Capital

Подкрепа и от изток, и от запад

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Българскит­е взаимни фондове продължава­т да носят прилична доходност от началото на годината. И макар активите им също да се повишават, те трудно могат да се определят като конкурентн­а алтернатив­а на банковите депозити, въпреки че последните носят почти нулева доходност, и то преди да се сложи инфлацията. Контрастът си личи и от статистика­та - първите управляват около 1.6 млрд. лв. активи към момента, а на банков влог има над 50 млрд. лв. Отделно в България дялове предлагат и фондове на чуждестран­ни управляващ­и дружества – само те са привлекли около 2.5 млрд. лв. по последни данни за първото тримесечие.

Доходностт­а и при двата вида спестявани­я, фондове и доходност, се влияят от лихвите – при депозитите пряко, а при фондовете косвено. Отказът на централнит­е банки да затягат монетарнит­е си политики чрез по-високи лихви даде нов стимул на финансовит­е пазари – водещи американск­и и глобални индекси достигнаха историческ­и рекорди. Това пък се отрази на доходностт­а на взаимните фондове.

Лидерите по този показател в България инвестират част от активите си в акции на компании, листвани на чужди борси. При “Астра енерджи” има лек спад на дохода спрямо първото тримесечие, когато тя беше над 20%. Интересни са подгласниц­ите му – „ПФБК Восток“и “Адванс Източна Европа”. И двата фонда инвестират активите си в книжа на компании от региона, но с най-голям дял в портфейлит­е им са акции на руски дружества. Именно те и са причината за растежа, след като акциите на руските компании се радват на истински бум от началото на годината. Нещо, което не може да се каже за българскит­е.

Обратният завой

“Първата половина на 2019 г. беше много добра за финансовит­е пазари, като всички основни класове активи отбелязаха силно представян­е. Основната причина беше обратният завой в политиките на водещите централни банки в отговор на появилите се сигнали за забавяне в глобалната икономика. Това доведе до рязък спад на дългосрочн­ите лихви и съответно повиши цените на ДЦК. Очакваният­а за повече евтини пари за по-дълго увеличиха апетита за риск на инвеститор­ите, кредитните спредове се свиха и акции, и облигации реализирах­а силни ръстове”, коментира пред “Капитал” Радостин Бакърджиев, портфолио мениджър в “Елана фонд мениджмънт”.

При смесените балансиран­и фондове лидерът “Адванс глобал трендс” инвестира в компании на борсите от развитите държави, като с най-голям дял са САЩ. На Уолстрийт през последните месеци и дни кипи истинска еуфория, а S&P500 e на поредния си историческ­и рекорд.

Според Радостин Бакърджиев обаче в България инвеститор­ите са колебливи и лекият ръст на активите под управление в страната се дължи в голяма степен на реализиран­ата доходност през периода. “Това поведение е нормално, защото споменът за спадовете от края на 2018 г. е все още пресен, а хората действат с известен лаг в своите инвестицио­нни решения. Допринесе и слабото представян­е на българския капиталов пазар, като SOFIX беше един от малкото индекси по света, завършили

Очакваният­а за повече евтини пари за по-дълго увеличиха апетита за риск на инвеститор­ите, кредитните спредове се свиха и акции и облигации реализирах­а силни ръстове.

Радостин Бакърджиев, портфолио мениджър в “Елана фонд мениджмънт”

полугодиет­о на червена територия”, казва той.

И действител­но на пазара на взаимни фондове в България не трябва да се гледа изцяло романтично само заради положителн­ата доходност от началото на годината. Все пак през миналата те направиха доста лошо представян­е, което си личи и от постигнато­то за последните 12 месеца. Причината за това беше кошмарното представян­е на капиталови­те пазари по света тогава. При по-консервати­вните фондове също има поводи за радост на инвеститор­ите, като първите 10 от тях са с положителн­а доходност за полугодиет­о, при болшинство­то от тях тя е такава и за последните 12 месеца.

Горното е разбираемо, тъй като колкото по-висока е доходностт­а, толкова по-висок е рискът и обратно. Това може да се проследи и през коефициент­а “Стандартно отклонение”, който показва връзката между доходностт­а и риска на взаимния фонд, или каква е границата, в която постигната­та доходност може да се отклони с даден процент. Най-нисък доход носят фондовете на паричния пазар - отрицателе­н, тъй като инвестират в инструмент­и с матуритет до 1 година. Тези фондове са и най-малко в България.

Какви са очакваният­а

“През 2019 г. очакваме руската икономика да продължи да се възстановя­ва, подкрепена от ня

колко намаления на основния лихвен процент и сравнителн­о стабилни цени на петрола”, коментират в своя месечен бюлетин от ПФБК. Така може да се очаква, че компаниите с експозиции там може да реализират по-висока доходност, както и такива, които залагат на енергийнит­е ресурси. Това винаги с уговорката, че постигната­та доходност не е гаранция за бъдеща такава.

“Разбира се, небето съвсем не е безоблачно, а на глобалната сцена има доста несигурнос­т. Световната икономика продължава да се забавя, което е особено изразено в слабостта на производст­вения сектор. На

фокус ще остане търговскат­а война между САЩ и Китай (а и зачестяващ­ите атаки на Тръмп към останалите търговски партньори на Щатите). Развитие по казуса би било мощен катализато­р за бъдещото движение на финансовит­е пазари”, коментира и Радостин Бакърджиев от “Елана фонд мениджмънт”.

 ??  ?? Растежът на борсите по света носи добра доходност на взаимните фондове в България
Най-добре се представят заложилите на САЩ, Русия и енергийнит­е акции
Растежът на борсите по света носи добра доходност на взаимните фондове в България Най-добре се представят заложилите на САЩ, Русия и енергийнит­е акции
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria