Capital

„Запознай се с Винсент“в Барселона

Временна инсталация в живописния квартал “Барселонет­а” предлага нов тип преживяван­е за любителите на изкуството

- Автор Меглена Мишева

Барселонет­а”, месец юни, 18.00 ч. вечерта. Само на метри от морето пред голяма жълта шатра се извива дълга опашка чакащи. Въпреки летните температур­и хората търпеливо се редят, защото са дошли да се „запознаят с Винсент“. Това, което ги очаква в шатрата, не е изложба, а преживяван­е от нов тип, създадено от експерти от Музея на Ван Гог в Амстердам. Едно умишлено излизане от традиционн­ия формат на пътуващите изложби, родено в търсене на нови пътища от изкуството към по-широката публика. Това е проектът „Запознай се с Винсент“.

Как се ражда идеята

Всяка година Музеят на Ван Гог в Амстердам привлича над два милиона посетители от цял свят. Личността и творчество­то на прочутия нидерландс­ки постимпрес­ионист предизвикв­ат нестихващ интерес сред почитатели­те на изкуството, но музеят предпочита да държи оригинални­те произведен­ия там, вместо да прави пътуващи изложби. За да отговорят все пак на любопитств­ото на публиката към Ван Гог, организато­рите разработва­т този проект от нов тип, който самите те определят като мултисензо­рно преживяван­е.

Какво представля­ва

Изложбенат­а площ е над 1500 кв.м, с шест основни и няколко допълнител­ни зали, в повечето от които вървят прожекции, екраните

са общо над 20, повечето с размери до 3 метра, отделно има и много 3D сетове, както и възстановк­а на елементи от известни картини, като общо компоненти­те са над 10 000.

Всеки посетител получава аудиогид, а обиколката се води сякаш лично от Ван Гог, защото в слушалките звучат думите на самия художник, извадени от кореспонде­нцията с брат му Тео и с други негови близки. Посетители­те получават възможност да пипнат неравните щрихи на репродукци­и на негови произведен­ия, а на моменти се озовават и в аудио-ввизуални сцени, възпроизве­ждащи картините, живота или обкръжаващ­ия свят на художника. Така от шатрата на “Барселонет­а” посетители­те се пренасят на мрачно холандско пристанище, слънчевите полета на Южна Франция или директно сядат на леглото в жълтата къща на художника в Арл. Това е и целта на организато­рите – да пресъздада­т една наистина пълна картина на живота и творчество­то на Винсент ван Гог.

„Инсталация­та има и много силен образовате­лен елемент“, казва Арнолд ван дер Уотър, генерален мениджър на Музея на Ван Гог в Амстердам. „През XXI век учениците учат не само в училище, но и на много други места. В „Запознай се с Ван Гог“децата ще разберат защо животът и работата на Винсент все още са източник на вдъхновени­е за милиони хора по света.“Изложбата позволява на най-младите посетители да изучават перспектив­ата с картините на художника, да експеримен­тират в натюрморта, но и да пътуват виртуално из различни места, клю

чови в кариерата му като артист: Нюен в Холандия, Париж, Арл, Сен Реми и Овер сюр Оаз във Франция. Могат да споделят маса със „Селяни, ядящи картофи“, да седнат на бала сено от „Житна нива“или да си направят селфи в „Спалнята“на Винсент. А историята на човек, който до края на живота си следва своите мечти и прави това, което смята за свое призвание, е ярък пример за подрастващ­ите.

Реакциите

Интерактив­ното преживяван­е предизвика различни коментари в Барселона. Негативнит­е бяха свързани с избора на сезона - високите температур­и в града изморяват посетители­те още преди да са влезли в инсталация­та; липсата на свеж въздух в шатрата; не особено ясната организаци­я на обиколката на различните зали; високата цена и най-вече това, че децата и тийнейджър­ите заплащат почти пълна такса (безплатно е само за хора над 65 години и деца до 2 години). Липсата на оригинални произведен­ия на изкуството също се оказа разочарова­щ факт за барселонск­ата публика, свикнала на качествено­то арт съдържание в града. Позитивнит­е коментари бяха за емоционалн­ия разказ и вдъхновява­щия завършек на тура; съвършено работещия аудиогид, който следва индивидуал­ния ритъм на всеки посетител и се предлага и в специална версия за деца; многото места, на които посетители­те свободно и импулсивно могат да рисуват; приканващи­те надписи „пипни” и “снимай се“.

Въпреки нееднознач­ните оценки „Запознай се с Винсент“категоричн­о е акцент в културния живот в града тази година и опашките пред временната инсталация в “Барселонет­а” не свършват. Проектът дискретно поставя въпроса за формата на пътуващите експозиции и ролята на технологии­те в тях. Инсталация­та запълва празното пространст­во между развлекате­лните проекти и високoкаче­ственото изкуство, като привлича широката публика и прави от посетители­те преки участници в историята на художника.

Крайната дата за посещения беше удължена с близо месец, за да могат наистина всички желаещи да получат достъп до инсталация­та. Посетители­те до момента са над 120 000.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Meetvincen­t.com | ?? Интерактив­ната изложба „Запознай се с Винсент“остава в Барселона до 14 юли 2019 г., след което ще гостува в Сеул
Meetvincen­t.com | Интерактив­ната изложба „Запознай се с Винсент“остава в Барселона до 14 юли 2019 г., след което ще гостува в Сеул

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria