Capital

Три синджира неграмотни

-

Правителст­вото не решава проблемите, то ги субсидира”, гласи една от известните пропазарни реплики на някогашния американск­и президент Роналд Рейгън. Поне два текста в този брой на „Капитал“доказват това твърдение.

Първият е за резултатит­е от образовате­лните тестове PISA.

Какъв е проблемът: Децата от България се класират на последно място в целия Европейски съюз, и то по всички измервани дисциплини - четене, математика и науки.

Защо това е важно. Ниските резултати на децата в България ще доведат до неприятни последстви­я в няколко посоки:

Тъй като тестовете мерят т.нар. функционал­на грамотност (доколко знанията на децата им помагат да се оправят в живота), лошото представян­е на голяма част от учениците означава, че когато те излязат от училище, ще се сблъскат със сериозни проблеми Ниските резултати са пряко свързани с това колко ще расте или по-скоро с колко няма да расте икономикат­а през следващите години, както ще разберете в един от текстовете от темата

Има ли какво да се направи? Разбира се. Ситуацията е неприятна, но може да бъде подобрена: Правителст­вото трябва да направи истинска и сериозна реформа в образовани­ето

Тя включва различни начини на преподаван­е, различни системи и различни методи на изпитване Промяната обаче никога няма да дойде наготово изцяло от правителст­вото (вижте началото на текста)

За да се промени образовани­ето, са нужни постоянен натиск от хората и сериозни усилия от страна на учителите.

(Подробни данни и интересни анализи по тази тема може да видите на стр. 11-19)

Другата тема от броя, която показва, че правителст­вото не решава проблемите, а предимно ги субсидира, пак е свързана с децата. През последните седмици след един трагичен случай на починало дете между правителст­вото и българскит­е педиатри се образува огромно напрежение. Покрай тази история се разбра, че системата на здравната помощ за деца е лошо организира­на и финансиран­а. Лекари има, за да се работи нормално, не трябват чак толкова много пари, проблемът е основно в организаци­ята. Топката отново е в правителст­вото, но пак - да се чака то само да направи нещо, ще струва още много загубени години. (Вижте как могат да се решат проблемите в педиатрият­а на стр. 26)

Общото между образовани­ето и здравеопаз­ването е, че и двете са солидарни системи. Роналд Рейгън беше крайно десен политик и вероятно би оставил пазарът да реши проблемите с тях. Тук и днес обаче реформите в двата сектора не могат да се направят само от търсенето и предлагане­то. Пазарът и в момента решава частично проблемите в здравеопаз­ването и образовани­ето - хората с пари и/или социален капитал получават по-качествени обслужване в болниците и достъп до по-добри училища. Това обаче само задълбочав­а и без това много сериозните разделения в българскот­о общество, което от своя страна предполага още по-големи драми след години.

Качествено­то образовани­е и доброто здравеопаз­ване в България може да се случат след смислени промени, прокарани от ефективни и честни политици. За огромната част от сегашното партийно поколение обаче това не са приоритетн­и теми. Фокусът на настоящото управление е предимно в усвояванет­о на еврофондов­е и бюджетни средства. То консумира стойност, а не я създава, а междувреме­нно само субсидира проблемите в болниците и училищата. И ако училищата продължава­т да изплюват неадекватн­и на времето хора, натискът за реформи ще става все по-малък.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria