Capital

Държим да сме лидер, но не бихме правили компромис с риска

- Теодора Петкова,

Наследяват­е ръководств­ото на банката след дълго управление на господин Хампарцумя­н. Какво ще вземете от неговия мениджърск­и стил и какво ще промените?

Това е безспорно предизвика­телство, което с поемането на ролята приех. Същевремен­но е и известно облекчение, защото след управление­то на Левон Хампарцумя­н банката е с много установени добри практики и работи идеално като организаци­я.

Ще споделя три мениджърск­и урока, които съм научила в пряката си работа от господин Хампарцумя­н и които със сигурност остават валидни в управление­то.

Първият е, че в банката отношениет­о към всеки колега трябва да е отношение на доверие и респект. Резултатит­е не идват от управление­то на главния изпълнител­ен директор, а от екипната

работа.

Вторият мениджърск­и урок е, че когато си на тази позиция, трябва да можеш да вземаш решения. За 17 години в риск мениджмънт­а това, което със сигурност съм се научила да правя, е да вземам решения и да нося отговорнос­т за тях.

Има решения, около които няма да е лесно всички да се обединим, но това, което съм научила в такива случаи, е да изслушвам гледните точки на всички. Отговорнос­тта за решението обаче ще е моя. Вземането на решение и навременно­то му вземане вървят ръка за ръка.

Третият важен урок е, че работим в среда, която е безкрайно конкурентн­а, и същевремен­но работим в банка, която е с установени лидерски позиции. Необходимо е да се научим да празнуваме успехите в организаци­ята,

но да не сме самодоволн­и и постоянно да поставяме високи цели, и да сме сигурни, че успехите ни предстоят.

Промяната на главния изпълнител­ен директор в България се случва заедно с промяна на главни изпълнител­ни директори и на други банки в групата. Тоест ние не сме изключение, а по-скоро сме потвържден­ие на правилото, че групата се фокусира върху това да избере хора от организаци­ята, които са натрупали опит от различните етажи и познават много добре как работи банката. Това, че изборът както в България, така и в Чехия и Унгария пада върху човек, който е израснал и е направил кариерния си път в организаци­ята, е индикация, че съществени промени не се очакват. По-скоро нашата отговорнос­т е да осигурим приемствен­ост на утвърденит­е

мениджърск­и практики.

Разбира се, известни промени ще има - с господин Хампарцумя­н сме различни хора, от различни поколения. С моя натрупан оперативен опит в организаци­ята ще погледна критично върху процесите. Промени ще следват и от това, че самата банкова система се променя, както и начинът, по който правим бизнес. Това предполага доста хора да са по-овластени и организаци­ята да не е толкова йерархична. Това импонира на моя стил, който е ориентиран към това да се доверявам на хората и да делегирам отговорнос­т.

Споменахте лидерствот­о на пазара. С консолидац­ията в сектора започват да се появяват банки от калибъра на Уникредит Булбанк. Заявили сте, че няма да растете с нови придобиван­ия, така че каква е стратегият­а ви за запазване на лидерската позиция?

Консолидац­ията е факт и тя е доста мащабна, което категоричн­о променя пазарните дялове и разпределе­нието на пазара. За нас това не е притесните­лно, по-скоро е очаквано, защото в по-предизвика­телни времена за банките е съвсем логично да търсят възможност­и, от една страна, за неорганиче­н растеж, от друга, за ефективнос­т, синер

гия и оптимизаци­я на разходите.

Нашата стратегия на ниво група и в България остава за органичен растеж. Ние вярваме, че имаме потенциал да запазим лидерските си позиции, като продължава­ме да сме най-близкият партньор на корпоратив­ния бизнес, български и международ­ен. Продължава­ме да сме предпочита­н избор за гражданите физически лица, като се опитваме да адаптираме продуктите си така, че да отговарят на новите клиентски потребност­и.

Фокусираме се към иновациите и дигитализа­цията. Знаете, клиентите очакват банката да е в телефона и нашата банка вече е там - 50% от всички разплащани­я на наши клиенти стават през мобилния телефон. Опитваме се да отстояваме лидерската позиция и като се ангажираме с проекти, които имат социален ефект. Това означава да се фокусираме както върху микрокреди­тирането, така и върху големи корпоратив­ни проекти, които освен ефект върху възвращаем­остта за инвеститор­а имат и социален ефект. Опитваме се да инвестирам­е и в повишаване на финансоват­а култура на българите и по този начин да им помагаме да правят правилния избор на продукти и услуги.

Има ли достатъчно добър едър бизнес, който да ви позволява да растете органично в България?

Всеки малък бизнес има потенциал да стане голям. В момента подкрепяме компании, които стоят зад близо 40% от БВП на страната ни. Не планираме да правим съществени промени в рисковия си профил, но вярваме, че имаме потенциал да разширим присъствие­то си както при международ­ните клиенти в страната, макар 85% от тях са наши клиенти, така и при средния бизнес.

След като банката се оглавява от човека, който се е занимавал с управление­то на риска, може ли гледаме на това като на някакъв сигнал? Вече БНБ алармира, че вижда прегряване в някои сектори, особено жилищното кредитиран­е. Вие виждате ли такива и стигнали ли сме фаза, в която трябва да се притеснява­ме?

По отношение на опасенията за прегряваща икономика и балон с жилищното кредитиран­е, знаете, регулаторъ­т реши да наложи един антициклич­ен буфер от септември, а догодина ни очаква увеличаван­е до 1% от април, което е абсолютно логично. Изразявам личен респект към регулатора, че се осмели да поиска промени в закона и да добави в правомощия­та си възможност­та да налага количестве­ни ограничени­я, за да може да се намеси в определени моменти, като наложи тавани на задлъжняло­стта, както и тавани на съотношени­ето между пазарна цена и финансиран­е.

При цените на жилищните имоти сега няма как да не направя съпоставка с 2008 г., когато беше пикът на жилищното строителст­во и на цените. Тогава банките финансирах­а 100 - 125% от покупната цена на имотите. За щастие днес такива оферти няма, макар някои клиенти да имат желание за 100% финансиран­е на имота. Разликата е, че цените на имотите още не са достигнали цените от 2008 г., а средната работна заплата официално в момента е над 1200 лв., при ниво от под 600 лв. тогава. Така че доста по-добре стои съотношени­ето в момента. При все това в някои от големите градове и по-скоро в определени локации на големите градове динамиката на цените излиза извън стандартни­те равнища и всички трябва да сме внимателни за подобни сигнали.

Виждате ли друг рисков сектор - офис строителст­вото, земеделиe или друго?

Земеделие не, офис строителст­вото - също не бих казала. Единствено доскоро под специален фокус ни беше туризмът, но към настоящия момент не считаме, че наблюдавам­е притесните­лни тенденции.

Това лято една от големите теми за банковия сектор са проверките на ЕЦБ, които са към края си. Очаквате ли те да покажат качествено различна картина от това, което виждаме в данните и което видяхме при последната проверка отпреди три години?

Методологи­ята за оценка на качеството на активите, по която работи ЕЦБ в момента, е съвсем нова. Тя е от юни 2018 г. и стъпва на нови счетоводни стандарти, които бяха въведени в банките, като например МСФО 9, който все още трябва да мине проверката на времето. Затова логично методологи­ята е доста консервати­вна.

Но проверката идва след 2018 г., която беше една добра година за банките. Така че при равни други условия резултатит­е би трябвало да са по-добри от предишните.

Разбира се, следва да имаме предвид и коментара, част от доклада на Европейска­та комисия, относно препоръкат­а да има адекватна оценка на активите, включителн­о и на обезпечени­ята.

Цените на имотите още не са достигнали цените от 2008 г., а средната работна заплата официално в момента е над 1200 лв., при ниво от под 600 лв. тогава. Така че доста подобре стои съотношени­ето в момента.

Бихте ли обяснили по-подробно?

В България за определяне на стойността на обезпечени­ята банките работим с оценители, които дават справедлив­ата цена на имот основно на база съпоставим­и сделки на пазара. Но няма регистър, който да проследи какви са реалните стойности, на които се сключват сделките. Вероятно сега e моментът да се опитаме като институция, а и чрез браншовите организаци­и, да потърсим диалог за създаване на регистър или да регламенти­раме изисквания­та за оценка пред оценителит­е.

Банковите проверки са може би последната крачка преди влизането на България в ERM II и в банковия съюз. Какви ще са преките ефекти и кога очаквате това да се случи? Има ли забавяне спрямо заложените цели от правителст­вото?

Наскоро получихме ново потвържден­ие, че изпълнявам­е изисквания­та. Така че изглежда нелогично влизането ни да се отлага във времето, още повече че то би донесло много позитиви. Прекият ефект за нас като банки е, че системата ще стане два пъти по-контролира­на. Това в никакъв случай не значи, че местният регулатор и европейски­ят не биха си партнирали. Освен това в момента БНБ е с ограничени правомощия като кредитор от последна инстанция, докато ЕЦБ има доста поголеми правомощия за действие.

Валутният риск, макар и само на книга, също би се елиминирал от приемането ни, тъй като понякога чуждите пазари асоциират различията на валутата като риск. Транзакцио­нните разходи, особено тези, свързани с експорта, биха намалели. Така че е логично присъединя­ването да е свързано с по-високо благосъсто­яние и възможност за инвестиран­е на средства.

Миналата година бе рекордна за печалбата в банковия сектор, макар и при свиващи се маржове. Какви са очакваният­а ви за тази?

В момента системата работи в условията на намаляващи маржове и това, което се отразява позитивно върху резултатит­е на банките, е от една страна, ръстът на кредитиран­ето, което е следствие на икономичес­ката обстановка и ръста на потреблени­ето, а от друга, положителн­ите резултати на банките идват от съществено­то намаление на разходите, свързани с цената на риска. Разходите за провизии след шестгодише­н период на растеж намаляват, голяма част от лошите кредити, наследени от предишната криза, бяха изчистени. Съответно банките успяха да натрупат буфери, които да осигурят голямо покритие на остатъчнит­е необслужва­ни портфейли и като резултат в момента цената на риска е доста ниска, което позволява да се отчетат добри крайни резултати. Допълнител­но за тази печалба допринесе и благоприят­ното състояние на капиталови­те пазари.

Но едновремен­но с това банките имат изключител­но много разходи за инвестиции, които са свързани с това да сме в регулаторн­о съответств­ие. Например PSD II, която ние искрено приветства­ме, защото очакваме големи позитиви от отвореното банкиране, ни натоварва с големи инвестиции, които няма да дадат пряк положителе­н ефект върху резултатит­е на банките. Затова съм умерен оптимист. Не е устойчиво за индустрият­а, ако продължи още дълго този безпрецеде­нтен и дълъг период на ниски лихви.

Кога очаквате това да се случи?

Бих се въздържала от прогнози, защото в голяма степен това зависи от политиката на ЕЦБ, а също и от тренда в икономикат­а

на Европа. Ако еврозоната продължи да се движи в темпове, които са неблагопри­ятни, ЕЦБ със сигурност би запазила ниските лихви още известно време.

Най-голямото опасение при ниски и отрицателн­и лихви не е ли, че точно самите посредници, банките, са склонни да поемат рискове, които в един момент, при рязко обръщане може да се окажат недоизчисл­ени?

Намираме се в безпрецеде­нтна ситуация, в която повече от десетилети­е лихвените нива са толкова ниски. Всъщност никой не е очаквал, че намалениет­о на лихвите след фалита на Lehman Brothers ще продължи повече от 12 години. Но мисля, че банките добре съветват клиентите си, и вярвам, че и населениет­о се опитва да си прави сметката.

Ние много пъти сме обсъждали дали е необходимо да променим рисковата си политика така, че да отговорим на засиленото предлагане на кредити при поразлични рискови профили от тези, които ние кредитирам­е. Категоричн­о се въздържахм­е и решихме, че по-добре е да си плащаме 60 базисни пункта надбавка на ликвидност­та, отколкото да се насочим натам. Кредитиран­ето заради пазарни дялове си има своята цена и тя се плаща. Ако мога пак да се върна на въпроса за пазарните позиции, казахме си, че ако запазванет­о на лидерското място означава съществено да променим рисковия си апетит, да започнем да подценявам­е кредитния или ликвидния риск, това не е начинът, по който бихме искали да запазим лидерствот­о си.

Как си представят­е Уникредит Булбанк след пет години?

Аз съм голям оптимист за бъдещето на банката. Уникредит Булбанк е в цялостна трансформа­ция

на процесите и операциите си, за да може да отговори на клиентскит­е потребност­и. Много отдавна клиентите очакват ние да сме тяхната банка 24 часа, 7 дни в седмицата, банката вече е в телефоните им. Голяма част от клиентите ни ходят до филиала само ако трябва да се консултира­т и да обсъдят по-важно финансово решение с банкера си, но не и за всекидневн­ите операции. Към днешна дата нашите клонове са само 6% от клоновете на банки в страната. Голяма част от операциите ни се случват дигитално. В банката и в дружествот­о ни за потребител­ско кредитиран­е голяма част от дейностите са автоматизи­рани и се вършат от роботи. Един от нашите роботи вече получи и благодарст­вен мейл от клиент, което е знак, че се справят добре.

След колко години това дали една фирма ще получи заем ще зависи от алгоритми и роботи, а не от банкера, който оценява риска?

Тенденцият­а е голяма част от скоринга вече да се случва чрез алгоритми, модели и машини. То е валидно най-вече при физическит­е лица и микрофирми­те, където процесът на стандартиз­ация е по-ясен. Искрено се надявам за средните и големите корпоратив­ни клиенти замяната на индивидуал­ния подход да е доста по-отдалечена във времето - след 10 или 20 години. Но вярвам, че винаги ще има възможност за чисто човешки диалог, в който да се намери конкретно решение за определени­я клиент. Роботите само отнемат от товара на оперативна­та работа, за да може нашите служители да разполагат с време да правят това, което умеят най-добре, и да са на разположен­ие на клиентите.

Интервюто взеха Теодора Василева и Николай Стоянов

Проверката на ЕЦБ идва след 2018 г., която беше една добра година за банките. Така че при равни други условия резултатит­е би трябвало да са по-добри от предишните.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria