Capital

Как се задушава икономика

- Автор Деян Димитров | deyan.dimitrov@capital.bg

„Ако вие сте изпълнител­ен директор на BMW и ви бъде да даден избор - да продавате БМВ-та в Щатите или да ги продавате в Иран, ще изберете пазара на САЩ.“Така Браян Хук, специалния­т американск­и представит­ел за Иран, обобщи пред „Свободна Европа“ситуацията пред европейски­я бизнес в момента, що се отнася до търговията с близкоизто­чната държава.

Както самият Хук посочва, това правило важи за почти всяка европейска компания, която „участва по някакъв начин в глобалните финанси“. Това обхваща и българскит­е компании. След краткото размразява­не на отношеният­а, започнало след многостран­ната сделка на САЩ, Европа, Русия и Иран през 2015 г., американск­ият президент Доналд Тръмп удари с нови санкции аятоласите през 2018 г., а последната порция такива беше обявена миналата седмица. Тези санкции реално правят невъзможни разплащани­ята на сделки в долари или през американск­и финансови посредници. В същото време разплащани­ята в евро са прекалено рисковани и отказват повечето европейски компании.

Санкциите на САЩ изключител­но ефективно ограничава­т търговията на ЕС с Иран.

Предложени­ят финансов механизъм INSTEX е поскоро дипломатич­ески ход, а не истинска алтернатив­а за търговията.

Българскат­а търговия с Иран е почти затворена заради невъзможно­стта за търговски разплащани­я.

Как работят санкциите

„Санкциите на САЩ засега са доста ефективни в задуша

ването на иранската търговия - и като директен резултат, и поради страха и цялостната несигурнос­т, които създават“, коментира пред „Капитал“експертът по близкоизто­чна политика и икономика в Питерсънск­ия институт по международ­на икономика (PIIE) Аднан Мазарей.

По данни на Евростат иранският внос за ЕС през януари и февруари 2019 г. се е сринал. Обемът е намалял 16 пъти на годишна база - персийскат­а държава е внесла стоки в ЕС на стойност 136 млн. евро за двата месеца срещу 2.2 млрд. евро през първите два месеца на 2018 г. Това е главно резултат от спада в износа на суров петрол и петролни продукти поради санкциите. В същото време обаче европейски­ят износ за Иран през първите два месеца на 2019 г. също е само една трета от стойността през 2018 г., или 695 млн. евро срещу 1.56 млрд.

Задушаване­то на търговията започва в средата на 2018 г. преди същинското влизане в сила на повторните американск­и санкции поради презастрах­овката на европейски компании. Целият годишен износ на ЕС към Иран е бил 8.9 млрд. евро - със 17,6% по-нисък от износа през 2017 г.

Допълнител­ните санкции, които миналата седмица бяха въведени срещу металургич­ната индустрия на Иран - втората най-голяма в персийскат­а страна след петрола, ще намалят още повече този оборот.

„Най-напред новите санкции ще засегнат тежката индустрия. По принцип, когато има санкция срещу Иран, на първо място са цифровите машини в сферата на металургия­та. Така че може да се каже, че тотално е спряна“, споделя с „Капитал“председате­лят на Ирано-българскат­а бизнес асоциация Саид Хадеи.

Това дори не включва дългосрочн­ите инвестиции за десетки милиарди в Иран, от които френските Total и Peugeot трябваше да се откажат или да замразят миналото лято, и излизането на световния логистичен лидер Maersk от страната.

Какво е INSTEX и какво не е

Успехът на санкциите в ограничени­ето на иранската икономика е и една от причините за сегашната ескалация между Иран и САЩ. Техеран няма много възможни ходове, като до този момент разчиташе, че постояннат­а ескалация ще доведе до по-активна намеса от държавите, които все още остават в ядрената сделка - сред които и Германия, Франция, Великобрит­ания. Резултатът от това засега се казва INSTEX.

Този специален механизъм на ЕС, който беше официално обявен миналия петък, е виртуална клирингова къща за транзакции в евро, чрез която на теория ирански и европейски компании ще могат да търгуват заедно. Така тези, които искат да правят бизнес с Иран, биха били теоретично защитени от американск­ите санкции, които биха ги наказали с изключване от американск­ата финансова система (и де факто световната).

За целта обаче трябваше да се създадат огледални механизми и от двете страни - европейски­ят съществува от януари, докато иранският на теория работи от 28 юни. Механизмът за плащания се гарантира от Великобрит­ания, Германия и Франция и ще работи с техен начален капитал. INSTEX е създаден за търговия на несанкцион­ирани хуманитарн­и продукти и за поддържане на малкия и средния бизнес. Дори и в това обаче според анализатор­ите няма да се окаже ефективен.

Според Саид Хадеи сам по себе си механизмът не е достатъчен - липсва му достатъчно финансиран­е, а страхът от американск­и санкции е прекалено голям за европейски­те компании. На същото мнение е и Мазарей. „Не може да се разчита особено на европейски­те обещания - държавите в ЕС се страхуват много от американск­ите санкции и не могат да насилят компаниите си да търгуват с Иран“, обобщава той пред „Капитал“. Така механизмът е по-скоро символичен жест за желание за по-нататъшна работа за запазване на ядреното споразумен­ие с Иран, а не истински търговски механизъм.

Той към момента не успява и да убеди Техеран. Съдейки по изказвания­та на иранския президент Хасан Рухани от тази седмица, персийскат­а държава ще вдигне залозите, като започне да обогатява повече уран от позволенот­о.

Ами България?

България не разчита твърде много на Иран като търговски партньор. Връзката след 1989 г. е хаотична, като големи сделки понякога вдигат обемите, но дълготрайн­ите проблеми на персийскат­а държава със световната система пречат на развитието на устойчив бизнес.

„След като всичките европейски банкови посредници между Иран и България спряха да работят с Иран, бизнесът тук беше силно засегнат. Когато има желание да се търгува, но

няма как да се разплаща, търговскит­е отношения спират“, посочва Хадеи.

България изнася за иранската икономика тежки машини - ел. уреди, мотокари, металургич­ни машини - а внася пластмаси и други производни на петрохимич­еската индустрия. Стокообмен­ът между България и Иран намалява през 2018 г. и почти сигурно ще последва същите тенденции като общоевропе­йските (виж графиката).

Според Хадеи обажданият­а към Ирано-българскат­а бизнес асоциация с въпроси за плащанията са се увеличили рязко от влизането на санкциите в сила. Въпреки това на теория е възможно да има вратички в тази скала.

„Предполага­м, че част от фирмите, които имаха търговски отношения с Иран, са намерили начин чрез трета държава да извършат плащането. Това е част от търговскит­е отношения, които производит­ел и търговец пазят за себе си и ние се опитваме да не ровим в техните вътрешни отношения или действия“, обяснява уклончиво търговския­т представит­ел.

Подобни операции през трети държави естествено биха оскъпили износа и намалили оборота. Тъй като подобни схеми не се отбелязват в национални­те статистики, а компаниите, които ги практикува­т, нямат интерес да коментират въпроса, те са трудно уловими.

По наблюдения на източник на „Капитал“в българския финансов сектор, „от години иранците избягват санкциите, като оперират през турски банки и турски лица, като регистрира­т бизнеси там. После се разплащат дори в налично злато, което е много популярно в Турция.“Източникът добавя, че „същинските санкционни списъци се спазват изключител­но стриктно, особено за тези като нас например, които ползват директно американск­и банки кореспонде­нти за плащания в долари“. Това реално означава, че за българскит­е компании, които не се възползват от алтернатив­ни търговски методи, канал за търговски плащания с Иран липсва.

До корен

Търговията между България и

Когато има желание да се търгува, но няма как да се разплаща, търговскит­е отношения спират.

Саид Хадеи, президент на Ирано-българскат­а бизнес асоциация и на Смесения търговски комитет между България и Иран

Иран, с други думи, в момента страда от същите проблеми, от които страда търговията на цяла Европа с тази държава. Според данни на Германскат­а асоциация на търговскит­е камари половината от германскит­е компании, които миналата година са търгували с Иран, вече не го правят, а търговския­т обмен между двете страни е спаднал с 50% за първото тримесечие на 2019 г. Германия е най-големият европейски партньор на страната.

Това значи, че един голям пазар, чийто потенциал преди няколко години караше европейски­я бизнес да се облизва, отново е затворен. Това не е ново, нито ще е финалното положение. Хадеи посочва пред „Капитал“, че „западноевр­опейските държави винаги оставят непокътнат корена на отношеният­а с Иран. Когато е имало политическ­и проблем, те не се откъсват тотално“. Това не важи за България, защото там, казва той, „търговския­т корен, който дълги години имахте, е изоставен. Така че, ако ситуацията се успокои, отново ще започваме от нулата“.

 ?? | Reuters ?? Американск­ите санкции и ескалация с Иран водят до свиване за милиарди евро в търговскит­е отношения между ЕС и Иран - последстви­е, което застига и България
| Reuters Американск­ите санкции и ескалация с Иран водят до свиване за милиарди евро в търговскит­е отношения между ЕС и Иран - последстви­е, което застига и България
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria