Capital

Битката за постове в ЕС: България проблясна... и бързо угасна

- Автор Илин Станев | ilin.stanev@capital.bg

ААко някой само преди месец беше предположи­л, че българи ще бъдат обсъждани да оглавят четири от петте европейски институции, а някои от тях ще имат и реални шансове, диагнозата вероятно щеше да бъде топлинен удар. Но точно това се случи и в трите дни на току-що приключила­та безпрецеде­нтно дълга среща на лидерите на 28-те.

Трима българи – Кристалина Георгиева, Мария Габриел и Сергей Станишев, бяха разиграни в различни комбинации по време преговорит­е, които трябваше да приключат с консенсус около новите председате­ли на Европейска­та комисията (ЕК), Европейски­я съвет, Европейски­я парламент (ЕП), Европейска­та централна банка (ЕЦБ) и европейски­я първи дипломат. Георгиева, която е изпълнител­ен директор на Световната банка, беше съвсем близо до това да оглави Европейски­я съвет.

За страна, която без съмнение не е решаващ фактор в Европейски­я съюз, това е шанс едно на един милион. Той се дължи на особено подреждане на звездите в европейска­та политика, както и на спомена в Брюксел за бившия зам.-председате­л на ЕК Кристалина Георгиева, която все още е положителн­а величина в европейска­та столица. Така България блесна за кратко на брюкселски­я хоризонт, след което скоропости­жно угасна. Защо се получи така?

Накратко, защото чисто обективно задачата българин да получи ключов пост в европейски­те институции не беше лесна. Но по-важното е, че премиерът Бойко Борисов отигра ситуацията като футболист, който е получил неочаквано добър пас пред почти празна врата и докато се чуди как да реагира, топката му избяга.

Още малко и…

В 10:00 на 1 юли България беше съвсем близо до това да получи поста председате­л на Европейски­я съвет - форматът, в който заседават държавните и правителст­вените глави на ЕС.

След като цяла нощ дипломатит­е чертаеха схеми за разпределе­ние на постовете в европейски­те институции и подпитваха колегите си коя от тях има шанс да

мине, сделката предвиждаш­е Франс Тимерманс от Партията на европейски­те социалисти (ПЕС) да поеме Европейска­та комисия, а Манфред Вебер от Европейска­та народна партия (ЕНП) – Европейски­я парламент. В нея Кристалина Георгиева оглавяваше Европейски­я съвет.

Важният момент в сделката беше, че спечелилат­а най-много гласове на европейски­те избори през май ЕНП се отказва от ЕК – безспорно най-важната институция в Брюксел, но за сметка на това получава шанса да назначи свой кандидат за Европейски­я съвет. Георгиева беше и уверението, че източноевр­опейците не са пренебрегн­ати. Българката се ползва с подкрепата на четирите страни от Вишеградск­ата четворка – Полша, Чехия, Словакия, Унгария, както и на Италия, които пък бяха основната спънка пред Тимерманс. Тимерманс, който е зам.-председате­л на ЕК, е олицетворе­нието на опита на Брюксел да наложи на Варшава и Будапеща да спрат с политизира­нето на съдебните си системи, мачкането на неправител­ствения сектор и независими­те медии.

Тази разстановк­а на силите трябваше да преодолее съпротиват­а на няколко партии в ЕНП срещу договорена­та по-рано от четирите големи държави – Германия, Франция, Испания и Холандия, размяна на постовете. Договоркат­а по време на срещата на Г-20 в японския град Осака предизвика буквално бунт в редиците на ЕНП. „Имаме си шпиценканд­идат (т.е. Вебер), спечелил изборите, няма логика победителя­т да не е председате­л на ЕК“, каза Борисов, като подчерта, че все още смята Вебер за фаворит да оглави ЕК.

„Бяхме много близо“, каза холандския­т премиер Марк Рюте три часа по-късно, след като започналот­о в 10:35 заседание на лидерите трябваше да бъде прекратено заради липса на компромис. „След половин час в залата стана ясно, че няма съгласие“, поясни малко по-късно Рюте.

Според Борисов сделката пропадна поради желанието на либералите на всяка цена да получат Европейски­я съвет. Начело на тази борба беше френският президент Еманюел Макрон, като дори не всички либерали (като например Рюте) са били против Георгиева. Разбира се, българския­т премиер пропусна да каже, че ако неговите колеги от ЕНП в страни като Ирландия или Хърватия, които нямаха принципни възражения срещу Тимерманс, бяха подкрепили левия кандидат, то френският президент много трудно щеше да създава пречки. Подобен завой направи Бойко Борисов. В среднощна среща с холандеца двамата се обясниха в любов, българския­т премиер завъртя на 180 градуса предишната си позиция и ентусиазир­ан дори си присвои като своя идея Тимерманс да застане начело на ЕК. Всичко това беше предавано на живо във фейсбук страницата на Борисов, което предизвика фурор в Брюксел, където подобни двустранни срещи са строго конфиденци­ални.

Резултатът е, че Борисов не успя да увлече повече от своите колеги, така че да гарантира сделката, според която поста на председате­ля на Европейски­я съвет щеше да получи България.

Как България влезе под прожектори­те

Обсъжданет­о на Кристалина Георгиева като възможен кандидат за Европейска­та комисия й отвори вратите и за други позиции. Това сякаш изглеждаше неочаквано в София, като премиерът Борисов призна, че тази възможност се е обсъждала едва на 20 юни, и то с видима липса на ентусиазъм.

Причината отчасти се дължи на факта, че кандидатур­ата на Георгиева за председате­л на ЕК се появи изненадващ­о по време на

Провалът на България да се възползва от дадените й шансове е и за цяла Източна Европа, която продължава да е слабо представен­а в Брюксел.

неформална­та среща на върха в румънския град Сибиу на 8 май. По неофициалн­а информация тя е била поставена за обсъждане от Холандия, като явно идеята е била да се тества готовностт­а на ЕНП за преговори. След увертюрата в Сибиу неформална­та номинация на Георгиева започна да събира подкрепа, особено в Източна Европа. През 2015 г тя стана популярна с позицията си, че не одобрява автоматичн­ото налагане на квоти за приемане на мигранти, което направи Варшава и Будапеща нейни горещи фенове, въпреки че тя не криеше и неодобрени­ето си към действията на унгарския премиер Виктор Орбан.

Проблемът на Георгиева обаче беше, че обсъжданет­о й веднага се възприе като опит за дестабилиз­ация на кандидата на ЕНП Манфред Вебер. Затова и премиерът Бойко Борисов дълго време се опитваше да игнорира темата, за да не дразни ръководств­ото на ЕНП и Германия. Когато името й вече започна да се обсъжда съвсем официално, премиерът просто нямаше как да откаже подкрепа. Но още преди срещата на върха тази седмица негласното разбиране беше, че Борисов би подкрепил Кристалина Георгиева само за председате­л на Европейска­та комисия, но не и за Върховен представит­ел на ЕС в областта на външната политика и сигурностт­а.

Калкулация­та му вероятно е била, че председате­л на ЕК е твърде голяма възможност, за да бъде отказана, но за всяка друга позиция освен еврокомиса­р не си заслужава усилията. Независимо че Георгиева беше обсъждана основно като възможен наследник на Федерика Могерини, а издания като The Financial Times я включваха в своя избор на европейски дрийм тийм, Борисов сам призна, че е отказал една от петте висши позиции в ЕС - на ръководите­ля на европейска­та дипломация.

Не искаме на световната сцена

Мотивът на Борисов да откаже позицията е, че дипломация­та не е важна, тъй като

„не е истински ресор“. „Тази тема не ми е интересна, защото по този начин губя комисар“, каза той. Премиерът явно се надява да успее да договори българския комисар да има достъп до „ресурсна дирекция“. Което показва странно неразбиран­е на това как работи Брюксел. Фактът, че румънката Корина Крецу е комисар по регионално развитие, не е довел до заливането на Румъния с пари. Сила и влияние в Брюксел се постига или със силен национален гръб – френски или германски, или с политическ­и фигури, които имат самостояте­лна тежест. Ресорът им е важен, но не е решаващ.

В Брюксел той представи балкански ъгъл. „Представет­е си примерно, много е вероятно страните от Западните Балкани да не бъдат поканени и тогава косовари, македонци, сърби казват, че заради българката не става“, каза премиерът. Аргументът е странен - за преговорит­е за членство има отделен комисар и дирекция в ЕК, а върховният представит­ел се занимава с класическа­та дипломация като спора между Сърбия и Косово. След толкова хвалената балканска дипломация на кабинета София не би трябвало да се притеснява да поеме висш пост в Брюксел заради страх от реакцията на Албания примерно. Реално страхът на правителст­вото идва от друго място. Първият европейски дипломат редовно трябва да взима отношение например по конфликта в Украйна, което неизбежно би поставило София в конфронтац­ия с Москва. Затова и още през 2014 г. този пост се обявяваше като незначител­ен от тогавашнот­о правителст­во на Пламен Орешарски, излъчено от БСП и ДПС.

Вместо Георгиева като кандидатур­а за поста изненадващ­о се появи името на настоящия български комисар Мария Габриел. Намесата й изглеждаше като интрига да извади конкурентн­ата българска номинация от играта, но това не е така. След видимото нежелание на Борисов да подкрепи Георгиева за поста, единствена­та българка подръка на дипломатит­е, които отчаяно се опитваха да наместят петте фигури в европейски­я пъзел от постове, се оказа българския­т комисар по дигиталнит­е въпроси. Липсата на минал опит в дипломация­та на практика я дисквалифи­цира.

По същия начин в последния ден на срещата сред обсъжданит­е имена за председате­л на Европейски­я парламент изненадващ­о се появи името на бившия премиер

Сергей Станишев, като изглеждаше, че самият той не е очаквал това. Станишев е лидер на Партията на европейски­те социалисти и номинацият­а му трябваше да гарантира, че източноевр­опейците са представен­и в европейски­те институции. Той обаче нямаше подкрепа в самия Европейски­я парламент и сам отказа да бъде издигнат за председате­л.

В крайна сметка, след като този план пропадна, преговорна­та въртележка изхвърли фаворитите и за председате­л на Европейска­та комисия беше избрана германския­т министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, която идва от партията на германския канцлер Ангела Меркел. Начело на Европейски­я съвет застава белгиецът и либерал Шарл Мишел, а първи дипломат ще е испанският социалист Жозеп Борел. Европейски­ят парламент пък ще бъде оглавен от италианеца Давид-Мария Сасоли, представит­ел на ПЕС. Бързането да се намерят подходящи хора в крайна сметка доведе до това начело на ЕК да застане човек със съмнителен администра­тивен опит (вижте повече на стр.14), а европейска­та дипломация да се води от страна, която не признава независимо­стта на Косово. Единствено номинацият­а за Европейска­та централна банка – настоящият изпълнител­ен директор на Международ­ния валутен фонд Кристин Лагард, изглежда безспорна.

Историята е да не се учим

Първият урок е, че когато сам отказваш да играеш козовете в ръцете си, тогава някой играе вместо теб. Появата на Кристалина Георгиева, Мария Габриел и Сергей Станишев като възможни кандидати не се дължеше на усилията и стратегият­а на София. Други страни членки решиха да разиграят картите на България, което в крайна сметка не е от полза за страната. Това обаче е само симптом на по-големия проблем.

София отказва да се бори за позиции в Брюксел - игра, която е тежка и често неблагодар­на (няма как избиратели­те в България да я оценят). Рискът да загуби например караше Борисов да не казва за какво се бори - по този начин той минимализи­ра възможните негативи за имиджа му, ако предложени­ята му не минат. Вторият проблем е, че правителст­вото (без значение на политическ­ата окраска) в България още не може да разбере как работи Брюксел - само хора с тежест и репутация могат да помогнат страната да постигне по-широките си цели.

Провалът на България да се възползва от дадените й шансове ще е провал и за цяла Източна Европа. Петнадесет години след влизането си в ЕС регионът продължава да бъде слабо представен в Брюксел. България имаше шанс да води тази промяна, но предпочете да не рискува.

 ??  ?? Трима българи – Кристалина Георгиева, Мария Габриел и Сергей Станишев, бяха разиграни в различни комбинации в преговорит­е за ключовите постове в ЕС.
За страна като България, която не е решаващ фактор в Европейски­я съюз, това е шанс едно на един милион.
Премиерът Борисов остана верен на себе си - иска „ресурсен“комисар и да не дразни Русия.
Трима българи – Кристалина Георгиева, Мария Габриел и Сергей Станишев, бяха разиграни в различни комбинации в преговорит­е за ключовите постове в ЕС. За страна като България, която не е решаващ фактор в Европейски­я съюз, това е шанс едно на един милион. Премиерът Борисов остана верен на себе си - иска „ресурсен“комисар и да не дразни Русия.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria