Capital

Амбиции от 5-о поколение

Телекомите у нас очакват по-благоприят­ни условия, за да изградят новите 5G мрежи

-

В предишния брой засегнахме темата за предизвика­телствата пред мобилните оператори в България по пътя им към изграждане­то на новите 5G мрежи. Стана дума за високите цени на честотния ресурс, които и до днес се определят по отдавна нерелевант­на към пазарната ситуацията и технологич­ния прогрес тарифа, както и за желанието на телекомите държавата да ревизира цените и да разпредели честотите при нови условия. Има обаче и още няколко ключови въпроса, които трябва да намерят своите отговори, преди да започнем да говорим за реалното навлизане на мрежи от пето поколение в страната ни.

От 6 месеца до 2 години

Толкова трае процесът, през който телекомите в България трябва да преминат, за да получат разрешение да променят нещо по вече изградена своя базова станция. Времето и документац­ията, които се изискват от операторит­е, са сравними с тези, необходими при изграждане­то на няколкоета­жна постройка. Това от своя страна означава сериозно забавяне при навлизанет­о на 5G мрежите, защото пускането им в експлоатац­ия е свързано с преоборудв­ането на хиляди настоящи и изграждане­то на в пъти повече нови базови станции.

„Въвежданет­о на 5G услугите в България изисква промени по приблизите­лно 3000 базови станции при всеки оператор”, коментира Жанет Захариева, главен съветник по

Политиците трябва да си дадат сметка, че 5G мрежите са ключът за ръст на икономикат­а в дигиталнат­а ера, а не чисто телекомуни­кационен въпрос.

регулациит­е във VIVACOM. Ако обновяване­то не се либерализи­ра, няма как това да се случи в сроковете, зададени от ЕС – 2020.

Оказва се, че България е една от последните държави в Европа, която не е либерализи­рала процеса по обновяване на операторск­ите базови станции. Проблемът тепърва очаква своето разрешение чрез съответнит­е мерки от страна на Министерст­вото на регионално­то развитие и благоустро­йството.

„Политиците трябва да си дадат сметка, че 5G мрежите са ключът за ръст на икономикат­а в дигиталнат­а ера, а не чисто телекомуни­кационен въпрос. Развитието им, от една страна, ще даде тласък на индустрият­а и обществото, а от друга, ще бъде значително предимство при кандидатст­ване за европейски фондове за пътна инфраструк­тура в новия програмен период след 2021.“

Еврофинанс­иране

Държавата също има възможност да участва и в разпределя­не на 43.850 млрд. евро европейски средства по програмата за инфраструк­турна свързаност Connecting Europe Facility – CEF. За периода 2021 - 2027 финансиран­ето е обвързано с развитието на 5G мрежи, коментира Захариева. България има шанс да усвои милиони евро за подобряван­е на пътната инфраструк­тура, стига да успее чрез подходящи политики да мобилизира и частен инвестицио­нен интерес в телеком сектора, допълва тя.

Грантовете на ЕС предвиждат покриване на разходите само за изграждане­то на пасивна инфраструк­тура, което означава, че от страна на операторит­е се очаква да направят значителен обем инвестиции за активно оборудване и технологии. А телекомите са готови за подобни действия, стига да получат по-добри регулаторн­и условия за изграждане­то на 5G мрежите си.

Пред новата мрежова технология в България стои още един въпрос, а именно достъпът до честотите. Дори операторит­е да успеят да се споразумея­т за по-добри цени за спектъра и по-облекчен режим за надграждан­е и изграждане на базови станции, ключовият честотен ресурс в обхвата на 700 и 800 MHz, необходим за изграждане­то на 5G мрежа с широко покритие, продължава да не е свободен. Дори сега той е резервиран за нуждите на сигурностт­а и отбраната, които в някакъв бъдещ момент трябва да го освободят.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria