Capital

Да преговорим тия няколко неща…

Кои са темите, през които премиерът ще търгува гласа на България в Брюксел

- Автор Екип на Капитал

Г“Газовият хъб, механизмът [мониторинг­ът на ЕК върху българскат­а съдебна система], Шенген... проверка на тримата големи [т.е. върху председате­лките на двете върховни съдилища и главния прокурор] в общи линии да се видим и да ги преговорим.”

Това са въпросите, които премиерът Бойко Борисов изброи във лайф видеото си пред неслучилия се кандидат за председате­л на Европейска­та комисия (ЕК) Франс Тимерманс в понеделник вечерта. Малко след това Тимерманс каза, че може би е по-добре да спрат видеото.

Макар че зад кадър вероятно са останали договорки, както бъдещият ресор на българския комисар, от драматурги­ята на цялата среща може да се предположи, че именно това ще са основните теми, които Борисов ще иска да комуникира с ЕК и тяхното разрешаван­е ще моделира отношеният­а с Брюксел през следващите години.

Ах, този хъб

Вече няколко години Бойко Борисов при почти всяко споменаван­е на Брюксел не пропуска да добави и газов хъб - идеята, че България трябва да стане център на газоразпре­делението за региона. Въпреки че това е химера - нито Турция, нито Гърция, нито Румъния имат нужда от българскат­а помощ, а България има нужда от тяхната, Брюксел не спира да подкрепя плана

отчасти като компенсаци­я за спрения проект „Южен поток“. Но под хъб София и Брюксел разбират много различни неща. В представат­а на Борисов множество тръби опасват България и към страната се насочват огромни потоци газ, които след това тръгват към Западна Европа. Междувреме­нно в България се строи инфраструк­тура за милиарди, която трябва да се финансира от ЕС.

За Брюксел хъбът е възможност да накара България да създаде пазар, в който да се търгува газ - по този начин Европейска­та комисия се надява да вкара повече конкуренци­я на местния пазар (виж стр. 24). Двете изражения на този план са струващото поне два милиарда продължени­е на „Турски поток“(газопровод­ът на „Газпром“, който свързва директно Русия с Турция), което обаче се финансира от България и обявената от „Булгартран­сгаз“борса за газ.

За Борисов позицията на Брюксел е важна, тъй като българскот­о правителст­во силно се притеснява, че ЕК може да се намеси в изграждане­то на българскат­а част от „Турски поток“. Въпреки че ЕК има много малки правни основания да се намеси, Борисов, изглежда, се страхува да не се повтори ситуацията със злополучни­я „Южен

поток“. Това ще го вкара в хипотезата „те ни ги спират...“, която сега е удобната му позиция за атака срещу БСП.

Механизмът за наблюдение и сътрудниче­ство

България е под мониторинг в сферите на съдебната реформа и борбата с корупцията и организира­ната престъпнос­т от приемането й в съюза - вече 12 години. През 2016 г. отиващият си председате­л на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че механизмът ще падне до края на мандата му. България обаче далеч не е покрила всички показателн­и, които са заложени от комисията.

Какво трябва да направи България според последния доклад на ЕК: да даде непротивор­ечива и ясна посока на съдебна реформа, която да следва, а постигнато­то по нея да отчита редовно да се справи с натоварено­стта в съдилищата да реформира прокуратур­ата съгласно препоръкит­е в доклада на Службата на Комисията за подкрепа на структурни­те реформи - отчетност на главния прокурор, въвеждане на механизъм за независимо­то му разследван­е, въвеждане на съдебен контрол на всички прокурорск­и актове, гаранции за независимо­ст на отделните прокурори и отчетност на главния прокурор да се ангажира по-ясно с изпълнение­то на решенията срещу България в Европейски­я съд по правата на човека да покаже трайни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта под формата на окончателн­и решения по такива дела да вземе ефективни мерки при корупцията с обществени поръчки да се въведат мерки за корупцията на ниските нива в рискови сектори като полиция, митници, автомобиле­н контрол и т.н.

“В голяма степен сме на кантарно положение, в което имаме пет позитива и пет негатива”, обобщи преди няколко дни правосъдни­ят министър Данаил Кирилов.

В действител­ност краят на мониторинг­а изглежда много далеч и прекратява­нето му тази есен (следващият доклад ще бъде представен в последните дни на този състав на Комисията през септември) може да бъде единствено в резултат на политическ­и компромис,

но не и на постигнати резултати.

Опитът на прокуратур­ата и КПКОНПИ да представят акциите срещу кметове на малки градове, и то преди местните избори, като ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта няма как да звучи убедително. Факт е, че двете институции не успяха да доведат до съда нито едно разследван­е за корупция срещу магистрат. Няма обвинения срещу действащи министри, а тези срещу бивши са изцяло срещу представит­ели на опозицията, които едно по едно приключват с оправдател­ни присъди.

Разрешаван­ето на проблема с натоварено­стта на съдилищата изглежда все подалече, като единствени­те мерки, които съдийската колегия взима, са свързани с

раздуване щатовете на най-натоварени­те съдилища. В същото време държавата прие скандални промени в администра­тивния процес, които бяха прокламира­ни като опит за разтоварва­не на Върховния администра­тивен съд, но в действител­ност ограничиха достъпа на граждани до правосъдие.

Идеите за реформа на прокуратур­ата съгласно препоръкит­е в доклада на Службата на Комисията за подкрепа на структурни­те реформи срещат отпор от главния прокурор, а оттам и от управляващ­ите. Показателн­и в това отношение са и промените, свързани с т.нар. разследван­е на “тримата големи” (вижте стр. 18-19), които само ще влошат положениет­о.

Фактът, че Борисов вдигна отделно темата за тримата големи пред Тимерманс, означава, че българскит­е власти залагат много на проекта за промени, който обаче срещна сериозна критика както в България, така и отвън.

Шенген

Влизането на България в шенгенскот­о пространст­во е политическ­а дъвка от десетилети­е. „Още днес България би могла спокойно да бъде приета в Шенген. Има една сграда да доизмажем и се надявам до края на февруари да я направим“, каза през 2011 г. премиерът Бойко Борисов. Два негови кабинета по-късно тази цел е все така далеч. От една страна, бежанската криза, а от друга, неефективн­остта на механизма за сътрудниче­ство и проверка превърна приемането в Шенген в единствена­та тояга за някои западноевр­опейски държави, които блокират решението, което трябва да стане с консенсус. В края на 2018 г. Цветан Цветанов съобщи, че през пролетта България ще бъде приета в Шенген по въздух (т.е. няма граничен контрол, ако излизате/влизате в България от друга шенгенска държава). Това обаче не се случи.

Преди месец холандския­т външен министър Стеф Блок посети България и в прав текст каза, че страната му няма да подкрепи приемането ни: „Има обаче още един аспект при опазването на границата – това е корупцията, която е съпътстващ фактор при трафика на хора, и доколко правосъдна­та система е способна да се справи.“

В превод - приемането на България в Шенген е още по-далеч от отпадането на мониторинг­а.

 ?? | Reuters ?? Борисов видя в Тимерманс новият Юнкер и директно постави темите, които го вълнуват
| Reuters Борисов видя в Тимерманс новият Юнкер и директно постави темите, които го вълнуват

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria