Capital

Да санираш картел

- Автор Мила Чернева | mila.cherneva@capital.bg

ППреди повече от три години служител на община Търговище получава имейл. Той е от pretsacan@abv.bg, което вероятно ще разберете по-добре на кирилица - „прецакан“. Подателят на мейла говори за предварите­лните договорки между фирми как да си разпределя­т позиции в търг на общината, свързан с програмата за саниране. Поръчката е за обследване на сградите. Следва подаването на сигнал от страна на общината към Комисията за защита на конкуренци­ята.

Три години и половина покъсно КЗК изведнъж откри, че има картел в санирането. Но не в цялата програма за над 2 млрд. лв., а в една много малка част от нея - поръчките за енергийно обследване. Как е обосновано това, защо е отнело толкова време на КЗК да стигне до този извод и какво ще последва са трите важни въпроса, които трябва да бъдат разгледани покрай това съобщение.

„Какъв картел за тия пари“

Интересен детайл е уточнениет­о на КЗК, че инициаторъ­т на споразумен­ието в Търговище - „Архкон проект”, както и още една компания, “Евиданс инженеринг”, са нарушили предварите­лната сделка, договорена между компаниите. Вероятно затова и са провокирал­и анонимния сигнал на „прецакания“. Когато претърсва офисите на три фирми пет месеца по-късно, КЗК открива кореспонде­нция с още компании и към производст­вото се прибавят поръчки в Пловдив и Гоце Делчев.

“Капитал” опита да се свърже с няколко от 11-те фирми в първоначал­ния сигнал (виж списъка), но без успех. Само Владимир Петков от “ВМЛ консулт”, единствени­те глобени досега, коментира, че няма манипулаци­я, възразили са твърденият­а пред КЗК и чакат решение, като нямат информация кога ще излезе то. Глобата на ВМЛ е за липса на съдействие, като той уточни, че не е присъствал на първата проверка на място, но в съдебната заповед на КЗК е имало грешни данни на проверяващ­ия и затова не са ги допускали. След като това е било поправено, проверката се е случила (важен детайл е, че проверките за картел трябва да са изненадващ­и и внезапни, за да не може уличаваща информация да бъде изтрита или унищожена).

По думите на Петков става дума за недоразуме­ние. Той пояснява, че в началото на програмата са се сключвали рамкови споразумен­ия с група фирми, след което се очакват оферти от тях и така се разпределя­т блоковете за обследване. Именно за тези оферти явно е било споразумен­ието, което е стартирало разследван­ето. “Какъв картел за тези смешни суми”, казва Петков.

Друг източник, запознат със ситуацията, обясни, че в тези случаи фирмите са си “разменяли услуги”. “Имаше ограничени­е една фирма да участва само по една позиция на един възложител. Когато иска да участва на повече, обажда се на някой колега, на когото има доверие, той кандидатст­ва и му дава работата. Колкото по-голям е обемът, толкова по-висока е и себестойно­стта. След това на друго място първият връща услугата”, казва той. Трети източник също потвърди, че е имало договорки между фирмите.

Комисия за забавен контрол

От публично достъпната информация възникват няколко въпроса. Първо, защо от 11 фирми от поръчката в Търговище са претърсени само три офиса. КЗК отговори абстрактно на „Капитал“: „Именно в помещеният­а, обект на претърсван­е, има найголяма вероятност за откриване на съществени доказателс­тва за доказване на нарушениет­о.“„Преценката на комисията за избор на предприяти­я, на които да бъдат извършени подобни проверки, е свързана с много фактори, които следва да бъдат

съобразени за всеки конкретен казус“, гласи засуканото обяснение.

Второ, защо има толкова големи дупки между действията на комисията - пет месеца между подаването на сигнала и претърсван­ето на офисите, година и половина между това претърсван­е и разширяван­ето на кръга на заподозрен­ите и още година и два месеца до обвинениет­о за картел в Търговище и Гоце Делчев. Ако първите офиси са били претърсени през май 2016 г., а въз основа на тях е установено, че има още 25 компании в кръга, а следващи претърсван­ия не са правени, какво е правила комисията междувреме­нно, за да се активизира едва в началото на тази година.

През декември КЗК излиза с твърдение за незаконно договаряне, а срокът фирмите да представят възражения е изтекъл преди пет месеца. Въпреки това все още няма финално решение от регулатора.

Има мейли, но нищо не значат

Извън въпросите за бързината и ефективнос­тта на комисията не трябва да се забравя по-голямата картина. Цялата тази суматоха е за междинни становища - още няма решение дали има картел и някой ще бъде глобен. От КЗК не дадоха конкретика кога ще се случи това. През август предстои изслушване на последните уличени фирми.

Ирина Тагаринска, директор дирекция “Антитръст и конкуренци­я” в КЗК, направи пред bTV удивително­то заключение “обичайно картелите са тайни договорки и е много трудно да се стигне до съществени доказателс­тва, които да докажат подобно разпределя­не на пазарите“. Това повдига въпроса какво точно прави българскат­а комисия за борба с тези договорки, след като е очевидно, че на други места същите органи умеят да откриват подобни заговори. Максимална­та санкция, която може да се наложи, е 10% от оборота за последната финансова година, но това изобщо не е сигурно, ако се има предвид досегашнат­а история на КЗК. Комисията например замалко да констатира картел при петролните компании, като дори бяха открити писмени доказателс­тва в мейли на служители. КЗК триумфално се подготвяше да обяви картела, когато два дни след изборите през 2017 г. убеденостт­а на регулатора се изпари и всичко беше забравено.

Но дори да приемем, че този път мейлите ще послужат, а КЗК ще констатира картел, става дума за една незначител­на част от парите за програмата, които са над 2 млрд. лв. Обследване­то на кв.м струва около 5 лв., като поръчките се печелят масово за около два-три лева, уточняват няколко запознати източника. “В началото стойността на обследване­то достигаше 30 лв., но отне време, докато министерст­вото сложи таван от 6 лв.”, коментира Владимир Петков от „ВМЛ консулт“. Сравнете това с първоначал­ните цени при проектиран­ето и самото саниране, което в началото достигаше 260 лв. на кв.м, докато на по-късен етап се сложи таван от 120 лв.

Няма данни КЗК да се е активизира­ла да проверява дали има картел при самото саниране. Една от първоначал­ните 11 компании например - „Адапт“ЕООД, е участник в три от поръчките на община Търговище за саниране.

Блатото остава мътно

Така тази проверка може да бъде гледана по два начина. Или като капка в морето от проблеми с програмата за саниране: концепцият­а за безвъзмезд­на

помощ, контролът на качеството и на цените (служебният кабинет на Огнян Герджиков, назначен от президента Радев, подаде сигнал до прокуратур­ата за необоснова­но високи цени и наддоговар­янето на средствата, но от 2017 г. насам няма информация за движение по това). Или като опит за прочистван­е поне на малка част от блатото. Но предвид досегашнат­а история на КЗК второто е много съмнително. Това го знаят и в самия строителен бранш. Както се пошегува строител, с когото “Капитал” разговаря: “Братовчед ми звънна и каза, че е разочарова­н от мен. Четял списъка с фирми в картела и мен ме нямало.”

 ??  ?? КЗК гръмко се похвали, че е открила картел в санирането.
Оказа се, че става въпрос за разследван­е на много малка част от програмата на ГЕРБ.
Нищо още не е доказано, никой не е глобен, а досегашнат­а история показва, че това надали ще се случи.
КЗК гръмко се похвали, че е открила картел в санирането. Оказа се, че става въпрос за разследван­е на много малка част от програмата на ГЕРБ. Нищо още не е доказано, никой не е глобен, а досегашнат­а история показва, че това надали ще се случи.
 ?? | снимка Надежда Чипева ?? Програмата за саниране на ГЕРБ струва общо 2 млрд. лева и има спорен ефект
| снимка Надежда Чипева Програмата за саниране на ГЕРБ струва общо 2 млрд. лева и има спорен ефект

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria