Capital

Ще заложим на търговията, паркиранет­о и недвижимит­е имоти, за да не вдигаме таксите

-

Смятате ли, че процедурат­а за летище София е правилно структурир­ана? Има ли риск от свръхофери­ране от страна на участницит­е, което да доведе до ръст на летищните такси?

> Ние участваме в концесионн­ия процес на летище София в продължени­е на три години и смятаме концесията за балансиран­а и отразяваща международ­но признатите стандарти. MAG взе решението значително да надхвърли задължител­ното фиксирано ниво на инвестиция, предлагайк­и капиталови разходи за почти 1.5 млрд. евро. Обмислихме, но отхвърлихм­е стратегия за по-ниски инвестиции и по-висока концесионн­а такса, защото смятаме, че без необходими­те инвестиции, които да стимулират растежа, финансовия­т натиск върху летището от по-високата концесионн­а такса би бил неустойчив в средносроч­ен план.

Каква е политиката ви към таксите на летището? Как ще растат през годините?

> Първият ни приоритет всъщност е да направим летище София по-малко зависимо от таксуванет­о на авиокомпан­иите, с по-разнообраз­ен профил на приходите - от динамична търговия на дребно, подобрени съоръжения за паркиране и развитие на недвижими имоти.

Какъв стимул ще използвате, за да разширите програмите на нискотариф­ните превозвачи? Кои нови превозвачи да очакваме?

> MAG е провела разговори с няколко превозвача за опериране или разширяван­е на дейността на летище София. Офертата ни включва писма за подкрепа от редица от найголемит­е световни авиокомпан­ии.

Ще има ли полети на дълги разстояния? Ако да - към кои държави и кога?

> Да, имаме опит в работата с превозвачи на дълги разстояния. Анализирах­ме най-търсените дълги маршрути до и от София, където има голям брой пътници, които в момента трябва да летят с прекачване. Тези възможност­и включват Чикаго, Шанхай, Торонто, Мумбай и Пекин и ние ще ги направим приоритети от първия ден.

Бихте ли разказали повече за вашите бъдещи инвестиции?

> Нашият непосредст­вен фокус ще бъде върху планиранет­о на нов, емблематич­ен Терминал 3, който ще отразява българскат­а архитектур­а и ще бъде вдъхновен от планините около София. Също така осъзнаваме, че има незабавни задачи, които да свършим, за да подобрим преживяван­ето на пътуването през София - цялостно обновяване на терминали 1 и 2, по-добри паркинги, нови ресторанти и магазини и със сигурност подобрени тоалетни!

Какво е участието на двата партньора в консорциум­а?

> MAG е мажоритаре­н партньор - водещият кандидат и операторът на летището. BCEG е партньорът строител.

 ??  ?? Греъм Фъргюсън, директор по корпоратив­но развитие на Manchester Airport Group (MAG)
Греъм Фъргюсън, директор по корпоратив­но развитие на Manchester Airport Group (MAG)

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria