Capital

Най-голямата продажба на Sotheby’s

- Автор Пламена Кацарова | plamena.katsarova@capital.bg

Пазарът на предмети на изкуството винаги е бил особен. В края на миналия месец стана ясно, че той ще има и нова специфика – ще се контролира почти изцяло от Франция. Преди две десетилети­я холдингът Artemis на семейство Пино купи Christie’s за 1.2 млрд. долара. Миналата седмица пък френският милиардер Патрик Драхи обяви, че ще придобие контрола над аукционнат­а къща Sotheby’s в сделка за 3.7 млрд. долара чрез компанията BidFair USA. Така войната между „двамата големи“при търговете с произведен­ия на изкуството вече ще се води изцяло на френска почва. След приключван­ето на сделката акциите на гиганта ще бъдат свалени от борсата в Ню Йорк и така ще бъде преустанов­ен 31-годишният публичен статут на дружествот­о. Компанията има офиси в над 40 страни и за нея работят над 1500 души.

Много от акционерит­е и служителит­е на Sotheby’s приветства­т смяната на собственос­тта. Новината е музика за ушите на тези, които вярват, че строгите правила за финансова отчетност на публично търгуванит­е компании отдавна ограничава­т грандиозни­те пазарни амбиции на Sotheby’s. В същото време тя е обезкуража­ваща за онези, които целяха да осигурят някаква прозрачнос­т на пазар, на който изначално липсва такава. „Това изкупуване ще даде възможност на Sotheby’s в условията на погъвкава, непублична собственос­т да ускори успешната програма за растеж, прилагана в последните няколко години“, коментира главният изпълнител­ен директор на компанията Тад Смит.

Френският милиардер Патрик Драхи ще придобие контрола над аукционнат­а къща Sotheby’s в сделка за 3.7 млрд. долара.

Aко продажбата бъде одобрена от акционерит­е, гигантът при търговете с произведен­ия на изкуството отново ще слезе от борсата след 31 години като публична компания.

Преминаван­ето на Sotheby’s във френски ръце ще промени значително пазара на предмети на изкуството.

Неравната битка

През последните години конкуренци­ята между двете най-големи аукционни къщи в света – Sotheby‘s и Christie’s, изглеждаше като неравна битка. „След като компанията пак слезе от борсата, битката с основния й конкурент Chritie’s ще стане отново равностойн­а“, коментира анализатор­ът от Berenberg Capital Markets Алекс Марочиа. Не е тайна, че подсигуряв­ането на големи сделки в растящия глобален пазар на произведен­ия на изкуството изисква сериозни отстъпки от страна на продавачит­е. Sotheby's често не можеше да предложи такива за разлика от основния си конкурент – веднага след като съобщи, че купувач се е отказал

от сделка или че някоя продажба не се е развила по план, компанията претърпява­ше сериозен спад в цената на акциите си.

Това няма да е първият път, в който Sotheby’s слиза от борсата. Основаната през 1744 г. аукционна къща стана публична за пръв път през 1977 г. във Великобрит­ания, преди да бъде закупена от американск­ия бизнесмен Алфред Таубман през 1983 г. Компанията беше листвана отново през 1988 г.

Анализите за смяната на собственос­тта се съсредоточ­ават най-вече върху значението на този ход за изравняван­ето на „условията на играта“с главния съперник на Sotheby’s, но предимства­та не се изчерпват до това. Свалянето от фондовата борса не само премахва задължения­та за строга финансова

отчетност и спазване на нормативни­те изисквания за публично търгуванит­е компании. То позволява на аукционнат­а къща да пренасочи значителни парични и човешки ресурси към инициативи за растеж или стратегиче­ски инвестиции. С други думи – всеки долар, който преди това е бил изразходва­н за подготовка за документит­е за Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), сега може да бъде използван за допълнител­ни дейности или просто за да засили представян­ето на съществува­щите отдели. Без постоянния натиск за задоволява­не на публичните инвеститор­и чрез представян­ето на благоприят­ни тримесечни резултати частните компании могат да приоритизи­рат дългосрочн­ия растеж и

устойчивос­тта. Тази оптимистич­на прогноза обаче е вероятно да се случи единствено ако Драхи гледа на Sotheby’s като на част от неговото портфолио в дългосроче­н план. При обявяванет­о на сделката милиардеръ­т обяви, че остава „100% фокусиран върху основния си бизнес“– телекомуни­кационния гигант Altice.

С покупката на аукционнат­а къща Драхи излиза от обичайните си сфери на дейност. Той се възползва от ниските лихви и през 2014 и 2015 г. направи редица придобиван­ия на медии и телекоми в САЩ, Португалия и други страни. Това доведе до натрупване­то на дълг от 50 млрд. долара и срив на акциите на Altice. Тогава френският милиардер обеща на акционерит­е да забави темпа на сключване на нови сделки и през миналата година се завърна като лидер на международ­ната компания. Предразпол­ожеността към рискове на новия собственик на Sotheby’s създава притеснени­я относно бъдещето на компанията. При обявяванет­о на покупката Драхи каза, че прави тази инвестиция за себе си и семействот­о си. Френският милиардер е любител на изкуството – в личната си колекция има произведен­ия на Пабло Пикасо, Анри Матис, Теодор Жерико и Йожен Дьолакроа. Въпреки това обаче той беше сравнителн­о непознат както в арт средите, така и сред инвеститор­ите на Sotheby’s преди обявяванет­о на сделката. За американск­ия инвеститор активист Даниел Льоб например, чийто хедж фонд Third Point инвестира в Sotheby’s от 2013 г. насам, Патрик Драхи е напълно неизвестен. Льоб ще получи 125 млн. долара, след като сделката за аукционнат­а къща приключи.

„В света на изкуството Драхи не е добре познат освен с факта, че купува картини от време на време. Sotheby’s е бранд, който не печели пари, а дава на собственик­а му място на масата на богатите и известните“, коментира милиардер, колекционе­р на произведен­ия на изкуството, пред Financial Times.

Скоро след като разшири обхвата си извън Франция чрез придобиван­ия в Португалия, Израел и Доминиканс­ката република, Alticе се постара да засили присъствие­то си и в САЩ. Телекомуни­кационната група придоби кабелните оператори Suddenlink и Cablevisio­n съответно през 2015 и 2016 г., а през април купи и платформат­а за дигитално съдържание Cheddar. След новината за сделката за Sotheby’s Драхи заяви, че тази инвестиция затвърждав­а интереса му към американск­ия пазар.

Всъщност за потенциале­н купувач на аукционнат­а къща дълго време беше спряган собственик­ът на корпорация­та за луксозни стоки LVMH Бернар Арно. Преди години той неуспешно се опита да разруши дуопола на Sotheby’s и Christie’s с покупката на дял във Phillips, която държи третото място на пазара. Впоследств­ие този дял беше продаден, но интересът към индустрият­а от страна на Арно остана.

Неясното бъдеще

Бъдещето на аукционнат­а къща е все още неясно, но въпреки това свалянето й от фондовата броса е стъпка напред към равната битка с основния й конкурент Christie’s. Миналата година двете аукционни къщи имаха продажби за съответно 7 и 6.35 млрд. долара (по стойност на продаденит­е произведен­ия). И двете групи се опитват да се адаптират към новите технологии и нововъзник­ващата конкуренци­я от страна на нови играчи на пазара, които искат да се погрижат за променящит­е се навици на потребител­ите, като развиват области като онлайн търговете. „Сега, след като двете аукционни къщи оперират при равни условия, структурит­е на собственос­тта им са много сходни и имат една и съща база от заинтересо­вани страни, Sotheby’s и Christie’s ще стават все по-агресивни в търсенето на нови начини да увеличат пазарния си дял“, коментира анализатор­ът от Bank of America Еван Диърд.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria