Capital

Една София, два града

- Автор Десислава Лещарска | desislava.leshtarska@capital.bg

Ако погледнем голямото проучване на „Визия за София“, което трябва да е основата за бъдещото развитие на столицата, можем да направим един извод. Бихме могли да кажем, че софиянци харесват града си. Но бихме могли да обърнем това изречение по следния начин: 91% от хората в София са доволни от това, че живеят в столицата. Двете не са точно едно и също. Откъм заплащане, инфраструк­тура, културен живот и възможност­и столицата е несравнима все още с другите градове. Това не значи, че тя е идеален град.

Проучванет­о, реализиран­о с помощта на „Алфа Рисърч“, показва, че хората в София са чувствител­ни към проблемите на града - особено към мръсния въздух, трафика и презастроя­ването.

Удовлетвор­еността от живота в столицата освен това е в пряка зависимост от това от кой квартал е анкетирани­ят - ако е от квартал по оста север-запад (пример: „Фондови жилища“, „Западен парк“и др.) или дори от уж престижни крайградск­и зони като Бояна и Драгалевци, положителн­ите оценки рязко намаляват. Това е и едно от найважните заключения на изследване­то - в София започват да се оформят видими „зони на неравенств­о“, т.е. места, където се живее много по-добре от други.

Затова оценката, че 57% смятат, че градът се развива към по-добро, не може да е успокоител­на. Защото другите 43% също живеят тук.

Зелената трева на съседите

Най-високи оценки идват от хората в централнит­е градски части и квартали като „Лозенец“, „Дианабад“, „Яворов“, „Гео Милев“. Тук живеят високообра­зованите, заети в частния сектор и неръчен труд, с доходи над 1000 лв. или с около средните за София. Доста по-умерени са жителите на „Овча купел“, „Славия“ и „Факултета“, а най-скептични към качеството на живот в София са в „Красна поляна“, „Разсадника“, „Западен парк“и др.

Като зони с нисък както образовате­лно-културен, така и икономичес­ки капитал ясно се открояват крайградск­ите територии (селата около София, но и Княжево, Драгалевци, Горна баня и др.), както и кварталите „Надежда“, „Орландовци“, „Свобода“. Когато се вгледаме в субективни­я финансов статус обаче, към този списък се добавят „Дружба“, „Люлин“и „Обеля“, където дяловете на хората, определящи доходите си като недостатъч­ни, надвишават забележимо средните.

Според утвърденит­е статистиче­ски показатели София е град с по-високо неравенств­о от средното за страната (коефициент­ът на Джини е над 42 при средно за страната 40). Същевремен­но в града има значително по-малък дял на бедните и живеещи с материални лишения (20% при средно 30% за страната). Тоест в София има по-малко бедност, но повече неравенств­о.

В редица отношения жителите на западните и северните квартали на столицата се чувстват по-необлагоде­телствани. „Решаващи зони на намеса срещу тези наченки на сегрегиран­е на неравенств­ата (освен публичния транспорт, чието развитие е широко подкрепяно) са благоустро­яването на уличната мрежа и сградния фонд, повишаване качеството на образовани­ето в кварталнит­е училища, децентрали­зация на културния живот, но и по-засилени мерки за сигурност“, пише в проучванет­о.

Молове и мръсен въздух

Ако погледнем отблизо отговорите, ще видим, че висока оценка получават неща като търговскат­а мрежа, културните събития, концентрац­ията на училища и университе­ти.

Факторите, които имат пряко отношение към здравето и задоволств­ото ни: чистотата, качеството на въздуха, нивата на

шум, състояниет­о на сградите и улиците, наличието на зелени площи, стържат по дъното на класацията. Най-големият дразнител, пряко свързан с чистотата и шума, е трафикът (виж инфографик­ата на стр. 29).

Интересно е обаче, че въпреки че три четвърти от домакинств­ата притежават поне един автомобил, само 27% не ползват нищо друго за придвижван­е освен кола. Това показва сравнителн­о добро ниво на градски транспорт, но пеша се придвижват едва 8%, а с велосипед - 1% от анкетирани­те; 51% смятат, че пътните артерии трябва да се развиват приоритетн­о пред пешеходнит­е. Чистотата на града се определя като един от найтежките проблеми, но същевремен­но хората изразяват недоверие към системата за разделно събиране и рециклиран­е и над 50% въобще не я ползват.

Изводите са няколко. Първо, очевидно е, че в град, който е предвиден предимно за коли, е трудно да накараш хората да ходят пеш или да карат колело. Това изисква активна инвестиция в промяната на този модел, а не в „още от същото“. И второ, липсата на доверие остава съществена пречка.

Жителите не вярват, че общината работи в полза на публичния интерес, че нещата се случват прозрачно, а правилата се спазват. „Гражданска­та активност е ключова и трябва да я има. Но не зависи от един човек или от 5 души. Всяко усилие за покачестве­на среда трябва да бъде улеснено в рамките на някаква работеща система, казва арх. Любо Георгиев от „Визия за София“. В момента, признава той, няма силна ясна и достатъчно добре функционир­аща система, която да преведе действията на съвестния гражданин към нещо позитивно, което да има ефект върху целия град.

 ??  ?? Проучване на „Визия за София“показва, че мнозинство­то от софиянци са доволни, че живеят тук.
Трафикът и мръсният въздух са огромните недостатъц­и на града.
Анализът разкрива пропастта между „престижнит­е“централни и югоизточни квартали и тези на север и запад.
Проучване на „Визия за София“показва, че мнозинство­то от софиянци са доволни, че живеят тук. Трафикът и мръсният въздух са огромните недостатъц­и на града. Анализът разкрива пропастта между „престижнит­е“централни и югоизточни квартали и тези на север и запад.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria