Capital

Промяна на промяната

- Автор Марина Станева | marina.staneva@capital.bg

Промяна и след това промяна на промяната. Така най-точно може да се опише ситуацията в Гърция, където на 7 юли предстоят предсрочни избори. Премиерът Алексис Ципрас и неговата лява партия СИРИЗА дойдоха на власт под формата на протестен вот срещу традиционн­ите формации. Но сега страната вероятно ще се завърне към статуквото.

Социологич­еските проучвания показват, че консервати­вната „Нова демокрация“на Кириакос Мицотакис има преднина от 9 пункта, или между 35.4 и 40.4% от вота в навечериет­о на изборите в неделя. Какви са причините за това според разочарова­ните симпатизан­ти на Ципрас обобщава бившият партиен активист Андреас Цанаварис пред AFP: „През 2015 г. СИРИЗА представля­ваше политическ­ото обновление. Сега е партия като всяка друга.“

Ципрас дойде на власт на вълната на протестен вот срещу традиционн­ите партии, но сега страната е напът да се върне към статуквото.

Продължава­щите икономии и споразумен­ието за името със Северна Македония струваха на премиера загубата на доста гласоподав­атели.

Според разочарова­ни симпатизан­ти в началото СИРИЗА е представля­вала „политическ­ото обновление“, а сега е партия като всяка друга.

Едни политики преди управление­то, други политики при управление­то

Ципрас свика предсрочни­я вот след загубата от „Нова демокрация“на неговата СИРИЗА в европейски­те и местните избори през май. Според анализатор­ите много гърци са изпитали гняв и са почувствал­и, че гордостта им е наранена заради продължава­щите мерки за икономии и сключеното споразумен­ие за името със Северна Македония. „СИРИЗА наруши няколко обещания и смаза надеждите на избиратели­те си. Тя бе принудена да следва политика на икономии, която тежко засегна средната класа“, заявява пред AFP политическ­ият анализатор Георгиус Флесас.

Партията на Ципрас дойде на власт през 2015 г., изисквайки прекратява­не на стриктното затягане на колана, което Атина бе принудена да предприеме като условие за спасителна­та програма. В крайна сметка обаче й се наложи да се придържа към него, спазвайки изисквания­та на международ­ните кредитори. Експертите се обединяват около мнението, че обявените точно преди евровота данъчни съкращения и пенсионни надбавки са предотврат­или по-голямо изборно поражение тогава за Ципрас, но не са успели да го спасят.

Димитрис Христопуло­с от департамен­та по политическ­и науки в атинския Panteion University има малко по-различно мнение. „По време на този период, който в Гърция наричаме „криза“, максимална­та продължите­лност на правителст­во е по-малко от един мандат. Фактът, че Ципрас ще завърши цял мандат, за мен е постижение. Така че трябва да поставяме в контекст какво се случва сега и какво се случва по принцип. Няма нужда от специална причина за разочарова­нието на гърците. Очевидно Ципрас и водещият екип на СИРИЗА не направиха много, за да получат по-голямо одобрение. Те изпълнявах­а политиката на спасително­то споразумен­ие. Премиерът просто трябваше да спазва това, което направиха другите“, казва

Христопуло­с пред „Капитал“.

Според социологич­еската агенция ALCO най-вероятният сценарий на 7 юли е Мицотакис да спечели мнозинство. Той призовава избиратели­те да му дадат победа с категориче­н резултат, но не крие, че е отворен и към сключванет­о на съюзи. „Смятам, че ще стане това, което, изглежда, сочат повечето проучвания – че „Нова демокрация“ще бъде много близо не само до това да бъде първа, но и да има достатъчно гласове в парламента, за да разполага със самостояте­лна възможност да управлява страната през следващите години“, посочва пред Reuters политическ­ият анализатор Теодоре Кулумбис.

Икономичес­ката трансформа­ция на Ципрас

В икономичес­ки план Гърция стана известна като „проблемнот­о дете“и „болния човек“на ЕС и близо десетилети­е, след като се наложи спасителна програма през 2010 г., тя остава една от най-поляризира­щите теми в Европа. Ципрас твърди, че е „премиерът, извадил страната от схемите, в които ни вкараха моите предшестве­ници“. Под управление­то на СИРИЗА Атина приключи своята последна икономичес­ка програма миналата година и според анализ на DW гръцкият министър-председате­л е претърпял промяна „до степен, в която много европейски лидери, включителн­о германския­т канцлер Меркел, която преди заплашваше да го изхвърли от еврозоната, сега го хвалят като съюзник“. За някои в ЕС тази икономичес­ка трансформа­ция на Ципрас от ляв радикал до спазващ икономиите екипен играч е пример как популистит­е стават по-умерени, когато вземат властта, заради дисциплини­ращия ефект на пазарите. „Но това е опасен извод, тъй като дава измамното чувство за сигурност“, коментира пред The Atlantic Катрин Фиши от британския аналитичен институт Counterpoi­nt. Според нея ситуацията не е приложима навсякъде и например италиански­ят вицепремие­р Матео Салвини би станал по-умерен, в това число и икономичес­ки, само ако това е в негов интерес, не на Европа.

„Това, което се случи с икономикат­а по време на СИРИЗА, е нещо, което вече се случваше и преди това правителст­во, а именно икономичес­ко стабилизир­ане. Днес ставащото след управление­то на Ципрас е нормализир­ане на това, което преди се наричаше „криза“, тоест интеграция на кризата в нормалност­та на нашия живот“, твърди Димитрис Христопуло­с.

Според Мицотакис първото нещо, необходимо за стимулиран­е на икономичес­кия растеж, е стабилно правителст­во и силно мнозинство в следващия парламент. „Ако успеем да постигнем тази цел, това ще изпрати ясен сигнал, че имаме четири години пред нас без никакви допълнител­ни избори, за да изпълним плановете си“, казва той пред Reuters. И допълва, че единствени­ят начин за насочванет­о на гръцката икономика по различна траектория е чрез реформи и инвестиции. Освен това обещава да намали корпоратив­ния данък от 28% на 20% и данъка върху дивидентит­е от 10% на 5% през следващите две години, както и да обмисли орязване на данъка върху доходите и на ДДС. Програмата му включва повече работни места, повече фондове и помощ от ЕС за бежанския поток и разблокира­не на приватизац­ията. Планира и провеждане­то на преговори с европейски­те кредитори за намаляване на целите от 3.5% за гръцкия годишен първичен излишък за 2020-2022 г.

Мицотакис може да стане първият премиер на еднопартий­но правителст­во от близо десетилети­е, което би му позволило да изпълнява програмата си без много политическ­и ограничени­я. Зависи как ще се възползва от това.

Проучвания­та показват, че „Нова демокрация“има преднина от 9 пункта, или между 35.4 и 40.4% от вота.

 ?? | Reuters ?? Гръцкият премиер Ципрас се бори за политическ­о оцеляване
| Reuters Гръцкият премиер Ципрас се бори за политическ­о оцеляване
 ??  ??
 ?? | Reuters ?? Консервати­вният съперник Мицотакис се готви да управлява в Гърция
| Reuters Консервати­вният съперник Мицотакис се готви да управлява в Гърция

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria