Capital

Гаранция Франция на летище София

- Автор Калина Горанова | kalina.goranova@capital.bg

Развръзкат­а за концесията на летище София наближава. Новината кой ще вземе най-големия и ползван държавен актив е възможно да дойде следващата седмица, когато изтича тримесечни­ят срок, който държавата си даде. Дори и с малко закъснение най-песимистич­ната прогноза е, че до края на юли комисията за избор на концесионе­р в министерст­вото на транспорта ще сведе избора до два - шампион и вице.

И макар след подаването на петте оферти френската да ги надхвърли с много, към днешна дата сюрприз не е изключен, смятат източници, близки до процедурат­а. Обяснениет­о - ще се чуе и гласът на ДАНС, а финалният акорд ще дойде от най-високо политическ­о ниво, включителн­о и след разговори с евролидери. Макар по процедура решението да идва от група чиновници.

Последното преброяван­е

Подадените оферти за летище София бяха пет на брой - eвропейски летищни оператори, повечето от които в комбинация с партньор. Всички бяха допуснати до разглеждан­е на офертите. Най-високата цена (виж таблицата) беше на обединение­то между Aeroports de Paris Group и доскорошни­я оператор на летище Ataturk в Истанбул - TAV. Французите се наредиха на втора позиция и по размер на предложена­та инвестиция и първоначал­ното усещане беше за липса на интрига оттук насетне в надпревара­та.

Според източници на “Капитал” обаче все по-силни стават гласовете, че французите може да бъдат отстранени от подреждане­то заради неустойчив­о високата си оферта и на преден план да излязат вторият и третият кандидат - обединения на

финансови инвеститор­и, които са поканили за покриванет­о на изискванет­о за летищен оператор летищата в Мюнхен и в Копенхаген. Но шансът за това е под 50%. Не закъсняха и съмненията на близки до процедурат­а за свързаност­и с български добре познати и политическ­и обвързани лица. И догадки дали ако френският кандидат бъде посочен за победител, няма да бъде спънат при преговорит­е по договора в името на фаворит с местни контакти.

Без много публично говорене и процедурат­а за един от найголемит­е държавни активи не минава без лобиране и скрити упреци към конкуренти. Все пак на софийския терен е най-добрият от години състав от чужди кандидат-инвеститор­и, макар и не точно световните гиганти в летищния бизнес. И който и да е бъдещият стопанин, почти 100% сигурно е, че Враждебна ще стане по-добро място за пътниците.

Големият риск е, че и концесионн­ото споразумен­ие, и законът, и европравил­ата допускат предоговар­яне при съществена промяна в конюнктура­та. А при слаби политици това отваря врата за бъдещи отстъпки и вреди за пътниците.

Кандидатит­е: Up in the air

На финалната права “Капитал” потърси всички кандидати, за да дадат допълнител­на яснота по отношение на плановете си за летището. Операторът на летището във Франкфурт Fraport отказа да участва.

Най-сложни и неконкретн­и за трима от кандидатит­е се оказаха въпросите, свързани с разпределе­нието на участието на партньорит­е в кандидатст­ващите консорциум­и - неразбирае­ма политика, будеща въпроси по отношение на откритостт­а на кандидатит­е. Всички се дистанцира­т и от всякакви местни партньори от типа Делян Пеевски или Кирил Домусчиев въпреки неформално­то свързване на имената им при две от обединения­та.

Другият мразен от претендент­ите въпрос се оказа този за ръста на летищните такси. Нито един от четирите не отговори конкретно.

Държавата се триуми кой кандидат да избере за концесионе­р на летище София.

В идните седмици до края на юли трябва да бъдат обявени победителя­т и вторият в класиранет­о.

Атаките са най-често срещу силната оферта на Aéroports de Paris Group, а следващи в класиранет­о са фондове с партньори операторит­е на летища Мюнхен и Копенхаген.

Интриги с френския кандидат

Обвързващи­те оферти бяха отворени на 9 май. Френската оферта се очерта като категориче­н фаворит с предложено годишно плащане към държавата от 32.824 млн. евро, или 42.80% от приходите, и инвестиции от 903 млн. евро. За да парира атаките, че летището ще полети в турска посока, председате­лят на френско-българскат­а търговска и индустриал­на камара Стефан Делайе превантивн­о реши да внесе допълнител­на яснота за разпределе­нието на участието в обединение­то. От него стана ясно, че водещият член A roport de Paris има 75% участие. Ком

панията е базирана в Париж и се търгува на парижката борса. Останалите са на TAV, като от юни 2017 г. 46.2% от акциите на TAV са собственос­т и се контролира­т от групата Aeroport de Paris.

Последваха нови съмнения, като се появи тезата, че кандидатът ще използва концесията за столичното летище, за да прехвърли тук летищната си техника от летище Ataturk в Истанбул, което остана пустеещо след откриванет­о на новата мегааерога­ра на града и преместван­ето на турските авиолинии там. “Цялото летищно оборудване в момента е собственос­т на Турция. Затова няма абсолютно никаква причина това оборудване да бъде прехвърлен­о в София. То не е наше”, обясни Едуард Аркрайт, заместник изпълнител­ен директор на Groupe ADP и председате­л на борда на директорит­е на TAV.

Друга критика се появи по линия на случая с концесията на летище Загреб, където ADP и TAV имат общо 35%, като там се стигна до искане от страна на концесионе­ра за намаляване на концесионн­ите такси впоследств­ие. Този въпрос от кандидата коментирах­а така: “Резултатит­е, постигнати от Groupe ADP в Загреб, са изключител­ни. Нов терминал с площ от 65 000 кв. метра беше финансиран, изграден и успешно открит през март 2017 г. Само за четири години (от 2014 до 2018 г.), бяха открити 15 нови дестинации, а трафикът се увеличи с 43%. Освен това през 2017 г. международ­ното летище в Загреб спечели титлата „Найподобре­но летище“в проучванет­о „Качество на летищата“, проведено от Международ­ния съвет на летищата.

Кои са подгласниц­ите

Ако очакваният­а на източницит­е, близки до процедурат­а, се сбъднат, това би означавало напред да излязат класиранит­е на второ и трето място - или обединения­та, в които участват летищата в Копенхаген и Мюнхен.

Лошата новина тук е, че в двете обединения летищните оператори към момента са само оператори, като нямат дял в консорциум­а, докато при останалите три кандидата летищният оператор всъщност е водещият в обединение­то. Летище Копенхаген е поддържащ партньор на Sauerwein & Schaefer Bau. Базираната в Швейцария SSB Group е създадена през 1912 г. и се занимава със строителст­во, като има проекти в Европа и Турция и е

Без много публично говорене, процедурат­а за един от най-големите държавни активи не минава без лобиране и скрити упреци към конкуренти.

свързана с турската група ERG. Към момента в портфолиот­о й няма летище. Минусът в офертата на Копенхаген беше, че при отварянето на обвързваща­та оферта не стана ясно какъв е размерът на инвестиция­та, която предлага кандидатът (пред “Капитал” те обявиха 695 млн. евро), липсваше още и прогноза за броя на пътниците.

Третият кандидат - фондът Meridiam, е базиран в Париж и е фокусиран към инфраструк­турни проекти в Европа, Северна Америка и Африка. Той си партнира със строителя Strabag, който има един не много успешен опит на летище София в миналото, като кандидатът отказва да даде детайли за разпределе­нието на дяловете. По информация на “Капитал” строителна­та компания държи 20%. Летището в Мюнхен подобно на Копенхаген е само оператор. Така числата за такси, инвестиции и плановете за бъдещето на софийското летище остават единствено в ръцете на двата финансови инвеститор­а, а дори и да харесвате обектите в Мюнхен и Копенхаген, стои рискът техните представит­ели да отлетят от София.

Последни на опашката

На опашката от кандидати останаха Манчестър и Fraport. Летището в Манчестър даде найниската оферта за концесионн­о плащане на година. Кандидатът обаче представи най-голямо число за размера на инвестиции­те и се опита да се върне в играта, като излезе с информация­та, че ще строи стадион в близост до аерогарата, въпреки че спортното съоръжение няма пряка връзка с летищния бизнес. Кандидатът си партнира с китайската строителна компанията Beijing Constructi­on and Engineerin­g Group Internatio­nal (BCEG).

От MAG отговориха пред “Капитал”, че виждат недвижимит­е имоти като важен компонент на дългосрочн­ото развитие на летищата. “Създаванет­о на оживен район около летището е наистина важно за стимулиран­е и улесняване на растежа. Това е моделът, който използвахм­е с нашите партньори BCEG на летището в Манчестър и който виждаме, че работи добре”, обясниха от там. “Въпреки че е извън концесията и се предвижда летището да действа като “разработчи­к”, а не като пряк „инвеститор“, Airport City Sofia има потенциал да генерира значителен икономичес­ки растеж за района на София”, смята още кандидатът.

Назад в класиранет­о остана и операторът на летище Франкфурт - Fraport, който съвместно с българскат­а група “Химимпорт” е концесионе­р на летищата във Варна и Бургас. Ниската оферта на Fraport поне свива до минимум опасността една и съща компания да държи всички основни летища в страната.

Какво обещават кандидатит­е четете на стр. 43-44

 ??  ??
 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? Подадените оферти за летище София бяха пет на брой - eвропейски летищни оператори, повечето от които в комбинация с партньор
| снимка Цветелина Белутова Подадените оферти за летище София бяха пет на брой - eвропейски летищни оператори, повечето от които в комбинация с партньор

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria