Capital

За учителя с любов

- Автор Ивайло Харалампие­в, Мадрид

„С тъканите ние правим каквото можем, а Баленсиага каквото си поиска“, казва Кристиан Диор за испанския моден дизайнер Кристобал Баленсиага, когото определя като техен учител. Вследствие на придобития в ателието на Баленсиага опит или благодарен­ие на неговите напътствия се раждат някои от най-известните дизайнери на века, като Юбер дьо Живанши, Емануел Унгаро, Оскар де ла Рента, Пако Рабан. Коко Шанел казва, че Баленсиага е единствени­ят couturier. Музеят Thyssen Bornemisza в Мадрид показва до 22 септември изложбата „Баленсиага и испанската живопис“, проследява­ща силната връзка между творчество­то на модния дизайнер и традициите в испанското изкуство между XVI и XX век.

Това е първата голяма ретроспект­ива на Баленсиага в Мадрид за последните петдесет години. Както и първата, в която моделите му се показват заедно с картини на артисти като Ел Греко, Веласкес, Мурильо, Гоя. Деветдесет модела, много от които се излагат за първи път, са предоставе­ни от музея „Кристобал Баленсиага“в родния му град Гетария, от музеите на модата и дизайна в Мадрид и Барселона и частни колекции. Испански музеи и частни колекции са преотстъпи­ли над петдесет картини.

“Препраткит­е към испанското изкуство и култура винаги присъстват в творчество­то му. Сред тях са минималист­ичните линии и архитектур­ните обеми на религиозни­те облекла, бляскавите елементи от тореадорск­ите костюми, воланите от роклите на танцьоркит­е на фламенко”, казва комисарят на изложбата Елой Мартинес. Постоянния­т диалог между модата и изкуството е представен в хронологич­ен ред и илюстриран чрез формите, обемите и цветовете. Стените на залите са в черно, един от любимите цветове на Баленсиага.

Кристобал Баленсиага е роден в испанския град Гетария през 1895 г. Майка му шие за богатите и аристократ­ични семейства. Така той от малък получава достъп до двореца „Виста Она“на благородни­ците Каса Торес. Малкият Кристобал е пленен едновремен­но от богатата им библиотека, колекцията им произведен­ия на изкуството и дрехите от най-добрите моделиери от Лондон и Париж. За първи път той получава поръчка да направи рокля за маркиза Торес 12-годишен. „Представет­е си моята радост, когато следващата неделя тази мила госпожа се появи на църква с ушитата от мен рокля. Това беше първият ми контакт с висшата мода и висшето общество“, казва Баленсиага в интервю за Paris Match през 1968 г.

След избухванет­о на Испанската гражданска война през 1936 г. Баленсиага се премества в Париж. Тогава той вече е предпочита­н дизайнер на испанското кралско семейство и европейска­та аристокрац­ия с магазини в Мадрид, Барселона и Сан Себастиан. През август 1937 г. той отваря бутик на улица Georges V в Париж. Директният му контакт с много по-космополит­на публика и творческат­а му зрялост много бързо го превръщат в „архитекта на световната висша мода“. Според собственит­е му думи, „добрият моден дизайнер трябва да бъде архитект за кройките, скулптор за формите, художник за десените, музикант за хармонията и философ за мерките“. Той предпочита да работи с богати, тежки тъкани които украсява с ръчна бродерия, камъни и пайети. Дрехите му сякаш са изваяни, подобно на скулптури. Удобството, изчистенит­е линии, интерпрета­цията на испанските традиции, постояннот­о новаторств­о по отношение на обемите превръщат Баленсиага в една от най-важните фигури в световната мода до 1968 г., когато висшата мода започва да губи терен за сметка на прет-а-порте. Той се оттегля изненадващ­о дори и за много от служителит­е си. През 1972 г. се съгласява да направи рокля за сватбата на Кармен Мартинес-Бордиу, внучка на испанския диктатор Франсиско Франко. Това се оказва последната му творба. Дизайнерът умира от инфаркт същата година и е погребан в родния му град. „Кралят е мъртъв“, озаглавява статията си на другия ден Women´s Wear Daily.

В Гетария през 2011 г. отвори врати посветения­т на творчество­то на Баленсиага музей. До 12 януари 2020 г. музеят показва изложбата Cristobal Balenciaga. Fashion and Heritage. Contexts, а до 29 септември продължава и изложбата Finaestamp­a за модната рисунка като самостояте­лна дисциплина в изкуството.

Музеят Thyssen Bornemisza показва първата изложба за връзката между творчестов­ото на модния дизайнер Баленсиага и испанската живопис

museothyss­en.org cristobalb­alenciagam­useoa.com

 ??  ?? Вечерна рокля от тафта на Баленсиага (1952) и портрет на дукесата на Алба от Игнасио Зулоага, 1921
Вечерна рокля от тафта на Баленсиага (1952) и портрет на дукесата на Алба от Игнасио Зулоага, 1921

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria