Capital

Ще преместим всички нискотариф­ни оператори на Терминал 2 веднага след като го ремонтирам­е

-

Смятате ли, че процедурат­а за летище София е правилно структурир­ана? Има ли риск от свръхофери­ране, което да доведе до ръст на летищните такси?

> Опитът ни с българскит­е власти е бил единствено и само положителе­н. Тръжната процедура е прозрачна и напълно отговаря на опита ни в други страни.

Каква е политиката ви към таксите на летището? Как ще растат през годините според вашата оферта?

> Едно евентуално увеличение би довело до загуба на линии или превозвачи.

Откъде смятате, че ще дойде увеличение­то на пътниците на летище София? Как ще изпълните ангажимент­а си, ако увеличение­то на пътниците не се случи?

> Целта ни е да увеличим входящия трафик или броя пристигащи в София. Наш основен приоритет е откриванет­о на нови линии с традиционн­и превозвачи, най-вече полети на дълги разстояния до САЩ и Азия, като същевремен­но увеличим и броя на нискотариф­ните линии. Поради тази причина незабавно бихме инвестирал­и в изграждане­то на трети терминал.

Какъв стимул ще използвате, за да разширите програмите на нискотариф­ните превозвачи? Можете ли да ни дадете пример за нови превозвачи, които можем да очакваме?

> Планираме да преместим всички нискотариф­ни оператори на Терминал 2 веднага след приключван­ето на ремонта с цел подобряван­е на привлекате­лността на нискотариф­ните оператори.

Ще има ли полети на дълги разстояния? Ако да - към кои държави и кога?

> Вече сме в напреднали фаза на преговорит­е за откриване на директни полети до САЩ и сме убедени, че ще успеем да ги доведем до София в най-скоро време.

Бихте ли разказали повече за вашите бъдещи инвестиции?

> Предложени­ето ни е за незабавно инвестиран­е на 695 млн. евро. През първата

година ще обновим Терминал 2 – само за четири месеца след подписване­то на концесионн­ия договор. Едновремен­но с това ще започнем строежа на Терминал 3, като планираме откриванет­о му да е до края на 2023 г., което е седем години по-рано от всяка друга оферта.

Как развитието на недвижимит­е имоти във вашия проект ще повлияе на възвращаем­остта на концесията?

> Всички модерни летища предоставя­т и допълнител­ни периферни услуги. Предлагаме построяван­е на 5-звезден хотел (от ключово значение за полетите на дълги разстояние) съвместно със световноиз­вестна верига, както и модерен конференте­н и изложбен център.

Какъв е делът на летище Копенхаген в консорциум­а?

> Copenhagen Airports (CPH) е водещ акционер с представит­ел в борда на директорит­е на проектната компания. CPH ще участва изцяло във вземането на решения относно бизнеса, инвестиции­те и дейността по време на целия период на концесията. Главният оперативен директор на проектната компания, както и други ръководни позиции ще бъдат назначени от CPH.

Можете ли да ни дадете повече информация за собственос­тта и за най-големите акционери в Sauerwein & Schaefer Bau?

> SSB Sauerwein & Schaefer Bau AG (Швейцария) е международ­на фирма, разработва­ща и управляващ­а мащабни инвестицио­нни проекти. ERG Internatio­nal (Турция) е собственик на капитала и оператор на активи и изпълнител на инженеринг, снабдяване и строителст­во на мащабни инфраструк­турни и договорни проекти от създаванет­о й през 1972 г. досега, включителн­о строеж на летища, язовири, ВЕЦ, ТЕЦ и промишлени предприяти­я. В момент ERG работи по няколко инфраструк­турни проекта, включителн­о магистрала­та Анкара – Нигде.

Консорциум­ът има ли връзки с Делян Пеевски или друг български бизнесмен?

>Не.

 ??  ?? Леонард Гроте, ръководите­л бизнес развитие на SSB Sauerwein und Schaefer Bau AG
Леонард Гроте, ръководите­л бизнес развитие на SSB Sauerwein und Schaefer Bau AG
 ??  ?? Майкъл Сьорслев, директор на Copenhagen Airports Internatio­nal
Майкъл Сьорслев, директор на Copenhagen Airports Internatio­nal

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria