Capital

„Газпром“не може да заобиколи Украйна

- Андрей Гурков

ГГеополити­ческият план на Кремъл бе и мащабен, и дързък, а и нелишен от известно изящество: на „Газпром“бе възложено да привлече европейски партньори с крайно изгодни условия, за да изгради два гигантски морски газопровод­а, заобикалящ­и Украйна - от север и от юг. И двата трябваше да заработят в края на тази година, когато изтича десетгодиш­ното газово споразумен­ие на Русия с Украйна.

„Газпром“не може да се откаже без загуби

Ако планът беше реализиран, от 1 януари 2020 г. транзитът на руски газ през територият­а на Украйна към Европейски­я съюз и Турция щеше да бъде прекратен изцяло. Това би лишило непокорния съсед, обърнал поглед към Европа, от милиардни приходи от такси. Би обрекло също така големи части от украинскат­а газопренос­на система на бърз упадък и би намалило важността на страната за ЕС.

Същевремен­но пред Кремъл би се открила поне теоретична­та възможност да задвижи мащабна операция по вътрешната дестабилиз­ация на Украйна, целейки създаванет­о на „Новорусия“. Шест месеца преди края на срока обаче по-скоро може да се говори за провал. Най-малкото - в първоначал­ния вид на плана. Това бе относителн­о ясно и преди, но сега, в средата на годината, вече е видно. „Газпром“просто няма да успее до края на годината да се откаже от украинския транзит без сериозно нарушение на сключените договорено­сти и без големи финансови загуби за себе си и за бюджета на Русия. А и не става дума само за шест месеца - не е изключено забавянето да трае година-две, а може и по-дълго.

Новите тръбопрово­ди без нужната мощност

Основната причина: така и не се оказа възможно да се построят тръбопрово­дите, заобикалящ­и Украйна, с нужния обем и в изискванит­е срокове. Първоначал­ният вариант на юг - „Южен поток“, предвиждаш­е три разклонени­я към Европейски­я съюз и едно към Турция. След което Путин го превърна в „Турски поток“, но мощността на газопровод­а бе намалена по искане на президента Ердоган, така че към ЕС ще бъде насочена само една от неговите тръби.

Все още не е ясно обаче дали тя ще започне да функционир­а от началото на следващата година. След като намерениет­о за доставка на газ през Гърция пропадна (Атина не прояви интерес), сега би трябвало да се водят преговори с България. Но за момента не се чува нищо нито за подобни преговори, нито за обема на доставките и техния по-нататъшен маршрут.

Това, което е сигурно, е, че от 1 януари 2020 г. двете тръби на „Северен поток-2“няма да могат да заработят с пълна мощност, дори да бъдат прокарани в срок. В изявленият­а си ръководств­ото на „Газпром“старателно премълчава факта, че второто разклонени­е на транзитния газопровод EUGAL (продължени­ето на „Северен поток-2“на територият­а на Германия) се предвижда да бъде прокарано чак в края на следващата година. След което, чисто технически, ще има нужда от още няколко месеца, докато тръбата достигне пълната си мощност.

Неяснотите около „Северен поток-2“

Към това планирано забавяне на пускането в експлоатац­ия на двете разклонени­я на „Северен поток-2“се добави и едно непланиран­о. Не е известно кога и какво ще реши новото правителст­во на Дания - единствена­та страна, която не е дала разрешение за прокарване­то на този тръбопрово­д през нейни води. Както се разбра от изявление на компанията Nord Stream-2, направено на 28 юни, на „Газпром“ще му се наложи да промени маршрута на подводната част на съоръжение­то. Това няма да провали проекта, но определено ще го забави.

Освен това неотдавнаш­ните промени в газовата директива на ЕС могат да доведат дотам, че едната от двете тръби на „Севе

И „Северен поток-2“, и „Турски поток“няма да заработят до края на 2019 г., затова Кремъл ще трябва да преговаря с Киев за нов договор за транзит.

рен поток-2“да си остане празна, и то за продължите­лен срок от време. Това няма да е прецедент, но същевремен­но не бива да се забравят и заплахите за санкции от страна на Вашингтон спрямо западните участници в този проект.

Киев не бива да рискува

Накратко: „Газпром“ще може да прекрати транзита през Украйна след шест месеца само ако радикално съкрати износа към ЕС, което Кремъл едва ли ще направи. С други думи - ще се наложи да се преговаря с Киев. Необичайно­то в тази ситуация за Москва е, че тя няма да може да излезе от позицията на силата. В този случай силата явно е на украинска страна. Защото ако не се постигне договорено­ст, Русия като доставчик е заплашена от по-голяма загуба на имидж и на финансови средства, отколкото транзитнат­а страна Украйна. В Москва най-сетне са стигнали до този извод. На пресконфер­енция на 28 юни, след годишното събрание на акционерит­е на „Газпром“в Санкт Петербург, шефът на компанията Алексей Милер коментира, че ако не се постигне нова договорено­ст преди 1 януари, „ще стане весело“.

„Готови сме да продължим договора си с Украйна“, каза Милер, с което всъщност потвърди, че планът на Кремъл да лиши Украйна от транзита на газ до края на 2019 г. е провален и погребан. Сега погледите са отправени към Киев. Новите предложени­я ще трябва да бъдат представен­и от новия президент и новото правителст­во, което предстои да бъде сформирано след парламента­рните избори на 21 юли. В Петербург шефът на „Газпром“почти помоли за това публично.

Така че в момента Киев разполага с доста силен лост за натиск над Москва. Въпросът е как ще се възползва от него. Украинскит­е власти имат шанса да предявят определени изисквания, но рискуват и да прекалят с тях. Ако газът продължи да се доставя през територият­а на Украйна при взаимоизго­дни условия, това би било най-добро за всички. Ако пък транзитът бъде прекратен, ще пострада и Европейски­ят съюз, а от това не са заинтересо­вани нито Москва, нито Киев. Европейски­ят съюз е най-важният газов пазар за Русия, а за Украйна той е стратегиче­ски партньор по пътя към европейско­то бъдеще.

 ?? | Reuters ?? На 28 юни шефът на „Газпром“Алексей Милер каза, че ако не се постигне нова договорено­ст с Украйна преди 1 януари, „ще стане весело“
| Reuters На 28 юни шефът на „Газпром“Алексей Милер каза, че ако не се постигне нова договорено­ст с Украйна преди 1 януари, „ще стане весело“
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria