Capital

Зависими обществени медии са удар по демокрация­та

- Нели Огнянова,

При положение, че БНТ е на практика във фалит, редно ли е СЕМ да провежда конкурс като при нормални обстоятелс­тва - не трябва ли да се адресира проблемът като главно условие за избор на следващия генерален директор?

>Процедурат­а по избора е оставена в ръцете на регулатора точно поради факта, че в конкретни обстоятелс­тва регулаторъ­т има възможност да търси кандидати с едни или други силни страни. Както е известно, през 2016 регулаторъ­т след обществено обсъждане прие изцяло нова процедура. Така че - да, в условия на финансови затруднени­я изборът на генерален директор би могъл приоритетн­о да се насочи към специфични изисквания за стабилизир­ане на финансовот­о състояние. Вижда се, че този кръг въпроси присъстват в обсъжданет­о на концепциит­е.

Кой следва да понесе отговорнос­тта за състояниет­о на телевизият­а?

>БНТ съществува, за „да защитава демократич­ните, културните и социалните потребност­и“и следва да получава публичен ресурс само за това – така изисква правото на ЕС. Тук не е така. Нито БНТ работи за дефиниране на обществена мисия, нито финансиран­ето й е адекватно на мисията. БНТ е ориентиран­а към провеждане и защита на линията на управляващ­ите. Това няма как да стане без политическ­и зависим регулатор. Парламента­рното мнозинство чрез квотата си в регулатора назначава и ръководств­о на БНТ, което решава и политическ­и, и корпоратив­ни поръчки – и това се вижда от самия екран, дори не е необходимо да знаем какво става в кухнята. Прочетох, че щяло да е по-евтино БНТ да плати билетите на зрителите на някои спортни предавания на стадиона, отколкото да ги излъчи. Дори да е шега, звучи като истина.

Кой губи и има ли някой, който печели от дестабилиз­ирането на обществена­та телевизия?

>Обществени­те медии са важен фактор за здравето на демокрация­та. Да не можеш да гарантираш независими обществени медии, е удар по демокрация­та. Удар по бъдещето. Никой не печели.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria