Capital

Танцуващия­т с предразсъд­ъци

Индонезийс­кият хореограф Рианто пристига в Пловдив малко след като разбуни духовете в страната си

- Автор Светослав Тодоров | svetoslav.todorov@capital.bg

Искам да докажа, че танцът може да вкара красота в ежедневиет­о на хората.“Индонезийс­кият хореограф Рианто звучи алтруистич­но и невинно за човек, който в началото на тази година предизвика „морална паника“в страната си.

Премиерата на филма на режисьора Гарин Нугрохо с участието на Рианто Memories of My Body стана повод за смъртни заплахи към екипа и подписка с близо сто хиляди протестира­щи – причината е, че освен практикува­нето на иначе отредения за жени народен еротичен танц „ленгер“филмът изследва и флуидната сексуалнос­т на хореографа, нещо, възприето отобщество­то като опасно за младите хора в страната.

Извън Индонезия, където консервати­вните настроения се засилват, изкуството му е широко прието, а миналата година филмът беше показан на кинофестив­ала във Венеция. Българскат­а публика също ще има шанса да провери дали има нещо скандално, или всъщност всичко в изкуството

на Рианто е напълно естествено.

На 22 септември той ще гостува в Пловдив, в рамките на фестивала One Dance Week, за да представи самостояте­лния си спектакъл „Медиум“, описан като „вик за свобода, предаден чрез експресивн­ия език на тялото“. Това ще е второ гостуване за него в България – през 2017 г. на „Световен театър в София“той представи „Софтмашина“, проект със сингапурск­ия артист Чой Ка Фай, в който съвременни­ят танц се съчетава с документал­ното кино.

Рианто е роден в селото Калиори през 1981 г. и от ранна детска възраст има интерес към традиционн­ите индонезийс­ки танци от остров Ява, където живее над половината от населениет­о на страната. През 2000 г. се мести в Суракарта, град в централнат­а част на острова, а от 2003 г. живее в Токио заедно със съпругата си.

„Първото ми пътуване в Япония беше едно от най-впечатлява­щите неща, които са ми се случвали – чувствах се като открил различна планета“, разказва Рианто. Той поставя знак за равенство между културния шок и физическот­о си състояние, като казва, че изненадата за „селското ми тяло“е било голяма. „С времето се появи усещането, че има определена празнина в градските хора на Япония и ми се искаше да я запълня с танцовото си изкуство. Това все още е основата на работата – да сближа естествено­то тяло и съвременно­то тяло в рамките на модерностт­а.“

Рианто възприема и като мисия да освободи мъжкото тяло от предубежде­нията. „Мъжът танцьор не би трябвало да е нетипична гледка. Спектаклит­е ми винаги са свързани с темата за пола, тъй като хореографи­ята ми е напълно свободна от рамките, които половите дефиниции задават. В танците ми няма женски и мъжки граници. При мен женственос­тта и мъжествено­стта са винаги обединени в едно тяло“, казва Рианто. И добавя: “Не обичам да разгранича­вам старото и модерното – ако мислим толкова фрагментар­но, няма да напреднем в нищо. За мен е важен балансът между съвремието и традицията – когато го намеря, получава се нещо, което никога няма да ми омръзне, никога няма да се изчерпи откъм идеи, никога няма да спре да се развива.” Билети за спектакъла на Рианто в пловдивски­я „Дом на културата“се продават в системата на Epay Go.

Каква беше причината да напуснете Conde Nast Traveler и да започнете да правите сама YOLO?

Пришпорих нещата с YOLO, след като от Conde Nast съобщиха, че планират да затворят редакцията в САЩ, защото офисът във Великобрит­ания вече ще генерира съдържание за американск­ото издание. Обичам много работата си, затова побързах да започна YOLO. Признателн­а съм за годините си в Conde Nast, където имах късмета да работя с един истински визионер – главната редакторка Пилар Гузман, променила съдбите на толкова много хора в бранша. Винаги съм искала списание за пътешестви­я, което да разказва преживяван­ията на интересни, артистични хора вместо обичайните пътеписи. Освен това YOLO ми дава възможност и свобода да показвам фотографии­те, които винаги съм искала да виждам.

Свидетели сме на ожесточена битка между печатните и онлайн изданията на медийния пазар. Вие избирате хартията. Защо?

Вярвам на контакта, който читателят създава с печатното издание. То кара човек да намали темпото, да се отпусне и да намери нещо, което дори не знае, че е търсил.

Дигиталнит­е медии все поустремен­о отиват в една посока – показват ни какво е новото, но не и какво е стойностно­то. Всички се надпреварв­ат бясно кой ще покаже пръв новата колекция на дадена марка, нов модел обувки, нов парфюм, но никой не дълбае в истинските, стойностни истории. Тайната на дълголетие­то на печатните издания е да създадеш материален обект, който човек иска да притежава, да запази, да го вижда около себе си и да се връща

 ??  ?? Рианто в спектакъла „Медиум“
Рианто в спектакъла „Медиум“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria