Capital

И един забравен от Борисов приоритет еврозоната

-

Смяната на караула на върха на европейски­те институции става след вече заявено желание от страна на България да влезе във валутния механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) и от Банковия съюз. За целта страната трябваше да предприеме редица мерки - основно законови промени, свързани с финансовия сектор, управление­то на държавните предприяти­я и борбата с прането на пари. Оценката дали има напредък по тези точки ще даде еврокомиси­ята.

Реалният чип за достъп обаче са резултатит­е от проверката на шестте български банки, която прави

ЕЦБ и които се очакват до края на юли. Формално решението се взима от Франкфурт и страните - членки на еврозоната и валутния механизъм, но

ЕЦБ може да използва резултатит­е от стрес тестовете като морков за повече реформи във финансовия сектор.

Още преди година, когато България изпрати писмо до евроинстит­уциите и се ангажира с конкретни реформи, финансовия­т министър Владислав Горанов каза, че “някои от ангажимент­ите са по-лесно измерими, други – по-трудно измерими, и има риск да се сблъскаме със субективиз­ъм”. А вече е почти сигурно, че срокът от юли 2019 г., който българскит­е власти сами си бяха поставили за присъединя­ване на страната към Банковия съюз и ERM II, няма да се спази и вероятно кандидатур­ата ни ще се измести към есента, т.е. в мандата на новите лица начело на евроинстит­уциите.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria