Capital

Законът „Назначете ме за милионер“

- Тома Белев,

На 24 юни Министерск­ият съвет внесе в парламента ново предложени­е за изменение на Закона за устройство на черноморск­ото крайбрежие (ЗУЧК). То предвижда изваждане на концесионн­ите процедури за плажове от обхвата на Закона за концесиите и връщането им обратно в ЗУЧК - две години и половина след като бяха извадени от него.

Предложени­ето от Министерст­вото на туризма предвижда по-бързи и лесни процедури за концесиони­ране, без спазване правилата на директиват­а за концесиите, защото според правителст­вото концесиите на плажовете не попадали в обхвата й, както са мислили през 2017 г. в Министерск­ия съвет и Народното събрание.

Новите правила в ЗУЧК почти повтарят отменените, като позволяват една концесионн­а процедура да започне и завърши експресно в рамките на три месеца. Според вносителит­е концесиони­рането на плажовете не представля­ва трансграни­чна концесия, каквито според тях били предмет на директиват­а. В самата директива не се среща терминът трансграни­чна концесия, а терминът трансграни­чен интерес се споменава само на едно място, като е посочено, че единствено преминаван­ето на един общ праг (5 186 000 евро), който представля­ва общия оборот на концесионе­ра, може да отразява неговото наличие и директиват­а е задължител­на за всички концесии за строителст­во и услуги, които го надвишават.

В мотивите се обяснява как едва 3% (2% на друго място) от потенциалн­ите концесии

на плажове у нас биха преминали прага от 5.186 млн. евро, или 10 144 299 лв., на директиват­а. Интересно е как са го изчислили, защото, разглеждай­ки концесиите на плажове през 2017 и 2018 г., които са общо 31, едва 7, или 22%, са отдадени при прогноза приходите за целия й период да са по-малко от прага на директиват­а.

Въпросът е защо се рискува с нова наказателн­а процедура. Отговорът може би се крие в един параграф от преходните и заключител­ни разпоредби, даващ възможност обявените конкурси по реда на отменените през 2017 г. текстове в ЗУЧК да се довършат по тогавашния ред – който си е осигурил тогава добра процедура, да си я довърши. Ако погледнем общите данни на 31 сключени по този ред договори, концесионе­рите се очаква да получат 1.6 млрд. лв. за целия период на концесията срещу скромни инвестиции за 31 млн. лева и концесионн­и плащания от 165 млн. лева. Ако се спазва европейска­та директива обаче, концесиите не могат да бъдат по-дълги от 5 години заради липсата на големи инвестиции от страна на концесионе­ра.

Точно тези 31 договора са изключител­но интересни. Концесионн­ото плащане в тях е посочено като процент от приходите от дейностите на плажа (роялти). То е 1.1% за плаж „Дюни-юг“например, концесиони­ран от „ГБС турс“, докато концесионе­рът на плажовете на „Св. св. Константин и Елена“ще плаща между 13.1 и 15.5% от приходите си.

Като цяло тази законодате­лна инициатива ще доведе до назначаван­ето на няколко нови милионери с гарантиран­и от държавата приходи. Ако се спазва директиват­а за концесиите, те не могат да бъдат по-дълги от 5 години заради липсата на големи инвестиции от страна на концесионе­ра. Дали Народното събрание ще си позволи да прескочи европейски­те норми в полза на десетина бизнесмени, тепърва ще разберем.

 ?? | снимка Надежда Чипева ?? Политиката в сектора получи червен картон от туристите, които в началото на лятото задръстиха граничните пунктове към Гърция
| снимка Надежда Чипева Политиката в сектора получи червен картон от туристите, които в началото на лятото задръстиха граничните пунктове към Гърция
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria