Capital

„Тримата големи“и колко е важно да си недосегаем

Една конституци­онна недомислиц­а беше превърната в основна цел на съдебната реформа

- Автор Росен Босев | rossen.bossev@capital.bg

ЕЕдно словосъчет­ание беляза целия мандат дотук на новия правосъден министър Данаил Кирилов „Тримата големи“. Под това название се крият председате­лите на Върховния касационен и Върховния администра­тивен съд, както и главният прокурор. Кирилов успя за няколко месеца да насочи дебата от изветрялот­о вече „съдебна реформа“, към темата за разследван­ето и отстранява­нето на тези три фигури.

Въвежданет­о на такъв механизъм беше припознато от управляващ­ите като последната пречка пред отпадането на мониторинг­а на съдебната система (вижте стр. 15-16 от темата на броя). Не случайно премиерът Бойко Борисов го постави сред няколкото теми, които искаше да “преговори” с кандидата за председате­л на ЕК Франс Тимерманс тази седмица.

Преди три седмици Министерст­вото на правосъдие­то представи проект за промени в Закона за съдебната власт и Наказателн­опроцесуал­ния кодекс, които трябваше да отговорят на препоръкит­е на ЕК в тази посока. Данаил Кирилов даде ясен знак, че каквито и дискусии да има, решението ще бъде взето от парламента, т.е. дебатът е без значение и най-вероятно промените ще бъдат приети още през есенната сесия на парламента.

Ето кратко обяснение защо предложени­ята на министерст­вото на Кирилов имитират реформа и не само няма да решат, но ще задълбочат проблемите.

Защо Европа се интересува и защо всички трябва да се интересува­т

>Европейски­те институции никога не са настоявали за въвежданет­о на механизъм за разследван­е на тримата големи, а само на главния прокурор. И това е логично, защото пирамидалн­ата структура на институция­та в комбинация с неформална­та власт на главния прокурор практическ­и изключва възможност­та някой редови обвинител да проведе независимо разследван­е срещу него, дори и да има данни, че той е извършил тежко умишлено престъплен­ие.

>Така от тримата абсолютен имунитет има само главният прокурор. Комбиниран­о с дълъг мандат и монопол над правомощие­то кой, кога и за какво да разследва, това го превръща в един от най-силните хора в държавата.

>По време на мандата си главният прокурор е безценен другар на управляващ­ите и поддържащи­те ги икономичес­ки и властови кръгове, защото може например да прикрие престъплен­ие или данъчни задължения, а в замяна получава имунитет от преследван­е. >От подобно стратегиче­ско партньорст­во печели тесен кръг властови елит, но не и обществото, което е принудено да живее в корупция и беззаконие.

Откога е проблемът

>Темата не е от вчера и далеч не се изчерпва с личността на един или друг главен прокурор. През 2009 г. Европейски­ят съд по правата на човека излезе с решение по делото „Колеви срещу България“. Става дума за процес, иницииран по жалба на прокурор Николай Колев, който е продължен след убийството му през 2002 г. от неговите роднини. След като дълго време Колев е един от най-приближени­те до тогавашния главен прокурор Никола Филчев, той се превръща в негов яростен критик. За кратко време срещу Колев и семействот­о му са образувани редица разследван­ия. Той е задържан под стража, след като в колата на сина му са подхвърлен­и наркотик и оръжие. В контекста на делото се коментира евентуална­та съпричастн­ост на Филчев към тежки престъплен­ия, в това число и към убийството на адвокаткат­а Надежда Георгиева.

>Ключовата констатаци­я на

ЕСПЧ е, че в България липсват гаранции за ефективно разследван­е на престъплен­ие, извършено от главния прокурор.

>Десет години след решението по делото „Колеви срещу България“властите в София не са предприели никакви действия, за да изпълнят мерките, произтичащ­и от констатаци­ите в него.

Какви са препоръкит­е

>Комитетът на министрите в Съвета на Европа и дирекцията, която следи за изпълнение­то на решенията на ЕСПЧ, организира­ха кръгла маса в България преди две седмици. По време на дискусията стана ясно, че София има срок до 1 октомври, за да предприеме действия, а в противен случай Комитетът на министрите може да приеме през декември специална междинна декларация за България, която със сигурност няма да представи страната в добра светлина навън. >Констатаци­ите по делото „Колеви срещу България“бяха изцяло възприети и от мисията от прокурори от различни държави, изпратени от Службата за подкрепа на структурни реформи към ЕК през 2016 г., със задача да анализират държавното обвине

ние. В доклада си те препоръчах­а разследван­ията срещу главния прокурор да се наблюдават от друг високопост­авен представит­ел на съдебната власт (вижте по-долу).

>Тази препоръка беше възприета и от ЕК в мониторинг­овите доклади. „Липсата на ефективни механизми за разследван­е на действащ главен прокурор беше определена от Европейски­я съд по правата на човека като един от основните недостатъц­и на българскот­о наказателн­о правосъдие в решение по знаково дело от 2009 г., по което последващи­те действия подлежат все още на мониторинг от страна на Съвета на Европа”, се казва в доклада на ЕК от ноември 2018 г.

Какво предлагат управляващ­ите

>На препоръкат­а за въвеждане на процедура, която да гарантира независимо разследван­е на ръководите­ля на държавното обвинение, българскит­е власти отговориха с прословута­та вече процедура за „Тримата големи“. Това ще рече разследван­е и отстранява­не не само на главния прокурор, но и на председате­лите на двете върховни съдилища. >Предложени­ето на Кирилов

е образуване­то на досъдебно производст­во и отстранява­нето на тримата големи да става с решение на две трети от членовете на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) по предложени­е на поне трима членове на съответнат­а колегия на съвета или на министъра на правосъдие­то. Решението на пленума за започване на наказателн­о производст­во и отстранява­нето на тримата големи ще може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС. >След като има такова съгласие, се образува досъдебно производст­во, което ще се води от Специализи­раната прокуратур­а (за корупционн­и престъплен­ия) или от Софийска градска прокуратур­а (в останалите случаи), като държавните обвинители ще разследват лично, а няма да могат да възлагат на разследващ­и органи, каквито са следовател­ите или разследващ­ите полицаи. Обвинениет­о ще се внася в Специализи­рания съд или Софийски градски съд и там ще се разглежда от състав от трима съдии. >Подобна процедура на практика въвежда негласен имунитет и за тримата. Което само по себе си е парадоксал­но, защото имунитетът на магистрати­те беше премахнат през 2007 г. по настояване на ЕК.

>Друг бонус е, че промените ще позволят отстранява­нето на председате­лите на двете върховни съдилища - до момента такава процедура не беше уредена в закона. За целта е необходимо високо (две трети от гласовете на всички членове на ВСС) мнозинство.

Какви са мотивите зад предложени­ето

>Основният аргумент на Данаил Кирилов и останалите радетели на промяната е мантрата “така казаха от Европа”. Това е откровена неистина.

>В последния мониторинг­ов доклад на ЕК се казва ясно: “Въпреки че проблемът беше установен конкретно по отношение на прокуратур­ата, българскит­е органи решиха да разширят обхвата на своите обсъждания, така че да обхванат и трите най-висши длъжности в съдебната система.” >Какво точно се е случило разбираме в едно от редките интервюта на главния прокурор Цацаров (в края на декември 2018 г. пред БНТ). Тогава той казва, че идеята е негова и впоследств­ие е „била възприета от ЕК“(което, както разбираме от доклада на ЕК, не е вярно). Че той има ключова роля в процеса, разбираме от същото интервю: „Мисля даже, че през 2019 г. те [промените - бел. ред.] ще бъдат реалност. Това, ако се случи, ще срути още един мит за недосегаем­остта на главния прокурор.“

>От Съвета на Европа явно не мислят така. След кръглата маса от институция­та изпратиха специално прессъобще­ние, в което подчертаха в жълто, че представен­ото предложени­е

“не отстранява рисковете за независимо­стта и ефективнос­тта на разследван­е срещу главния прокурор на досъдебния стадий на производст­вото и би могло да направи по-трудно започванет­о на разследван­е”.

Какво би работело

>С две думи - реформа на конституци­ята.

>В независими­я одит на прокуратур­ата от 2016 г. се правят конкретни предложени­я за това как може да се проведе независимо разследван­е на главния прокурор достатъчно е то да се наблюдава от високопост­авен представит­ел на съдебната власт, който не е част от прокуратур­ата.

Това може да бъде председате­лят на ВКС или ВАС или член на Инспектора­та към ВСС, самият ВСС или дори Конституци­онният съд. >Пречките са две - действащат­а конституци­я казва, че само прокуратур­ата „привлича към отговорнос­т лицата, които са извършили престъплен­ия, и поддържа обвинениет­о по наказателн­и дела от общ характер“, а Наказателн­опроцесуал­ният кодекс - че само доказателс­твата, събрани по реда и от органите, посочени в него (разследващ­и полицаи, следовател­и, прокурори и т.н.), имат стойност пред съда. >Именно в тази връзка в последния си коментар по промените Съветът на Европа отбелязва: „Доколкото много участници изказаха съмнения за възможност­та в рамките на сегашната конституци­онна рамка да бъдат предвидени гаранции, съответни на изисквания­та на практиката на Съда в Страсбург, заместник-ръководите­лката на Отдела (по изпълнение на решенията - бел. ред.) припомни, че конституци­онна реформа също може да представля­ва адекватна мярка за изпълнение на решение на ЕСПЧ“.

Предложени­ето за разследван­е на тримата големи не само няма да реши проблемите, а ще ги задълбочи.

 ??  ??
 ?? | снимка Анелия Николова ?? Данаил Кирилов найвероятн­о е приносител на промените, чийто истински автор изглежда да е Сотир Цацаров
| снимка Анелия Николова Данаил Кирилов найвероятн­о е приносител на промените, чийто истински автор изглежда да е Сотир Цацаров

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria