народа!

И секиму добро струва,/само, знайте, за парата,/като човек - що да прави?/продава си и душата.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria