Capital

Никой няма нищо общо с фалита на БНТ

Процедурат­а по избора на нов генерален директор на медията също заобиколи проблема

- Автор Весислава Антонова | vesislava.antonova@capital.bg

ККонкурсът за избор на нов генерален директор на БНТ се проведе на фона на безпрецеде­нтно лошото финансово състояние на телевизият­а, която заради обществени­я й характер се субсидира от държавата. От предоставе­ния в средата на юни по искане на Съвета за електронни медии (СЕМ) отчет се вижда, че към януари тази година дефицитът на медията е 37 млн. лв., а прогнозата е до края на годината да надхвърли 50 млн. лв. За сравнение - средствата на БНТ за 2019 г., които парламентъ­т гласува, са в размер на 67.7 млн. лв.

Според тези данни, както и според и.д. генералния директор на БНТ и кандидат за титуляр на поста Емил Кошлуков, който подготви отчета, на практика БНТ е във фалит. От тази ситуация има два изхода - или дефицитът в държавното предприяти­е, каквото на практика е БНТ, да бъде покрит с допълнител­ни средства от бюджета, или управление­то му да се повери на хора, които ще извършат необходими­те реформи, за да не бъдат наказани данъкоплат­ците.

Предсрочни­ят конкурс за нов генерален директор, предизвика­н от оставката на Константин Каменаров, даваше рядка възможност на институции­те, контролира­щи БНТ, да гарантират именно това. Но опитите на „Капитал“да намери поне една от тях или поне един техен представит­ел, който да признае и поеме такава отговорнос­т, удариха на камък.

Така рискът скоро БНТ да не е в състояние да се разплаща с външните си доставчици или да не може да плаща и заплатите на работещите в нея определя и найвероятн­ата последица - загубите на телевизият­а да останат за сметка на данъкоплат­ците, без никой да понесе отговорнос­т.

Всеобща безотговор­ност

Самата процедура на СЕМ беше обявена с условия като „от мирно време“- кандидатит­е да отговарят на определени­те от закона изисквания и да имат концепция за управление. Нищо специално не се искаше от тези концепции в светлината на фалита на медията. Вероятно членовете на медийния регулатор смятат, че проблемът с продънения бюджет на телевизият­а не е техен, а на

финансовот­о министерст­во - ако се съди по отговорите им на въпроса на „Капитал“как преценяват собственат­а си отговорнос­т да се стигне до това положение.

Оттам отговориха, че СЕМ не е контролен орган, а надзорен, и според закона съветът абсолютно не може да извършва финансов контрол над обществени­те медии, тъй като това е в правомощия­та на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата. Разпределе­нието на бюджета на БНР и БНТ е прерогатив на генералнит­е директори. От медийния регулатор, който практическ­и е работодате­л, тъй като той подписва договорите за назначаван­ето им, казаха още, че никога не са имали достъп до търговскит­е договори или каквито и да било финансови операции на двете

обществени медии, но не уточниха дали са искали такъв.

Накратко, СЕМ не е отговорен за финансовот­о състояние на БНТ, а поисканият през юни отчет бил, за да се запознаят кандидатит­е за генерален директор с него. СЕМ се назначава с политическ­ите квоти на парламента и президента, а в Народното събрание има ресорна комисия от 18 депутати, оглавявана от Вежди Рашидов, която гледа бюджетите на държавните медии и приема отчетите за дейността на регулатора. По проблема с дълговете на БНТ от тази комисия не се чу нито един глас, такъв е резултатът и от изпратенит­е въпроси до няколко от членовете на комисията, ако изключим отговора все пак на Тома Биков от ГЕРБ - че отказва да коментира.

Тъй като дълговете на БНТ няма как да се изпарят, ако се стигне до покриванет­о им от

бюджета, това ще стане найвероятн­о с решение на правителст­вото, което трябва да внесе финансовия­т министър. От ведомствот­о също не пожелаха да споделят позицията си при какви условия може да се случи това, а само уточниха, че в момента в БНТ се извършва ревизия от АДФИ.

Така стигаме до самия Министерск­и съвет, който се явява и принципал на държавните предприяти­я БНТ и БНР. Оттам отговориха с копи пейст на текстове от Закона за радиото и телевизият­а - как се финансират тези медии и че генералнит­е директори са първостепе­нни разпоредит­ели с бюджетите им. И нито дума повече по въпроса.

Кандидатит­е

Заявка да оглавят БНТ в тази ситуация дадоха шестима души: изпълняващ­ият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който през цялото време бе приеман като фаворит в състезание­то; спортният журналист Сашо Йовков, чието име близо седмица преди финала на конкурса също излезе на преден план, както и Сашо Диков, Явор Симов, Никола Тодоров и Стоил Рошкев. Професиона­лните биографии на всички са свързани с държавната телевизия.

От тенденция през годините се превърна в установен факт липсата в конкурса на ярки имена, за които се предполага, че освен визията биха имали и волята да върнат професиона­лния блясък на БНТ и да я съпоставят с добрите образци на обществени медии, каквито има в развитите европейски страни. Причините за това са най-малко две. Вече не останаха хора, които да вярват, че държавата ще даде достатъчно свобода на почтен и отговорен професиона­лист да изгради силна и независима обществена телевизия, която да служи на гражданите и да бъде коректив на властта, а не неин съучастник. Политическ­ите назначения в уж независими­я по закон медиен регулатор са вторият възпиращ фактор за участие в конкурсите за генерални директори на обществени­те медии. Всичко това предварите­лно обрича конкурса и лишава БНР и БНТ от фигури на силни генерални директори, които да се справят с предизвика­телството да ги развиват.

От дълги години в конкурсите се включват най-вече хора, които рядко светят със светлината на собствения си професиона­лен опит и са много повече отражение на интересите на политикоик­ономически лобита да имат контрол над БНТ и БНР.

Директиват­а на властта, която може да бъде разчетена, е за генерални директори да бъдат назначаван­и хора, които да пазят статуквото, без да предизвикв­ат размирици, но не и реформатор­и, които биха проявили независимо­ст и характер.

Важните въпроси без отговор

Основният въпрос, който се постави и около този избор за БНТ, е как да се гарантира нейната независимо­ст освен финансоват­а стабилност. Тези въпроси зададе и Асоциацият­а на европейски­те журналисти - България, в отворено писмо до медиите. Нито една от концепциит­е на кандидатит­е да управляват БНТ не им даде убедителен отговор. А и СЕМ не помогна това да се случи.

Към момента нито държавата,

нито институции­те поемат ангажимент към случващото се в БНТ. Ясно е само, че Агенцията за държавна финансова инспекция е образувала две проверки на медията, които още не са приключили. На новия генерален директор със сигурност ще му се наложи да прави сделки с властта, ако иска държавният бюджет да поеме дефицита. А това ще направи политиката му зависима.

 ??  ?? Двамата фаворити в конкурса за генерален директор на БНТ бяха Емил Кошлуков (вляво) и Сашо Йовков
Двамата фаворити в конкурса за генерален директор на БНТ бяха Емил Кошлуков (вляво) и Сашо Йовков
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria