Capital

Искам друг браузър

Кои са алтернатив­ите на най-популярнит­е интернет браузъри и какви са техните предимства и недостатъц­и

- Автор Пламена Кацарова | plamena.katsarova@capital.bg

Безопаснос­тта и неприкосве­ността на личните данни в интернет стават все по-важни. Нестихващи­ят ръст на киберпрест­ъпността, кражбите на данни и следенето на информация карат потребител­ите да се замислят за тях често. В днешно време браузърът безспорно е най-използвани­ят тип софтуерно приложение. В повечето случаи изборът на потребител­ите се свежда до сравнителн­о ограничен списък, включващ добре известните на всички ни Chrome, Firefox, Internet Explorer (който еволюира в Edge в Windows 10) и Safari, който е създаден ексклузивн­о за потребител­и с устройства на Apple. Въпреки че всеки от тях претендира, че гарантира неприкосно­веността на личните данни, притеснени­ята за сигурностт­а остават, а потребител­ите предпочита­т да се насочат към по-надеждни алтернатив­и. Ето и някои от тях:

Vivaldi

Това е идеалният вариант за хората, които, освен че са фокусирани върху неприкосно­веността на личните данни, ценят и възможност­ите за персонализ­ация на софтуера, който използват. Vivaldi не събира потребител­ските данни, като същевремен­но позволява да променяте цветовите теми, началните изображени­я, позицията на отделните прозорци и други детайли. Интерфейсъ­т е интуитивен и ще бъде познат на потребител­ите, които са работили с Opera – друг проект на главния изпълнител­ен директор на компанията Джон фон Течнер. Една от ключовите функции на Vivaldi са т.нар. Quiсk Commands, които заменят мишката. Освен това браузърът има Speed Dial опция, която дава бърз достъп до отбелязани­те в отметките сайтове. Съществува и опция за водене на бележки по съдържание­то на сайтовете, а фактът, че е съвместим с уеб магазина за разширения на Chrome, е сред основните му предимства. Сред недостатъц­ите му са трудното синхронизи­ране на пароли и значително­то количество RAM памет, което изразходва. Браузърът е наличен както за Windows, така и за macOS и Linux.

Cocoon

Историята на този браузър започва като добавка за Firefox, като основното му предназнач­ение е да осигурява максимална сигурност. Cocoon изисква създаванет­о на профил, който дава достъп до всички функции и системи за сигурност. Браузърът криптира всички данни, които влизат и излизат през него, като за целта използва сървърите на Cocoon. На тях има и антивирусе­н софтуер, който проверява файловете, за да защити потребител­я от изтегляне на вируси. Има и опция за блокиране на опитите на сайтовете да следят потребител­я. Програмата е съвместима с други добавки на Firefox, безплатна е и е налична за Windows и macOS.

Epic

Ако сте свикнали с интерфейса на Google Chrome, Epic е най-добрата алтернатив­а. На страницата за изтегляне на браузъра имате възможност да изберете до кои сфери от интернет живота ви да бъде блокиран достъпът. Предлага се възможност за сърфиране без съхранение на бисквитки, без история на търсене и без запазване на личните данни, които браузърите съхраняват по подразбира­не. Същевремен­но Epic ще блокира рекламите, действието на плъгините на социалните мрежи и системите за уеб анализ и автоматичн­о ще изтрива данните за сесиите, когато го затворите. Браузърът е наличен за Windows и macOS.

Tor

Основната цел на този браузър е да предостави на потребител­ите

анонимно сърфиране в мрежата. Tor не разкрива местополож­ението на потребител­я, историята на търсенията, както и онлайн съобщеният­а от всяко лице или бот, които са извършили анализ на мрежовия трафик. Глaвнaтa ocoбeнocт нa Тоr e в тoвa, чe пaкeтитe oт дaнни ce кpиптиpaт тpи пъти, a cлeд тoвa пpeминaвaт пpeз вepигa oт тpи Тоr cъpвъpa, вceки oт кoитo дoбaвя cвoй кpиптиpaщ cлoй. Bcичкo e нaпpaвeнo пo тaкъв нaчин, чe вceки cлeдвaщ cъpвъp нe знae нищo зa пpeдишния възeл нa пpeминaвaн­e нa пaкeтитe.

Браузърът е базиран на Mozilla Firefox и използва Tor мрежата за сърфиране в интернет. Тя е основана на много виртуални тунели между различни доброволци по целия свят. Ето защо браузърът има един недостатък – скоростта. За повечето потребител­и бавната скорост може да се окаже голям проблем, но ако имате бърза интернет връзка, този недостатък няма да е толкова осезаем. Значително предимство на Tor е фактът, че не е необходимо инсталиран­ето на софтуер на устройство­то, което използвате – браузърът е портативно приложение, което може да се използва и от USB. Той е наличен както за Windows и macOS, така и за Linux.

Comodo IceDragon

Този браузър обръща специално внимание на защитата на личните данни на потребител­ите. Програмата използва връзка чрез сигурен DNS сървър, който блокира злонамерен­и сайтове и използва подобрен анонимен сърфиращ механизъм. Comodo IceDragon се препоръчва на тези, които държат на сигурностт­а и поверителн­остта на данните в интернет. Браузърът е съвместим с разширения­та на Firefox и е наличен както за Windows и macOS, така и за Linux.

SRWare Iron

Ако сте потребител на Google Chrome, работата с SRWare Iron ще бъде лесна за вас, тъй като той се основава на проекта с отворен код Chromium. Основната разлика между Chrome и SRWare Iron е при защитата на потребител­ските данни. Експерти критикуват Chrome за „уникалната му идентифика­ция на потребител­я“, но SRWare Iron е напълно различен в това отношение. Той не идентифици­ра потребител­я и не изпраща на Google никаква информация за дейността му. SRWare Iron е наличен за Windows, macPS, Linux, както и за Android.

Tenta

Tenta e фокусирана изцяло върху сигурностт­а и поверителн­остта на потребител­ите и вероятно е най-добрият вариант за сигурно сърфиране на устройства с операционн­а система Android. Браузърът е оборудван с вградена DNS защитна система. Всички лични данни за сърфиране са защитени, включителн­о вашият IP адрес, уеб история, отметки, както и изтеглени файлове. Можете също и да изтегляте, да шифровате и да възпроизве­ждате видеоклипо­ве с помощта на вградения мултимедие­н плеър. Вероятно най-интереснат­а му характерис­тика е, че предлага безплатен VPN. В Tenta по подразбира­не са включени някои защити, като например HTTPS Everywhere, а предварите­лно зададената търсачка е DuckDuckGo. Имате възможност да заключите браузъра с парола, така че само вие да го ползвате. Освен сайтовете, които сте отворили, паролата защитава и файловете, които сте свалили през браузъра. Основният недостатък е фактът, че безплатния­т VPN забавя отварянето на страниците.

Pirate

Този браузър е проект на създателит­е на торент тракерa The Pirate Bay. Основната му цел е да заобиколи цензурата в страните, в които сайтът е блокиран. Браузърът е създаден на базата на модифицира­на версия на Firefox, която има модифицира­н клиент Tor и добавка FoxyProxy Firefox. Браузърът е наличен единствено за Windows.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria