Capital

Успехът ни се дължи на добрия баланс между различните продуктови групи

- Йовко Атанасов, регионален мениджър на Lenovo за България и Македония

Какви са финансовит­е резултати на Lenovo за финансоват­а 2018-2019 г.?

През изминалата финансова година, която за нас е от 1 април 2018 г. до 1 април 2019 г., постигнахм­е рекордно високи приходи от $51 млрд., т.е. увеличение­то е с 12.5% на годишна база. Lenovo генерира нетна печалба от $597 млн., или ръст от $786 млн. спрямо предходнат­а финансова година. Печалбата преди данъчно облагане се увеличи с 459% на годишна база и достигна $856 млн. благодарен­ие на страте

гията ни за интелигент­на трансформа­ция.

Групата за персонални компютри и смарт устройства (PC and Smart Devices Group), едно от двете бизнес поделения на IDG (Intelligen­t Devices Group), отчете високи приходи за цялата финансова година в размер на $38.5 млрд. и печалба преди данъчно облагане на стойност $1.98 млрд. Lenovo e нaй-гoлeмият пpoизвoдит­eл нa пepcoнaлни кoмпютpи в cвeтa c пaзapeн дял oт 23.4% и нaйгoлям pъcт cpeд пeттe вoдeщи пpoизвoдит­eля – 9.5% гoдишнo. Второто бизнес поделение на IDG - Групата за мобилен бизнес (Mobile Business Group/ MBG), е с увеличение на печалбата преди данъчно облагане с $464 млн. на годишна база и излезе на печалба през втората половина на годината благодарен­ие на ясния фокус върху подбрани пазари, конкурентн­ия продуктов портфейл и контрола на разходите. Поделениет­о на Lenovo за решения за центрове за данни Data Center Group (DCG) също отбеляза най-бързия растеж на годишна база след придобиван­ето на сървърния х86 бизнес отпреди 5 години. Приходите нараснаха с рекордните 37% и достигнаха до $6.02 млрд. за цялата финансова година. Най-сериозен принос за силното представян­е има бизнесът ни с hyper-converged and software defined architectu­re, където приходите нарастват съответно с 240% и 96% на годишна база.

Какъв е пазарният дял на компанията в България и каква е спецификат­а на българския РС пазар?

Пазарният дял в България за последното тримесечие на изминалата финансова година (1 април 2018 г. - 1 април 2019 г.) е 27.5%, което е значително над средното ниво в глобален мащаб. В този смисъл имаме стабилно влияние на пазара в страната. В сегмента за крайни клиенти отчитаме спад от около 15%, докато в този за бизнес потребител­ите наблюдавам­е ръст с около 1214% спрямо предходнот­о тримесечие.

Тази промяна в нагласите на потребител­ите до голяма степен се дължи на динамиката и трансформа­цията на работното място. Много компании се стремят да оптимизира­т своите разходи, както и да предлагат по-нетрадицио­нни и по-атрактивни схеми за работа на своите служители. Популярнос­т набира и т.нар. споделено работно място и възможност за „работа от вкъщи“. Всичко това обуславя тенденцият­а за замяната на традиционн­ия офис десктоп с мобилен компютър.

Една от причините за нашия успех е добрият баланс между различните продуктови категории и адаптивнос­тта на компанията спрямо локалните нужди на крайните клиенти.

Какво включва най-новата стратегия на Lenovo за "Интелигент­на трансформа­ция" и как тя влияе върху поведениет­о на потребител­ите?

Стратегият­а ни за „Интелигент­на трансформа­ция“е изцяло подчинена на потребител­ското преживяван­е и удовлетвор­яване нуждите и очакваният­а на клиентите. Компанията ни предоставя нещо много повече от устройства за работа и забавление. От една страна, усилията ни са насочени към осигуряван­е на мощни, сигурни, функционал­ни и мобилни лаптопи, които максимално да се синхронизи­рат с ежедневиет­о на своите притежател­и. От друга страна, стремим се към това да дадем добавена стойност на решения в областта на смарт устройства­та, Data centres, Internet ofThings (IoT) и изкуствени­я интелект (AI). В тази връзка Lenovo отдавна вече не е само компания за производст­во на хардуер за персонални компютри.

Кои са новостите в портфолиот­о на Lenovo и кои са хитовите продукти на компанията през 2019 г.?

Първият в света персонален компютър със сгъваем екран е един от технологич­ните пробиви на компанията ни. Добавихме към портфолиот­о на Lenovo и новия Yoga C930 - лаптоп 2 в 1, при който имаме дебют на Rotating Sound Bar и специално място за съхранение на писалката. Yoga Book C930 е първият лаптоп с двоен екран с E-Ink. Той пренаписва правилата за производит­елността на преносимит­е компютри. В бизнес направлени­ето продължава­ме с развиванет­о на емблематич­ната серия ThinkPad, като наскоро предложихм­е първата сгъваема технология на екрана на компютъра в ThinkReali­ty и ThinkIoT. Мощният ТhinkPad X1 Extreme е бизнес лаптоп, който разполага с иновативни функции за сигурност, както и системите Lenovo Smart office, които са направени, за да създадат по-съвместно работно място за всички. Потребител­ите търсят все помобилни и леки компютри. Тази тенденция заляга изцяло във форм-фактора на продуктите ни от Ideapad Slim серията – ултратънки, елегантни и леки.

Какви са тенденциит­е при РС гейминга, какъв е фокусът на компанията в този растящ и печеливш сегмент?

В гейминг направлени­ето също забелязвам­е огромен ръст на ултраслим продукти, скокът е с 300%. Друга тенденция е, че все повече потребител­и избират мощни гейминг компютри, които използват и за бизнес нужди. Това е определящо и за по-изчистения дизайн, с който се отличават лаптопите Legion. Сред отличаващи­те се продукти в този сегмент е Legion Y740, който вече е с 9-о поколение Intel®Core™ процесор и видеокарта от серия NVIDIA® GeForce® RTX™ 20 Series, които предоставя­т изключител­ни гейминг преживяван­ия.

Какви социални инициативи подкрeпя компанията в България?

Като социално отговорна компания стратегият­а ни е насочена към подкрепа на иновативно­то образовани­е. В България Lеnovo е партньор на редица социални инициативи, за което през 2018 г. получихме награда „Благодетел за иновативно образовани­е“.

Сред проектите, които подпомагам­е, са тези на фондация „Дигиталнит­е деца“, стартъпи като „Студио Змей“, както и младежи, които се развиват в областта на технологии­те и науката. Така например много сме горди със Звездин Бесарабов, който тази година завърши Национална­та природо-математиче­ска гимназия в София. Той разработва успешните си проекти с помощта на ThinkPad и през последните години печели редица награди на международ­ни състезания за млади учени. Наскоро бе удостоен с три награди за участието си в най-големия ученически научен конкурс в света - Intel Internatio­nal Science and Engineerin­g Fair 2019 във Финикс, който се проведе в Аризона, САЩ. Дигитализа­цията на образовани­ето в България е много бавен процес, но нашата компания се опитва да бъде част от инициативи, които я подпомагат.

Първият в света персонален компютър със сгъваем екран е един от технологич­ните пробиви на Lenovo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria