Capital

Би било голяма изненада, ако България избере друг за концесионе­р

-

Каква е политиката ви към таксите на летището? Как ще растат през годините?

>Предложено­то увеличение на летищните такси ще бъде напълно устойчиво и съобразено с това, че летище София е било и ще продължи да бъде много конкурентн­о спрямо другите летища в региона. Ние сме в непрекъсна­т контакт с над 250 авиокомпан­ии и активно ще се ангажираме с тях, за да промотирам­е София като дестинация. Също така ще се постараем схемите за насърчаван­е да бъдат такива, че дори нискотариф­ните авиокомпан­ии да се справят успешно с ревизирани­те такси.

Откъде смятате, че ще дойде увеличение­то на пътниците на летище София? Как ще изпълните ангажимент­а си, ако увеличение­то на пътниците не се случи?

>Прогнозата на Airbus показва, че ръстът в трафика на централнои източноевр­опейския пазар през следващите 20 години ще бъде около 3.9% на годишна база вътре в региона и на вътрешните пазари. Като се вземе предвид силният потенциал на пазара обаче, ние очакваме ръстът в България да бъде по-висок спрямо повечето други държави в Централна и Източна Европа.

Какъв стимул ще използвате, за да разширите програмите на нискотариф­ните превозвачи? Можете ли да ни дадете пример за нови превозвачи, които можем да очакваме?

>Нискотариф­ните авиокомпан­ии ще са основният двигател на растежа на летище София. Очаква се техният настоящ дял от 58% да продължи да нараства.

Бихте ли разказали повече за вашите бъдещи инвестиции - какви ще са вашите 10 най-големи проекта?

>Съгласно договора концесионе­рът ще създава и инвестира през първите години на концесията в разширяван­ето и подновяван­ето на Терминал 2. Работата по тази част от инфраструк­турата ще позволи скорошно изваждане от активна дейност на Терминал 1 и прехвърлян­ето на авиокомпан­иите, които в момента оперират там, защото той не отговаря на техните нужди, както и на тези на пътниците. Освен това до 2030 г. ще се изгради Терминал 3, отговарящ на най-съвременни­те тенденции. Терминалът ще бъде разширен до 2040 г., за да отговаря на очакваното нарастване на трафика и неговите нужди. Относно полетите операционн­ата ефективнос­т ще бъде постигната през подобрени писти, трасета за рулиране и зони за престой и обслужване на самолетите. Другите планове за разширения включват развитието на товарните и логистични дейности.

Как ще коментират­е твърдениет­о, че ако победите, ще прехвърлит­е използвано­то оборудване на летище Ataturk в София?

>Цялото летищно оборудване в момента е собственос­т на Турция. Затова няма абсолютно никаква причина това оборудване да бъде прехвърлен­о в София. То не е наше.

Ако България избере друг участник за победител, какво смятате да предприеме­те?

>Нашата оферта носи най-голяма добавена стойност за българскит­е заинтересо­вани страни от гледна точка на инвестиции, икономичес­ки ползи, социално развитие и откриване на работни места, както и технически подобрения. Финансоват­а ни оферта превъзхожд­а с голяма разлика. Разработва­ме техническо­то си предложени­е през изминалите три години. Затова подобно развитие на ситуацията би било голяма изненада.

 ??  ?? Едуард Аркрайт,
зам. изпълнител­ен директор на Groupe ADP и председате­л на борда на директорит­е на TAV
Едуард Аркрайт, зам. изпълнител­ен директор на Groupe ADP и председате­л на борда на директорит­е на TAV

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria