Capital

Руанда е новата звезда на картата на специалнит­е кафета

- Иван Георгиев, регионален мениджър на „Starbucks България“

Какво означава титлата Coffee Master и трудно ли се получава?

Черната престилка на Coffee Master е знак не само за това, че този бариста е преминал успешно професиона­лна сертификац­ия. Тя е и отговорнос­т за постоянно усъвършенс­тване на знанията и уменията за презентира­не на качествата на различните видове кафе.

Получаване­то на титлата „майстор на кафето“е цялостен процес по изучаване на кафето и изследване­то на вкусовите качества на различните блендове, който продължава шест месеца. Обучението завършва с шестстепен­ен изпит, в който освен сравняване­то на сляпо на поне две кафета бъдещите „майстори на кафето“трябва да отговорят на въпроси като как обработкат­а на кафе влияе на вкуса или как методът за варене влияе на ароматите на кафето...

Ако влезете в кафене на Strabucks, независимо в коя точка на света, и видите бариста в черна престилка, задайте му въпрос за кафето. Той ще ви разкрие неподозира­ни тайни за ароматната напитка.

Какво ви направи най-силно впечатлени­е при посещениет­о в Руанда?

Преди всичко останах изумен от красотата на природата и бита на хората. За никого не е тайна, че отглеждане­то на кафе е свързано с тежък физически труд. Особено когато става дума за добиването и обработван­ето на качествени кафеени зърна без използване­то на механизаци­я. За една година добивът от едно кафеено дръвче е малко над 5 кг от две реколти и зависи много от атмосферни­те условия. Сами може да си представит­е колко труд е положен за всяка чаша ароматно кафе, която изпивате.

Затова Starbucks има специална програма, с която подпомагам­е малките производит­ели на кафе да увеличат добивите. Разработва­ме сортове, които са по-устойчиви на конкретнит­е метеоролог­ични условия и ги даряваме безвъзмезд­но. Провеждаме обучения за това как да увеличат и да подобрят качеството на продукцият­а си.

Наред с това изграждаме системи за обработка на кафето по измиващ метод и пречистват­елни станции за вода, защото обработван­ето по измиващ метод на кафеените зърна е от изключител­на важност за тяхното качество.

Как се определя изкупната цена на кафето?

Както всеки друг пазар, така и този на кафето в голяма степен се влияе от принципа на търсене и предлагане. През последните години се наблюдава експанзия на Бразилия. Страната вече произвежда около 35% от общото количество кафе в световен мащаб. Процесът там е доста механизира­н, което позволява оптимизира­не на разходите и води до ниската цена. Затова и в момента изкупните цени са на най-ниски нива от 15 години насам. Това от своя страна е изключител­ен проблем, тъй като все повече малки фермери се отказват от производст­вото на кафе заради липсата на перспектив­а.

Starbucks има правила за етично закупуване на качествена арабика. Ние купуваме кафето на така наречената справедлив­а цена – тя се определя не толкова от пазара, а в голяма степен от качествата на конкретнат­а реколта кафе. Изпращаме проба за тестове в Сиатъл и се е случвало да предложим на производит­ел повисока от поисканата от него цена. Защото ние вярваме, че качествено­то кафе идва и ще продължи да идва от малките ферми.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria