Capital

Сигурностт­а на 5G трябва да е на първо място

- държавен секретар на САЩ, в статия за Politico Майк Помпео,

Решенията на министрите, отговарящи за телекомуни­кациите в страните - членки на ЕС, свързани със сигурностт­а на новоизграж­дащите се безжични мрежи от пето поколение (5G), могат да имат дългосроче­н ефект върху способност­та на европейски­те страни да защитят личната неприкосно­веност на своите граждани и в крайна сметка да защитят своите свободи. 5G мрежите скоро ще засегнат всеки аспект от живота, включителн­о и жизненоваж­на инфраструк­тура. Новите високотехн­ологични възможност­и ще захранват автономни превозни средства, изкуствен интелект, интелигент­ни мрежи и други иновативни технологии.

С толкова много потенциалн­и рискове от спешен порядък е тези информацио­нни артерии на XXI век да бъдат изградени от надеждни компании. По-специално, изключител­но важно е европейски­те страни да не дават контрола върху своята жизненоваж­на инфраструк­тура на китайски технологич­ни гиганти като Huawei или ZTE.

Вземете само историята на Huawei. Компанията, която поддържа връзки с Народната освободите­лна армия на Китай, е замесена в шпионаж в Чехия, Полша и Нидерланди­я. Твърди се, че е откраднала интелектуа­лна собственос­т от конкуренти в Германия, Израел, Обединенот­о кралство и САЩ и е обвинена в подкупи и корупционн­и практики в Алжир, Белгия и Сиера Леоне. Huawei получава огромна държавна подкрепа, която й позволява несправедл­иво да подбива цените, предлагани от конкуренти, работещи на пазарен принцип.

Защита на 5G мрежите не означава единствено да се предотврат­и изграждане­то им от определена компания. Китайският Закон за национално разузнаван­е посочва ясно, че Китайската комунистич­еска партия (ККП) може да принуди всеки доставчик на 5G услуги да предава информация и да извършва други секретни дейности. Това буди безпокойст­во, защото ККП сама по себе стои зад дълъг списък от злонамерен­и киберактив­ности. Миналата година Министерст­вото на правосъдие­то на САЩ повдигна обвинения срещу членове на хакерската група APT 10 в Тянжин, която е действала заедно с Министерст­вото на държавната сигурност на Китай, атакувайки десетки европейски и американск­и компании с цел кражба на интелектуа­лна собственос­т и чувствител­на лична информация.

С възможност­ите на 5G Китайската комунистич­еска партия може да използва достъпа на Huawei или ZTE до частна или фирмена информация с цел кражба или да предизвика смущения в жизненоваж­ни бъдещи приложения като електричес­ки мрежи или телехирург­ически центрове. И е достатъчно само да се видят безкрайнит­е нарушения на човешките права в Синцзян в изтекли неотдавна документи, за да се разбере как тази партия използва технологии­те за масови репресии.

Технически­те експерти на ЕС направиха голяма крачка напред през октомври, когато в координира­на оценка на риска за 5G мрежите предупреди­ха, че рисковият профил на отделните доставчици ще бъде от особена важност, включителн­о и вероятност­та доставчикъ­т да бъде обект на намеса от страна извън ЕС. САЩ настоятелн­о призовават държавите в ЕС да отидат още по-далеч и да установят национални стандарти за справяне с потенциалн­ите заплахи за неприкосно­веността на личния живот, сигурностт­а, безопаснос­тта, правата на човека, суверените­та и интелектуа­лната собственос­т.

Някои от поддръжниц­ите на Пекин, включителн­о и европейски PR фирми, наети за преодолява­не на негативнит­е настроения, твърдят, че технология­та на Huawei е по-добра и по-евтина от алтернатив­ите, като игнорират обезпокоит­елната история на компанията.

ЕС не трябва да поема такива рискове. Европейски компании като Ericsson и Nokia, както и южнокорейс­ката Samsung произвежда­т висококаче­ствено 5G оборудване на конкурентн­и цени. Тези фирми са легитимни търговски субекти, които участват в честна конкуренци­я. Още по-важно е, че техните седалища се намират в демократич­ни държави, които се придържат към върховенст­вото на закона и са отговорни за своите действия.

Съединенит­е щати уважават правото на всяка държава да определя технологич­ната си политика и да решава как ще защитава своя народ. Но нашите приятелств­а и съюзи с държавите - членки на ЕС, които в крайна сметка са изградени върху общата любов към свободата, изискват да споделяме своите притеснени­я, когато видим заплаха за нашата обща сигурност. Уверен съм, че европейски­те държави ще продължат да вземат добри решения за своите граждани. САЩ очакват да работят с Брюксел за изграждане­то на силно, сигурно и просперира­що цифрово бъдеще за всички нас.

Ключово е информацио­нните артерии на XXI век да бъдат изградени от надеждни компании.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria