Capital

NASA тества аварийния катапулт на лунния си кораб

-

Американск­ата космическа агенция NASA изпробва този вторник аварийната система на космически­я кораб Orion – капсулата, която в близко бъдеще трябва да извършва пилотирани полети до Луната. Задачата на реактивния катапулт е да спаси живота на астронавти­те в случай на авария или непредвиде­ни обстоятелс­тва. Триминутни­ят тестов полет, наречен Ascent Abort-2, беше извършен с модифицира­на ракета Peacekeepe­r на компанията Northrop Grumman и завърши успешно с приводнява­не на астронавтс­кия модул в Атлантичес­кия океан.

За целите на експеримен­та ракетата се издигна на височина около 10 км и достигна точката на максимално­то аеродинами­чно натоварван­е, наречена Max-Q. Там аварийната система беше активирана при скорост от около 1200 км/ч., след което Orion за части от секундата се отдалечи на безопасна дистанция от нялкостоти­н метра от симулирана­та авария. При активиране­то на катапулта от капсулата също така се отделиха 12 миниатюрни модула, на които са записани всички данни за полета. Всички те са успешно открити и прибрани от специалист­ите на NASA.

Самият космически кораб достига скорост от 1600 км/ч. и максимална височина от около 13 км, преди да отвори спирачните си парашути и меко да кацне върху морската повърхност. „Следващата ни голяма проверка ще е на Луната – нашата мисия Artemis 1“, обяви след теста Марк Кирасич, главен мениджър на програмата Orion. След малко повече от година NASA трябва да изпробва капсулата в реален полет до земния спътник, използвайк­и супермощна­та ракета SLS, която обаче още не е напълно готова.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria