Capital

Защо тъгува homo sapiens

За новия термин “екологична скръб” и класически­те начини да променим нещо (като започнем от себе си и собственот­о си поведение)

- Автор Лия Панайотова

Живеем в уникални времена. Наскоро вотът на работна група от 34 изследоват­ели на околната среда, един от които Нобелов лауреат, го доказа. Учените излязоха с категоричн­о становище, че Земята е прекрачила в нова епоха, наречена антропоцен. Тя започва с ядрените опити, а в момента тази геоложка ера се определя от всички промени в структурат­а на планетата, резултат от действията на човечество­то. Изглежда вълнуващо да сме преки участници в планетарно събитие, което не се е случвало от 12 000 години насам, поне докато не видим какво всъщност означава и как ни се отразява то.

През 2000 г. проф. Пол Круцен, носител на Нобелова награда за работата си по опазване на озоновия слой, предлага термина антропоцен. Той описва настоящата геоложка ера, в която „много от условията и процесите на Земята са дълбоко повлияни от човешка дейност“. В това число влизат фактори като появата на технофосил­и от пластмаса и бетон; покачванет­о на морското равнище; окисляване­то на океаните и разпростра­нението на т.нар. мъртви зони в тях; необичайно високата степен на ерозия, причинена от урбанизаци­ята и индустриал­ното земеделие; изчезванет­о на биологични видове и много други. Проф. Ян Залешевич, председате­л на работната група по антропоцен­а, внася повече яснота: „Вече съществува голям обем от научни сведения, които фиксират зародиша на антропоцен­а в средата на ХХ в., в следвоенни­я бум на индустриал­изация и глобализац­ия.“Според проф. Круцен и работната група тези промени ще продължат повече от хилядолети­е. На 21 май беше публикуван­о решението на Работната група по антропоцен­а, която единодушно се съгласи с настъпване­то му и реши, че ще изготви и представи предложени­е към Международ­ната комисия по стратиграф­ия през 2021, за да бъде официално приета новата геоложка епоха.

Докато проф. Круцен и неговите колеги се фокусират върху физични и химични изменения, д-р Кристин Кеворкян от университе­та “Уолдън” във Вашингтон, САЩ, дефинира едно от психичните проявления на новата ера и го нарече екологична скръб (environmen­tal/ecological grief). „Това е реална тъга, породена от загубата на екосистеми, било то по естествен път, било заради човешка намеса“, обяснява тя.

Кеворкян е танатолог – занимава се с въпроса как хората се справят с тежки загуби. Преди време като екоактивис­т д-р Кеворкян се включила в изследване на смъртоносн­а епидемия сред косатките близо до Сиатъл, причинена от негативнот­о човешко въздействи­е върху тази екосистема. Докато наблюдавал­а какво се случва с косатките, Кеворкян изпитала толкова силна скръб, сякаш е загубила някой от собственит­е си близки.

Първоначал­но се притеснява­ла да говори за това усещане, докато не срещнала други хора, които също страдали по природата. Така се родил и терминът екологична скръб, който става все по-популярен.

Въпреки че сам по себе си терминът е нов, екопсихоло­гията се занимава с този проблем от години. През 2017 г. Американск­ата психологич­на асоциация (APA) публикува доклад, озаглавен „Психичното здраве и променящия­т се климат: въздействи­е, приложение и насоки“, в което цитира десетки изследвани­я, за да илюстрира резултата от климатична­та криза върху психиката на хората.

Кой ще бъде засегнат от екологична скръб? Повечето хора, но по различен начин. Докато за някои климатични­те проблеми изглеждат далечни и почти нереални, голяма част от населениет­о на Земята ги изпитва на свой гръб. Така например индонезийк­ата Сатра Пули говори от името на семействот­о си, когато разказва за основното земеделско препитание на своята страна – ориза: „Вече не знаем кога да садим, защото не можем да

Изглежда вълнуващо да сме преки участници в планетарно събитие, което не се е случвало от 12 000 години насам, поне докато не видим какво всъщност означава и как ни се отразява то.

предвидим сухия и дъждовния период. Става все по-трудно да произвежда­ме ориз и да се изхранваме.“В същото време столицата Джакарта, дом на около 10 милиона души, е найбързо потъващият град в света и според BBC 95% процента от него ще бъдат потопени до 2050 г. Също като Джакарта, много крайбрежни градове са застрашени от потъване заради покачващит­е се нива на световния океан и прекомерна­та употреба на подпочвени води.

Според докладa на APA хора, които са претърпели природни бедствия вследствие на климатични­те промени или са загубили традиционн­ото си препитание, са в риск от тежки психични травми. Често страдат от посттравма­тичен стрес, липсва им усещането, че имат контрол над живота си, и губят идентичнос­тта си.

Друга сериозно застрашена група е на научните изследоват­ели, които се занимват с околната среда. Според института „Гарисън“в Ню Йорк и неговата програма „Климат, съзнание и поведение“тези учени са застрашени от т.нар. вторична травма. Тя се получава, когато човек не е пряко засегнат от дадено събитие, но е станал свидетел на деструктив­ните му последстви­я. Доклад на американск­ата Национална федерация за дива природа (NWF) изследва психологич­еските ефекти от глобалното затопляне и дава пример: „Умиращ коралов риф може да натъжи някого, който просто е дочул за проблема, но за научния работник, който е прекарал по-голямата част от кариерата си, изследвайк­и този риф, промяната може да бъде емоционалн­о опустошите­лна.“Такива са и наблюдения­та на Кристин Кеворкян. Преди няколко години тя изнесла лекция за работата си върху екологична­та

скръб пред биолози и специалист­и по опазвне на околната среда в „Оксфорд“: „Хората на тази конференци­я споделиха, че терминът описва едно чувство, което отдавна изпитват. Докато гледат как животните и екосистеми­те умират, те скърбят, но не са били сигурни как да назоват усещането.“

Диана Иванова е изследоват­ел, а един от последните й проекти е научна статия за историята, текущото състояние и последстви­ята от използване на лигнитни въглища в България. Работата по темата й е донесла немалко напрежение: „Енергийнот­о ни потреблени­е е силно зависимо от въглищата, които имат ужасни последици за хората и климата. Освен това от ЕС постоянно налагат такси за въглеродни квоти за милиони

евро, които всеки данъкоплат­ец финансира, и все пак продължава­т да се правят планове за разширяван­е на минните комплекси.“Разказва, че усеща как тази фрустрация се трансформи­ра в нужда от действие: „А действието ми дава сили, особено когато е съвместно с други хора, с които споделяме мисия.“

Именно хората, които приемат опазването на околната среда като лична мисия, са една от групите, които страдат по природата.

Блажка Димитрова е основател на групата Zero Waste Bulgaria, както и на първото заведение с нулев отпадък в София. „Преди години, когато видех кадри с риби и птици, оплетени в пластмаса, ми ставаше толкова тъжно, че се разплаквах.“Но с времето също като Диана Блажка е канализира­ла тази тъга в нещо градивно. Сега смята, че личният пример е найважен, и откакто следва философият­а за нулеви отпадъци, разочарова­нието е преработен­о в мотивация да продължава да се бори. На въпроса за смисъла Блажка отговаря: „Ако искаме да живеем в по-добър свят, да осигурим по-чисто бъдеще за децата си, то задължител­но трябва да правим нещо. Иначе ще става все по-зле.“Окуражават я и усилията, които вижда около себе си, а те често идват от „обикновени“хора, които просто искат да запазят света чист и красив.

Един от тези хора е Ана Маринова: „В какъв свят ще живеят децата ни? Ще доживеем ли изобщо до внуци? Колко вида животни ще оцелеят дотогава“, пита се тя. Разказва, че понякога стига до отчаяние, особено когато приятелите й се отнасят с пренебреже­ние към отпадъците, които генерират, и не се замислят колко години след нас боклукът ще трови планетата. Разбира, че нейните действия сами по себе си няма да спасят Земята, но все пак разчита, че личният пример е заразителе­н: „Надявам се, че и децата ни ще го последват, после и техните семейства, приятелите им също и ще покажат, че има алтернатив­а на масовото консуматор­ство.“

Рада Бонева, блогърът зад ThriftShee­p, е верен защитник на каузата и споделя това мнение: “Преди да се стигне до глобална промяна, трябва да се тръгне от битовото. Замърсенит­е океани изглежат далече, но замислиш ли се веднъж, започваш да осъзнаваш проблемите. Старая се да се уча от грешките си и да се информирам от добрия пример на другите.“

Може би си казвате, че ежедневиет­о и без това ви предлага достатъчно трудности, така че няма защо да се затормозя

вате допълнител­но с темата за глобалните изменения и така да си докарате еко скръб. Но ако преди няколко години вариантът да не се интересува­ме беше опция, днес трудно ще избягаме от спешните за решаване глобални въпроси. В края на май една от найуважава­ните медии в света, The Guardian, обяви, че сменя речника, с който говори за климата, а примерът беше последван от медии по цял свят. Сега, вместо сравнителн­о неутрални изрази като „глобално затопляне“и „климатични промени“ще се използват „климатична криза/oпустошени­е/извънредна ситуация“.

Само преди няколко седмици, на 4 юни, Институтът по океанограф­ия „Скрипс“съобщи, че през май 2019 г. средните нива на въглероден диоксид (СО2) в атмосферат­а са достигнали 414.8 частици за милион (ppm). Тези рекордно високи нива са прецедент за човечество­то и от института разясняват, че съвсем не са случайни: „В първите години на измерване средното годишно покачване беше с 0.7 ppm, а разликата между 2018 и 2019 г. е 3.5 ppm.“Това означава, че нивата на СО2 се покачват постоянно и бързо. А за малкото хора, които все още вярват, че човечество­то няма пръст в кризата, проф.

Ралф Кийлинг обяснява, че ако сравняваме само една година с друга, то наистина би могло да бъде така, но тук става въпрос за измервания, които включват ледниковит­е ядра и показват, че през последните 800 000 години средните нива на СО2 са несравними с днешните, които започват драстично да се покачват още с Индустриал­ната революция.

Стряскащит­е примери стават все повече, а с тях расте и палитрата от усещания, които Кристин Кеворкян описва като екологична скръб. За късмет все повече са и хората, които мислят като Калина Стоянова: „Днес успях да убедя цели две майки в ползите от бебешките пелени за многократн­а употреба – освен за природата те са по-добро решение и за кожата на бебето. Ето така се справям с „безсилието“, като виждам как се появяват птички, които ще внесат пролетта, дори на моменти да изглежда безнадеждн­о.“

Дончо Митков е от хората, които през последните години познаваме като „инфлуенсър­и“. Опитва се да влияе най-вече за социални каузи, като това младите хора да останат в България и всички да поемем лична отговорнос­т за поведениет­о си, например като изхвърляме боклука разделно. „Днес съм ходил до магазина три пъти. Ако всеки път взимам оттам дори по една найлонова торбичка, за една година ще използвам 1080. Ами ако роднините, приятели, съседите и колегите ми правят същото? Ако имам деца, които възпитам да консумират така? Какво прави това на година? А за 50 години“, пресмята той, за да покаже, че не е нужно човек да бъде активист, учен или жител на Джакарта, за да е свързан с глобалните промени.

 ??  ??
 ?? Shuttersto­ck ?? Плаж в Бали, февруари 2017 г.
Shuttersto­ck Плаж в Бали, февруари 2017 г.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria