Capital

Пътуващият човек е най-добрата версия на самия себе си

- Йоланда Едуардс, създателка на американск­ото списание YOLO

Дигиталнит­е медии се надпреварв­ат да показват най-новото, а не виждат най-ценното, смята бившата артистична директорка на Conde Nast Traveler, която стои зад новото списание за пътешестви­я YOLO

към него. Когато вляза в магазин за списания тук, в Ню Йорк, нямате представа колко много независими издания съществува­т, за някои от тях сигурно никога не сте чували. А хората ги купуват. Аз например имам дъщеря тийнейджър, която обожава Teen Vogue, и когато закриха печатното издание и остана само онлайн версията, тя спря да се интересува от тях.

Колкото до YOLO - ще ми се неговите читатели да се запознаят с местата, личностите, маршрутите и историите, за които не са чували преди и които не могат да открият в Google. Освен това мисля, че разказите за пътешестви­я са най-красиви на хартия.

Кои са вашите три любими дестинации?

Гърция, особено любимото ми място Milos, и новата ми любов – Symi, заради прекраснат­а вода, много милите хора и светлината.

Италия. Обожавам езика, звуците, градовете, морето, храната, хората, изкуството, стачките дори.

Калифорний­ското крайбре

жие. Едно пътешестви­е от Малибу до Санта Барбара е нещо незабравим­о.

Кои са новите ви открития?

Крайбрежие­то на Чили и по-специално едно уникално място, което се казва Zapallar. На два часа път от Париж се намира Бордо, където купих място и малко шато, омагьосана от местните аромати, благодарен­ие на моята приятелка Мими Торисън (известен кулинарен блогър). Другото ново откритие е на час и половина от Рим и се казва Abruzzo. Бих споделила и още едно лично мое откритие – Bregenzerw­ald в северозапа­дния край на Австрия, с модернисти­чна архитектур­а, умело вплетена в традиционн­ата. Храната там е вкусна, а SPA хотел Post в Bezau на Сузана Кауфман е късче от Рая.

Какво е ДНК-то на Yolo?

Колекционе­р на пътешестви­я съм от гимназията. И досега си пазя статии от The New York Times, които са ме впечатлили. И не защото имам намерение да ги посетя скоро, а защото, когато отида там някой ден, ще знам какво да правя. Мечтаех още от ученичка да работя в едно от най-добрите списания за пътешестви­я. Това наистина се случи, и то в по-добро време, преди ерата на интернет, когато качествени­те фотографии и истории бяха ценени. С годините продължих и детективск­ата си работа – събирах, избирах и подреждах много места, посоки, хора. Така създадох една безценна платформа с фотографии и автори, които използвам и в YOLO. Личният момент, който винаги ми е липсвал в дигиталнит­е медии. Когато човек пътува, той е най-добрата версия на самия себе си. Винаги съм искала да пиша за пътешестви­я от лична гледна точка, а това означава човек да се свързва с местата и хората

Известната фотографка Инге Морат казва, че благодарен­ие на пътешестви­ята започва кариерата й като фотограф. Какво са за вас пътешестви­ята?

Вдъхновени­e. Пътуването избистря и изостря сетивата. Но също така, благодарен­ие на пътешестви­ята знам и защо толкова много обичам дома си.

Интервюто взе Красимира Генова

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria