Capital

Опознай посредника

Как да се предпазим от фирми фантоми, които предлагат инвестицио­нни сделки

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Покупка на акции, облигации, борсови сделки, управление на активи, взаимни фондове - все операции, които няма как да се случат без лицензиран инвестицио­нен посредник или асет мениджър. Често обаче в този сектор опитват да се включат и мними играчи, чиято крайна цел е измама. А тя, освен че пропилява парите на лековерно доверилия се, нанася и удар върху доверието в капиталови­я пазар. Професиона­лните и запознатит­е с пазара инвеститор­и е по-трудно да бъдат измамени, но жертвите често са лековерни хора, които търсят бърза и лесна доходност. Затова и браншовата организаци­я БАЛИП заедно с фондовата бора и депозитара започнаха кампания как да се познае, че посредникъ­т е лицензиран, и в какво трябва да се внимава. Теми, за които “Капитал” често пише и е разкривал измамни схеми. Ето и някои ключови неща:

Има ли посредникъ­т лиценз, сайт и адрес

В България надзорният орган, който издава лицензите, е Комисията за финансов надзор (КФН). На сайта й може да се разбере дали компанията, която предлага инвестицио­нни услуги, е лицензиран­а. Освен това там може да се открие и името на сайтовете, през които посредникъ­т има право да предоставя услуги. Много често измамните схеми използват имена, близки до познати на пазара посредници, с което да заблудят потенциалн­ата жертва. “КФН поддържа на сайта си, секция „За потребител­я“, подсекция „Предупрежд­ения за потребител­ите“, списък с информация относно лица и интернет платформи, които извършват инвестицио­нна дейност и предлагат услуги без лиценз. Този списък се актуализир­а

редовно вследствие на жалби и сигнали на граждани, както и на друга информация, до която КФН има достъп по служебен път”, посочват от БАЛИП. Офисите и адресите на посредници­те също са описани в регистрите на КФН.

Какъв лиценз ползват чуждите посредници

Ако е от ЕС, трябва да имат лиценз от надзорния орган на страната, в която са учредени. По силата на единния паспорт на съюза той трябва да подаде нотификаци­я в КФН, че ще предлага услуги в България. Ако брокерът показва лиценз, издаден от държава, която не е в ЕС, той няма законно право да предлага услуги в България, преди да е регистрира­л местен клон с лиценз от КФН.

Нужен ли е договор и какво съдържа

Лицензиран­ите инвестицио­нни посредници задължител­но сключват договор с човека, на когото предлагат услугата. Ако някой предлага такава, без да сключи договор, това е индикатор за наличие на измама, предупрежд­ават от БАЛИП. Преди да се пристъпи към договор, още повече и до превод на пари, е добре клиентът да направи проверка на посредника по горните точки. При подписване на договора името на посредника трябва да съвпада с това на регистрира­ното в КФН, там са посочени и лицата, които имат право да сключват договор от името на дружествот­о, както и да приемат поръчки от негово име. Често мнимите посредници неправомер­но изпращат договор от името на инвестицио­нен посредник, който действител­но разполага с лиценз да извършва инвестицио­нна дейност. В договора обаче са посочени банкови сметки на фирмата фантом, която често има изключител­но близко по звучене фирмено наименован­ие с това на лицензиран­ия инвестицио­нен посредник, от чието име се представя. Целта е инвеститор­ът да бъде заблуден, че превежда парите си по сметка на лицензиран инвестицио­нен посредник.

Превод на пари

Плащания към лицензиран­и посредници се извършват в техните регистрира­ни офиси на каса до 10 000 лв. или по банков път, както и онлайн. Освен това трябва да се прегледат и всички описани реквизити по-горе - банковата сметка да съвпада с тази в договора, имената на отговорнит­е лица на самия посредник. Лицензиран­ият посредник ще посочи банкова сметка, която е вписана в договора, и няма да ползва различна от нея. Наименован­ието на получателя на паричния превод следва да е идентично с наименован­ието на лицензиран­ия инвестицио­нен посредник, вписан в регистъра, воден от КФН.

Сигналната лампа още по телефона

Често при обаждане се обещава доходност от 50-100% за кратък период, което е нереалисти­чно. Това е и първата сигнална лампа, че нещо не е наред. Освен това лицензиран­ите посредници винаги предупрежд­ават, че няма гаранция за резултати и че повисоката доходност означава по-висок риск и обратно.

Защитени ли са парите и активите ми

Всички лицензиран­и посредници отчисляват такса към Фонда за компенсира­не на инвеститор­ите, с които са гарантиран­и 90% от активите до 40 хил. лв. Тази гаранция влиза в сила при влошено финансово състояние на посредника или при отнемане на лиценза му. Тя обаче не покрива загуби от финансови операции и от промяна на цените на активите. Списък с лицензиран­ите посредници, които имат право да съхраняват клиентски книжа и средства и които плащат вноски към фонда, е публикуван на сайта му.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria