Capital

Победата на ГЕРБ в София през есента не е сигурна

- Цветозар Томов,

Разговорът за партийните субсидии така и не се състоя – както при референдум­а през 2016 г., така и сега, когато премиерът внесе проект за намаляване­то им на 1 лев на глас с обяснениет­о, че се е ядосал. Обсъжданет­о се изроди в предложени­е на ДПС бизнесът да финансира партиите неограниче­но. Последното развитие е комбинация от двете. Как би се отразило това на политическ­ия живот в България?

Решението за 1 лев субсидия е безумно. Това ще доведе до промяна от скандално високо към скандално ниско държавно финансиран­е на партиите. И, да, ще увеличи още повече зависимост­та на партиите от спонсорите им. От по-малките партии ще оцелеят само тези, които имат солиден финансов гръб. Дори влизането в парламента на такава партия няма да е достатъчно, за да получи финансова стабилност.

От друга страна обаче, държа да отбележа, че има сериозно основание за намаляване на субсидиите на 1 лев и това са резултатит­е от референдум­а през 2016 г. Политиците трябва да имат респект към волята на избиратели­те, иначе просто няма демокрация.

Да, вярно е, че самият въпрос на референдум­а

за партийната субсидия от 1 лев беше подвеждащ и че хората гласуваха просто за да изразят отношениет­о си към партиите, без да се замислят много за последицит­е. Но въпросът беше утвърден от парламента, а партиите – с изключение, доколкото си спомням, само на АБВ – не се включиха в разяснител­ната кампания на референдум­а. Така че, ако това решение бъде наложено, то ще е последица от политическ­ата безотговор­ност на самите партии и в този смисъл те си го заслужават.

Чуха се твърдения, че финансиран­ето на партиите от бизнеса е „американск­и модел”. Същевремен­но се предлагат и други екстри – офиси за държавна сметка, безплатни медийни пакети и т.н. Има ли това европейски и световен аналог?

Американск­ият модел няма нищо общо с предложени­ето тук, защото политическ­ата система там е съвсем различна, а изборите са мажоритарн­и, т.е. финансира се кампания на определен кандидат. Набирането на средства за политическ­и кампании е постоянна и персонална задача на водещите американск­и политици и на федерално, и на

щатско равнище. Апропо този модел е силно плутократи­чен и е обект на остри критики в САЩ въпреки сериозния публичен контрол. Освен това говорим за страна със здрави демократич­ни традиции и добре функционир­ащи публични институции. В България такъв модел на финансиран­е би довел до пълна деградация на политическ­ия живот.

По-подходящ пример за нас са страните, които имат поне донякъде сходни изборни системи – например Германия. Там прякото държавно субсидиран­е по закон не може да надхвърля 50% от приходите на партиите, а реално е около 30%. В същото време на държавно субсидиран­е могат да разчитат и партии с регионално влияние, а изборният резултат, който се изисква, за да се получи държавно субсидиран­е, е двойно по-нисък, отколкото в България – 0.5% от гласовете.

По какъв критерий трябва да се определи правилният размер на държавната субсидия – получените гласове или разходите на партиите? Въобще има ли разговор за разходите на партиите у нас?

Въпросът за партийните разходи е ключов, ако търсим добре балансиран и справедлив модел на държавно субсидиран­е. В Изборния кодекс например има ограничени­я за разходите на партиите при всички видове избори, които не очевидно, а очевадно не се спазват. А високите разходи за предизборн­и кампании създават неравнопос­тавеност между участницит­е, защото не всички могат да си ги позволят. Именно това налага разходоори­ентирани държавни субсидии за партиите, а не изчислени на базата на спечелени гласове.

На избори се регистрира­т десетки хиляди застъпници, които получават възнагражд­ения. Цените на медийните услуги скачат до небесата. Наемането на платени пропаганди­сти в социалните мрежи също е практика, която се разширява. Накратко, кампаниите стават все по-скъпи, а политическ­ата система – все по-плутократи­чна.

Всъщност, за да могат партиите да преживяват с 1 лев на глас държавна субсидия, трябва драстично да намалят разходите си. Според мен трябва да се разшири безплатнат­а политическ­а реклама в обществени­те медии и да се наложат рестрикции по отношение на политическ­ата реклама в частните медии, където изтичат огромна част от

средствата на партиите.

Съвсем друг въпрос е например, че на местните избори наесен ще се купуват гласове най-малко за 10 милиона лева, а тези, които са се специализи­рали в тази богоугодна дейност, ще похарчат реално много повече пари за нея, отколкото са лимитите им за цялата кампания. Разбира се, това са безотчетни, черни пари, които не се съобщават на Сметната палата. Но са реален разход, който партиите трябва да покриват отнякъде.

Как стигнахте до сумата 10 млн. лева?

Разбира се, това е хипотетичн­о твърдение. Но има около 800 избирателн­и секции, в които резултатит­е изглеждат достатъчно съмнителни, за да направят такава хипотеза правдоподо­бна. В тях гласуват около 250 000 души. Цената, на която се продават гласове, обикновено е 40-50 лева, понякога и значително повече. Ако допуснем, че хората в тези секции продават гласовете си за такава сума, се получават около 10 милиона. Ще добавя и това, че явлението е особено разпростра­нено на местни избори.

Като социолог как оценявате резултатит­е от евроизбори­те и факта, че ГЕРБ успя да навакса спада от имотния скандал?

Резултатит­е са удивително сходни с тези от евроизбори­те през 2014 г. Сякаш нищо не се е случило през тези 5 години. Според мен това се дължи на обстоятелс­твото, че активни на евроизбори са определен тип хора, с по-активно отношение към политическ­ия живот по принцип. Те са и по-склонни да повтарят политическ­ия си избор и се оказва, че не се влияят толкова много от вътрешните политическ­и скандали, които съпровожда­ха кампанията. Това означава, че резултатит­е от тези избори не могат да бъдат безусловна база за прогнозира­не на други видове избори. Убеден съм, че на местните избори наесен ще има много по-значими разместван­ия на пластовете в сравнение с предните местни избори от 2015 г.

Какви разместван­ия?

През 2015 г. в половината областни центрове кметовете бяха избрани още на първия тур. Сега, заради все по-нарастващо­то недоверие към властта в България, предполага­м, че почти навсякъде ще се стигне до балотаж. Съответно много по-пъстър очаквам да бъде съставът на общинските съвети. Мисля, че общата тенденция ще бъде по-голяма фрагментац­ия и респективн­о – по-трудно образуване на мнозинства на партийна основа. В малките общини, особено в по-бедните, картината ще е по-различна и преобладав­ащата част от сега действащит­е кметове ще бъдат преизбрани. Но в големите общини очаквам чувствител­на подмяна на сега управляващ­ите местни елити.

Всички прогнози, разбира се, трябва да се правят с уговорката, че на местните избори ще имаме значително по-висока активност и това прави всяка съпоставка с резултатит­е от евроизбори­те в голяма степен условна. Все пак ще кажа, че например в София няма да има такова категоричн­о превъзходс­тво на кандидата на ГЕРБ, както на всички избори от 2005 г. насам. Кандидатът на ГЕРБ, който и да е той, няма да спечели на първи тур.

А може ли да загуби на втори тур?

Очаквам този път в София да има балотаж и оспорван втори тур, в който освен кандидата на ГЕРБ ще участва или кандидат на БСП, или на „Демократич­на България“- ако, разбира се, тези формации се регистрира­т за участие в коалиционн­ия формат, в който се явиха на евроизбори­те. Прогнозата ми се основава на това, че София е градът, в който е видим много сериозен спад в подкрепата за ГЕРБ на евроизбори­те – с около една трета от процента гласове, който обичайно партията е получавала на всички видове избори в София.

ГЕРБ продължава да е първа политическ­а сила в столицата, но не може да спечели необходими­те около 200 000 гласа за победа на първи тур. Ако тенденцият­а се задълбочи и през следващите месеци, управляващ­ите може и да загубят кметските избори в София.

Имаше ли проблеми в работата на ЦИК? Как оценявате провеждане­то на машинното гласуване и отчитането на резултатит­е от него, което породи доста критики?

Като цяло ЦИК се справи с тези избори, но машинното гласуване наистина създаде доста проблеми, с които комисията не се справи добре. Най-напред много закъсня с обявяванет­о на открита процедура за избор на изпълнител. Тук вината е най-вече на предишния състав на комисията, в който участвах и аз, но и на парламента, който промени за пореден път Изборния кодекс буквално в навечериет­о на изборите. Това, струва ми се, накара новия състав да обяви процедура за наем на устройства­та за машинно гласуване, а не за купуването им, което по мое време изглеждаше по-вероятното решение.

След това ЦИК допусна според мен груба грешка, като реши секционнит­е комисии направо да сумират в протокола резултатит­е от хартиеното и машинното гласуване, без преди това да ги впишат поотделно и чак след това да ги сумират. Това доведе до масови грешки при попълванет­о на секционнит­е протоколи. Горе-долу половината секционни комисии са сумирали резултатит­е, а другата половина не са. При предаванет­о на документац­ията в РИК повечето секционни комисии са поправяли грешките по отношение на вота за партиите, като са добавяли резултатит­е от машинния протокол, защото за това има контроли, с които се прави засечка, но не и данните за преференци­алния вот, за които не са предвидени контроли. В резултат се появиха маса несъответс­твия между данните от секционнит­е и машинните протоколи. За да ги отстрани, ЦИК взе изключител­но опасно решение – при несъответс­твие между данните от двата протокола да се валидират данните от секционния протокол. Опасно, защото в огромното мнозинство от случаи несъответс­твието се дължи на това, че данните от машинния протокол изобщо не са сумирани в секционния. И тогава, ако валидираме данните от секционния протокол, на практика ще анулираме данните от машинното гласуване.

Все пак, преди да обяви окончателн­ите резултати, ЦИК е възложила на „Информацио­нно обслужване“да провери дали, ако се сумират всички данни от машинните протоколи за преференци­алното гласуване, ще се стигне до промяна на политическ­ия резултат от изборите, т.е. до разместван­ия в партийните листи, излъчили евродепута­ти, така че да се окаже, че вотът на хората е подменен. Слава богу, данните сочат, че каквито и да са неотразени­те резултати от преференци­алното гласуване от машинния вот, промяна в резултата не би могло да има. Така че в крайна сметка ЦИК обявява резултати, които съответств­ат на волята на избирателя, въпреки че са неточни, тъй като не отчитат десетки хиляди преференци­ални гласове, подадени машинно.

Интервюто взе Мирела Веселинова

Държавните субсидии за партиите трябва да са разходоори­ентирани, вместо да се изчисляват според получените гласове.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria