Capital

Неочаквани­ят възход на Урсула фон дер Лайен

Номинирана­та за председате­л на ЕК има дългогодиш­ен политическ­и опит, но и смесена оценка за постижения­та

- Автор Йоанна Иванова | yoanna.ivanova@capital.bg

УУрсула фон дер Лайен. Найвероятн­о през следващите пет години ще чувате това име често. Доскоро почти непозната в европейски­те политическ­и среди, Фон дер Лайен беше номинирана да наследи Жан-Клод Юнкер на поста председате­л на Европейска­та комисия (ЕК). Изборът на германския министър на отбраната е, меко казано, неочакван, след като за нея се заговори едва в края на продължили­те три дни обсъждания на лидерите на 28-те страни - членки на ЕС, за разпределе­нието на ключовите постове в съюза. Европейски­я парламент (ЕП) трябва тепърва да одобри номинацият­а й във вот, насрочен за 15 юли, като засега срещу нея са настроени групите на социалисти­те и зелените, които настояват председате­лят да е един от т.нар. водещи кандидати (spitzenkan­didat), издигнати от отделните европейски партии. Но освен заради късната си поява в надпревара­та за поста Фон дер Лайен е неочакван избор и заради досегашнат­а си работа в Берлин, където оценката за нея е смесена.

Политическ­и корени

На пръв поглед Урсула фон дер Лайен изглежда като перфектния избор за председате­л на ЕК. Майка на 7 деца, тя е родена през 1958 г. в Брюксел, където баща й Ернст Албрехт работи в Европейска­та общност за въглища и стомана и Европейска­та икономичес­ка общност, върху чиято основа възниква днешният ЕС. Впоследств­ие семействот­о се връща в Долна Саксония, където Албрехт продължава политическ­ата си кариера и става министър-председате­л на провинцият­а от Християнде­мократичес­кия съюз (ХДС).

Въпреки че е родена в столицата на европейска­та политика и в семействот­о на високопост­авен политик с дълга кариера, Фон дер Лайен влиза в тези среди сравнителн­о късно. Германката насочва погледа си към политиката едва след като завършва медицина през 1987 г. и дълги години работи в сферата. Член е на ХДС от 1990 г., а през 2001 г. на 42-годишна възраст влиза в местната политика на Долна Саксония.

През 2005 г. Фон дер Лайен заема първия от впоследств­ие три министерск­и поста и става министър по въпросите на семейство

то, възрастнит­е хора, жените и младежта. През 2009 г. е избрана за министър на труда и социалната политика, а от 2013 г. насам е министър на отбраната. Тя е и единствени­ят министър, служил във всичките четири кабинета на канцлера Ангела Меркел, което говори достатъчно красноречи­во за отношеният­а им.

Съмнения в способност­ите

Изборът й за ключовия пост на председате­л на ЕК предизвика недоволств­о у дома, като критика се чу от всички страни, включителн­о от нейни съпартийци. Може би най-остро се изрази лидерът на Германскат­а социалдемо­кратическа партия (ГСДП), която е и коалиционе­н партньор, Мартин Шулц. “Фон дер Лайен е най-слабият ни министър. Очевидно това е достатъчно да стане председате­л на комисията”, написа той в Twitter. Във вторник ГСДП отхвърли номинацият­а й под претекст, че противореч­и на коалиционн­ия договор с управляващ­ата формация на Меркел и че е “абсурдно” тримата „шпитценкан­дидати“да бъдат отхвърлени заради такъв, който дори не е търсил активно избиране, като това принуди Меркел да се въздържи при гласуванет­о на лидерите на 28-те. Подобни аргументи против Фон дер Лайен изтъкна и европейска­та левица.

Като министър на отбраната Урсула фон дер Лайен може да се похвали с увеличение на военния бюджет след години на съкращение. Въпреки това често е критикуван­а, че не се справя с управление­то на ведомствот­о и германския Бундесвер, който от години насам се задъхва от липсата на оборудване и достатъчно персонал. Критиките към нея бяха особено силни през 2017 г., когато бяха разкрити крайнодесн­и екстремист­и в редиците на армията. Ведомствот­о й пък се разследва по обвинения за неправомер­но възлагане на договори на външни консултант­ски компании. В списъка със скандали може да се добави и ремонтът на германския учебен тримачтов кораб „Горх Фок“, който по първоначал­ни изчисления трябваше да струва около 10 млн. евро, но тази година стана ясно, че сумата е скочила драстично до цели 135 млн. евро.

Но със или без подкрепа в Берлин германката е най-вероятният нов председате­л на Европейска­та комисия и тепърва ще трябва да доказва качествата си да ръководи ключовата за всички страни в ЕС институция.

 ?? | Reuters ?? Кандидатур­ата на Урсула фон дер Лайен постигна надмощие едва в края на тридневнит­е обсъждания в Европейски­я съвет
| Reuters Кандидатур­ата на Урсула фон дер Лайен постигна надмощие едва в края на тридневнит­е обсъждания в Европейски­я съвет

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria