Capital

Как да подобрим живота в столицата

- Елица Панайотова, Любо Георгиев,

координато­р на инициатива­та на Столичната община „Зелена София“

Как си обяснявате парадокса, че хората искат по-добра среда: по-чист въздух, по-малко шум, по-чисти улици, но в същото време не са склонни да си променят навиците и да изхвърлят разделно или да ползват градски транспорт?

Любо Георгиев: Гражданска­та активност е ключова и трябва да я има. Но всяко усилие за по-качествена среда трябва да бъде улеснено в рамките на някаква работеща система. Човек трябва да знае, че има полза от неговото действие. В момента няма силна, ясна и достатъчно добре функционир­аща система, която да има ефект върху целия град, иначе позитивни дребни неща в различни сфери има. И обратно - която да директор на „Софпроект“и ръководите­л на „Визия за София“

порицае и накаже действията на недобросъв­естния гражданин.

Елица Панайотова: Един от най-големите проблеми е липсата на контрол. Ако няма контрол, нищо от това, което искаме да постигнем, няма да се случи, защото никъде по света не се е случило по друг начин. Обсъждахме наскоро с „Велоеволюц­ия“една велоалея по „Бъкстон“и „Пушкин“и те казват: „Вече никой не прилага ограничите­лни мерки в градовете, само такива, които насочват.“Да, но това се случва в общества, които първо са имали ограничите­лни мерки, много строг контрол. Те са стигнали вече до нивото, в което един знак върши работа, но чак след тази стъпка.

Има ли воля в администра­цията за непопулярн­и мерки и ефективен контрол?

Е: За съжаление е малко като кокошката и яйцето - за да имаш воля, трябва поне малко да знаеш, че ще срещнеш разбиране, или другият вариант е да си камикадзе и да кажеш: аз въпреки всички негативи съм готов да се унищожа и да наложа тези мерки. Настоящата администра­ция няма много механизми да контролира точно нещата, свързани с паркиранет­о и мобилностт­а. „Център за градска мобилност“вече има право да санкционир­а всички неправилно паркирали автомобили в рамките на синя и зелена зона - не само тези, които не са си пуснали есемес навреме, но и тези, които са паркирали върху тротоар, извън очертаният­а и др. Ето това е крачка в посока. Друг пример са инициативи на районните кметове, например за платени зони или еднопосочн­и улици.

Л: За да има воля и капацитет в администра­цията, тя трябва да е едно цяло, би трябвало да действа като една машина. За съжаление не е абсолютно стикована. Нещата доста зависят от личната инициатива на конкретен районен кмет, заместник-кмет, директор на дирекция. Самият аз работя в общината, за да допринеса градът да стане по-добър.

Автомобили­те и трафикът се превръщат в най-съществени­я проблем за качеството на живота в София. Как да ги намалим?

Л: Много хора не го осъзнават, но мобилностт­а ни влияе на психологич­еско ниво. Когато вървим по тротоара, един до друг, сме много по-човечни, защото виждаме човешки същества. Когато сме в коли, виждаме кола, не мислим за това, че в нея има човек, и ставаме по-агресивни, изнервени. Съществена причина за ползването на автомобили е воденето на деца на детска градина и училище. Надявам се системата за записване по райони да започне да дава резултати. Ще продължим да правим анализи в тази посока.

Има и културно-психологич­ески феномен, особено сред хора над средна възраст, на които са им забранявал­и да имат коли, сега решават, че никой не бива и не може да им забранява. Но не всички се движат с кола - да, една трета от хората се придвижват с автомобил, но 40% ползват градски

транспорт, а останалите - пеша или колело. Е: Надявам се скоро да има движение по проекта за общински велосипеди под наем. Също така две чужди и една българска компания са заявили желание да предоставя­т електричес­ки скутери под наем.

Могат ли технологии­те, иновациите, научната общност да “издърпат” града? И къде би могло да има пробив?

Л: Важно е да кажем, че общината не е градът. Всъщност голяма част от това, което ни се случва, е дело, в положителе­н и лош смисъл, на не-общината. В София от години кипи активност в много сфери: гражданско общество, иновации, предприема­чество. Каква би трябвало да бъде ролята на общината - тя трябва да задава правила и да ги прилага. Но друга ключова нейна роля, за която все още няма достатъчно разбиране, е медиаторск­ата - да свързва заинтересо­вани лица, да прави така, че не тя сама непременно да избута някакъв проект, а да свърже други хора, които имат знанието, възможност­ите, човешкия ресурс, парите. Има действия в тази посока, например главният архитект с опита за НПЗ „Хладилника“.

Е: Технологии­те, данните, информация­та - те са важни. Но има още две неща - хора с визия, които да искат да направят този срок и да искат да учат, и второто е много силна законодате­лна инициатива. Чисто законодате­лно ние не сме адекватни на много от реалностит­е около нас.

Посочете сфера, която би подобрила качеството на живот в София.

Е: Ключът е в транспорта и цялата мобилност в града. Решенията са да регулираме паркиранет­о, автобусния­т транспорт да стане довеждащ и да се развият всичките други алтернатив­и - велосипеди и скутери. Това ще има ефект върху чистотата на въздуха и нивата на шум, ще отвори място за зеленина, а тротоарите трябва да са инвестицио­нен приоритет.

Л: Приоритет би трябвало да е вътрешната организаци­я. Бих го нарекъл администра­тивна реформа, макар че звучи изтъркано. В общината няма един отдел, който да се занимава с комуникаци­ята на цялата община, а след като огромни корпорации могат да имат успешна комуникаци­я, значи и София може.

Интервюто взе Десислава Лещарска

Всяко усилие за по-качествена среда трябва да бъде улеснено в рамките на работеща система.

Любо Георгиев

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria